Verslag met foto's en video's van Herfstfest 2020 - zondag 11 oktober
Mooi drumfeest in corona-proof setting
Muzieknieuws 14-10-2020 11:10
Alle lof voor Koen Herfst en Het Paard Den Haag dat zij met alle beperkingen en binnen de regels van dat moment ervoor kozen dit mooie drumevent door te laten gaan. Herfstfest 2020 was daardoor een weliswaar uitgekleed drumfeest, in een zaal met stoelen, tafeltjes en banken, en dus een beperkt aantal toeschouwers, maar een feest was het! Met goede vaderlandse drummers, fijne grooves, beats en fills en vooral een heel goede feel voor alle mensen uit de drumcommunity die blij waren weer een keer op deze manier samen te kunnen komen. Hieronder lees je een verslag en sfeerimpressie aan de hand van de mooie foto’s die Rob van Dalen en Jan Kloosterboer maakten van Cesar Zuiderwijk & Mario Goossens, Emmanuel Afriyie, Mira Burgers, Lars Hoezen, Herfstfest Kids en natuurlijk Koen Herfst zelf.

 

door Bouke Bijlsma

De zaal is ingericht met tafeltjes, stoelen en zelfs een paar banken. Op de grond liggen hier en daar vloerkleden, en het moet gezegd: eigenlijk ziet het er wel gezellig uit.


Er kan maar een beperkt aantal mensen naar binnen, iedereen moet zitten en er mag niet gedanst, geschreeuwd of gezongen worden. Drankjes en andere versnaperingen bestel en betaal je online, en dan wordt het naar je tafeltje gebracht; heel slim! Zo wordt er nauwelijks heen en weer gelopen of samengeschoold bij de bar (behalve dan misschien door die ene slagwerkjournalist die worstelt met de QR-code van de bestelsite en het wachtwoord van zijn betaal-app kwijt is… ach ja...)

 

Herfstfest Kids
De Herfstfest Kids met Joran Dijkstra (foto Rob van Dalen)

Het begin is aan de jeugd. De Herfstfest Kids gaan staan in een vrij klassieke slagwerkgroepopstelling met twee snaredrums, een grote trom, een rij marching toms, en verder twee koebellen en een woodblock. Stagemanager (en rechterhand van Koen Herfst) Joran Dijkstra leidt de Kids door de spannende opening heen. Hij neemt daarmee de honneurs waar van Ilse Hofma, die helaas op het laatste moment moest afhaken wegens ostandigheden en dus ook niet zal kunnen aantreden voor haar eigen optreden deze zondag. De Kids spelen van blad twee stukken waarbij ‘vier in de maat’ de klok slaat middels grote tom en koebellen, en de variatie vooral van de snares komt. Het tovert een welwillende glimlach op de gezichten van het publiek, vooral als Koen Herfst bij de afkondiging vraagt om een enorme eindknal, die vervolgens doodleuk uitblijft onder het aloude motto: ‘Doe ff normaal...’

 

Lars Hoezen
Lars Hoezen wint de Herfstfest Videocontest (foto Rob van Dalen)

Ook de volgende act valt nog onder de noemer ‘jeugdig’, maar dan wel van een ander kaliber. De 15-jarige Lars Hoezen is de winnaar van de Herfstfest Videocontest, en tijdens zijn optreden wordt al snel duidelijk waarom. Lars speelt met een soepele stijl en een onverwachte rust en autoriteit.

(foto Rob van Dalen)

Opvallend is hoe hij bij zijn solo de tijd neemt, gaten durft te laten vallen, klein begint op snare en toms, en dan langzaam opbouwt. Daardoor duurt het wel even voordat de schwung erin komt, maar een muzikale aanpak, met vooral variatie in de grooves en wat minder breaks en fills, alhoewel de rollende triolen tussen bass en toms er best in hakken. Smaakvol is ook zijn gebruik van de gruizige bekkenstack midvoor op zijn Pearl set. Hij krijgt een welgemeend applaus van het publiek, dat zoals gezegd niet mag schreeuwen en dansen, maar natuurlijk wel klappen en voeten stampen.

 
In de backstage zijn mondkapjes verplicht; hier babbelen Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens met de jonge winnaar van de Videocontest. (foto Rob van Dalen)


Mira Burgers
(foto Rob van Dalen)

Voor Mira Burgers is deze zondagmiddag All About The Groove. En dat onderstreept ze meteen met een lekker meespeeltrack, die opvallend poppy is. Wel even welkom. Opvallend is hoe muzikaal ze mee gaat in de feel van de muziek, met zeer precies bassdrumspel en lekkere variaties op de toms en hier en daar een effectsound uit haar multipad.
Mira vat haar optreden nadrukkelijk op als een workshop waar het publiek wat van moet kunnen leren, en daardoor wordt het hier en daar wel wat schools. Wat zij te vertellen heeft over de kracht van details in de groove, is echter beslist de moeite waard, en de speelvoorbeelden geven haar verhaal grit. Vooral als ze bij de track Circles van Post Malone met kleine timingverschillen, twee keer laat horen hoe een opvatting bij sommige grooves niet werkt (in dit geval laid-back en erbovenop), en vervolgens bij de derde versie gaat stuwen en vooruit spelen waardoor de feel inderdaad helemaal tot leven komt. Heel verhelderend.


