Trilok Gurtu - Konnakol, connectivity en creativiteit
video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 217
Slagwerkkrant Plus 23-04-2020 10:04
In Slagwerkkrant 217 (mei-juni 2020) lees je een interview met Indiase trommelaar en meesterdrummer Trilok Gurtu, geschreven door de onbeschrijfelijke Kim Weemhoff. Een mooi verhaal over diepe liefde voor muziek en even zo diepe zorgen over de toekomst van creativiteit in een afvlakkende muziekwereld. Gurtu doet een paar lekker pittige uitspraken. Hier op Slagwerkkrant PLus kun je een paar mooie video's zien van Gurtu met o.a. Joe Zawinul, John McLaughlin en Airto Moreira. Als je hiernaast klikt onder DOWNLOAD kun je het ionterview lezen dat wij met Gurtu deden in 2006 (SWK 135).

 

We willen natuurlijk niet te veel weggeven, maar Trilok Gurtu zegt in het interview onder meer:

‘Er is een gezwel dat zich steeds verder uitzaait over de samenleving, en dat is de middelmatigheid op alle fronten. De remedie? Goede kunstenaars, in ons geval musici. Zij moeten zich uitspreken tegen de gemakzucht en graaierij waarbij alleen telt hoe populair iets is en wat het oplevert. Juist de masters, de ustads, de creatieve goeroes, hebben de verantwoordelijkheid om het tij te keren (...)'

 

Naast dit soort