Videoregistratie van een groot deel van Mira's clinic uit de livestream.  

Daarna speelt Mira nog drie korte tracks: een combinatie van hiphop en klassiek (Satie) van haar YouTube-serie Inspired By, een track van haar band Cool Quest en een opzwepende meespeeltrack van drumvoorbeeld Pete Ray Biggin, die we kennen van zijn werk met Level 42 (wat in die track goed te horen is). Prettig om Mira nog ff lekker te horen uitpakken.


Emmanuel Afriyie

(foto Rob van Dalen)

Ook Emmanuel Afriyie – ELS als hij drumt – heeft een motto voor deze dag: Stick to your dreams. Je kunt er zelfs een T-shirt van kopen in de foyer. Dit is een drummer die gelooft in zijn verhaal, al zegt hij: ‘Ik hou niet van praten. Ik praat met de drums, dus ik hoop dat jullie mij verstaan.’ Nou, dat zit wel goed. ELS maakt indruk met zijn lichtvoetige gospelchops en handige hihatvariaties, en mooi is hoe hij daarmee altijd dichtbij de groove en de feel van de track blijft. Supermuzikaal! Opvallend in zijn set is – naast de waterpasrecht hangende toms – een setje hooggeplaatste bongo’s, die dienst doen als hoge effecttrommeltjes. Werkt verfrissend goed.


Videoregistratie van Els' clinic uit de livestream.  

In zijn solo laat ook ELS veel ruimte, met soms echte stiltes en een gat in de beat; als een ware beatmaster met een hiphopdiploma. Mooi ook hoe hij speelt met de sounds van zijn set (waaronder een woodblock en eerdergenoemde bongo’s), en hoe hij dingen soms kort houdt en dan weer volledig laat uitklinken.


Op het podium zijn mondkapjes verplicht tot het moment dat het optreden begint. Dus ook bij het klaarzetten van de tracks op je laptop. (foto Rob van Dalen)

Evenals later Mario Goossens vraagt ook Emmanuel of er nog vragen zijn, zonder door te hebben dat bijna niemand in het publiek iets durft te roepen vanwege het expliciete verbod om te schreeuwen. Helemaal vooraan zit gelukkig iemand die iets wil weten over gospelchops. ELS laat slow motion de absolute basisversie horen van een veelgebruikt patroon (triolen tussen bass, snare en toms), en voert dan het tempo op en slaat aan het variëren. Want daar gaat het om: je chops pakken als uitgangspunt en dan lekker variëren, niet nadenken en in the zone komen.
Hij sluit af met een snelle r&b-fusiontrack met veel wisselende maatsoorten en beatomkeringen die alle kanten op vliegen. Bijzonder om te zien hoe ELS altijd in de muziek en in the zone blijft; ook als het choppy wordt.

 

Koen Herfst

(foto Rob van Dalen)

Koen begint met een track van zijn nieuwe band Voodoo Chambers; moderne alternatieve rock met tribale edm-trekjes. Dat tribale hoor je onmiddellijk terug in Koens opzwepende tomgroove, waarbij hij een mooi melodisch patroon neerzet en als een echte songpartij aanhoudt. Daar houden we van. Lekkere band met zeer overtuigende vocals.


Videoregistratie van Koen's clinic uit de livestream.  

Leuk is wat daarna gebeurt: Koen laat zich inspireren door ELS en gaat ook gewoon even improviseren en proberen alles los te laten en in the zone te komen. Gaten laten vallen is niet echt zijn ding, dus gaat hij vol uit de startblokken zoals alleen Koen dat kan. Cool!

(foto: Jan Kloosterboer) 

Na een sterk eigen nummer waarvan de drumpartij nog ‘in de maak’ is – een soort sneak preview met premature drums in een lastig slow tempo met mooie dragend drumfeel met veel snarerolls – schakelt Koen over naar zijn Drumlust-project. We horen een drum ’n’ bass vibe in een noodtempo met veel dubbele bass en snelle hihatfills, en zien een uitgebreide lichtshow met omkleurende trommels; alles met die enorme Herfst-drive. Zo lusten we er nog wel een paar en we worden op onze wenken bediend. Koen Herfst bedenkt niet alleen prijswinnende drumevents; hij is ook een van onze absolute topdrummers.

 

Slagwerkkrant Poll Awards voor Koen, Cesar en Herfstfest
Over prijswinnend gesproken – oké, dit bruggetje verdient niet de schoonheidsprijs – tijdens deze ombouw in het programma grijpt Slagwerkkrant toch even de kans om het podium te pakken en een Slagwerkkrant Poll Award 2020 uit te reiken aan de prijswinnaars die toevallig net bij elkaar op het podium stonden. Van een uitgebreide Poll-uitreiking met alle winnaars kon dit jaar natuurlijk geen sprake zijn, dus daarom deze uitgeklede versie met Koen Herfst (Beste Metaldrummer), Cesar Zuiderwijk (Beste Rockdrummer) en nogmaals Koen (Beste Drumevent met Herfstfest).

Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards 2020 aan Cesar en Koen door Bouke Bijlsma (foto Jan Kloosterboer) 

Namens de gehele redactie, maar vooral namens alle lezers die op jullie hebben gestemd: gefeliciteerd! Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle Poll-winnaars; je vindt ze in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) en natuurlijk hier op Slagwerkkrant.nl.


Videoregistratie van de uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards aan Cesar Zuiderwijk, Koen Herfst en Herfstfest.  

 

Cesar Zuiderwijk & Mario Goossens
(foto: Jan Kloosterboer) 

En dan is het alweer tijd voor de slotact. Wie in deze tijd zegt Cesar Zuiderwijk & Mario Goossens zegt natuurlijk Sloper, en daarom beginnen de twee drumkanonnen van de Lage Landen met een meespeeltrack van deze nieuwe rockband (twee drummers, twee gitaristen, geen bas). Is dat overal spatgelijk? Nou nee, maar Cesar en Mario leggen het desgevraagd nog even uit: ‘Waarom twee drummers in één band? Gewoon omdat wij het leuk vinden om samen te drummen. Niet meer en niet minder.’ Daarna maken zij grappen over een bijzonder mooi effect dat zij daarbij hebben ontdekt op de snare: de zogenaamde flam. Hilariteit in de zaal als zij daarna een demonstratie willen geven, maar na aftellen per ongeluk spatgelijk slaan. Zul je altijd zien. Door dan maar.

(foto Rob van Dalen)

Bij de impro-duo-solo die daarna volgt, introduceert Mario de triggersound op zijn bass, die hij met een controller bovenop zijn bassdrum kan beïnvloeden. Lekker weirde sounds als de twee om en om soleren over begeleiding van de ander. Tikje rommelig hier en daar, maar toch goud van twee topdrummers met persoonlijkheid. Verderop blijkt dat Mario ook nog effecten heeft op zijn hihat, die klinken als elektronische regen op een asbest afdak. Precies het geluid dat we nodig hadden als soundtrack van deze vreemde tijden.

(foto Rob van Dalen)

De twee sluiten af met nog twee Sloper-tracks. Eerst Mind Melter; lekkere rechttoe rechtaan-rock waarin de flam weer welig tiert. Daarna vaste uptempo afsluiter van Sloper-concerten WWW, dat zij beginnen aan weerszijden van hoog opgestelde grote trom. Daarna snelle rockgroove plus impro waarin zij om-en-om soleren, elkaar uitdagen, en een boel lol trappen. Cesar met veel cross sticking, zijn bekende jongleer-act, maar ook een behoorlijk strakke dubbele-bassdrumroll met kruislingse bekkencrossticking. Mario als altijd zeer muzikaal met baldadige oerfeel, en opnieuw de bizarre sounds uit zijn getriggerde hihat.


Videoregistratie van het optreden van Cesar Zuiderwijk en Mario Goossens.  

In de onvermijdelijke toegift stappen Cesar en Mario naar voren voor een olijke improvisatie op de reuzenkoebel die daar al die tijd stond. Ondanks alle lol vallen meteen de snelle handjes van beide heren op, en de lekkere groove die ze stiekem neerzetten, maar ook het nodige voeten- en knieënwerk, en uiteraard een 1,5m grap. Een mooie afsluiter!

 

Eindjam

6 drumstellen op het podium en 1 reuzenkoebel (foto: Jan Kloosterboer) 

In de traditionele eindjam doen alle spelers van de dag mee op het podium, en krijgen alle drummers ook hun solomoment. Bijzonder daarbij is opnieuw hoe de piepjonge Lars Hoezen zich staande houdt en schijnbaar in alle rust en paar behoorlijk lekkere dingen speelt, Mira Burgers als relatieve nieuwkomer op een intimiderend podium veel muzikale initiatieven neemt, en ELS (vooral onder de solo van Lars) het heft in handen neemt voor een lekkere groovende onderlaag.


Videoregistratie van de Eindjam uit de livestream.  

Het plezier dat van het podium spat, is aanstekelijk en doet verlangen naar tijden waarin dit weer full blown kan. We weten inmiddels dat de boel minimaal tot medio november weer platligt, maar we hebben de afgelopen tijd ook geleerd dat drummers niet voor één gat te vangen zijn, en zij altijd een manier zullen vinden om iets met hun muzikaliteit te doen, en de beat altijd zal klinken. Tot de volgende!

Koen Herfst (foto Rob van Dalen)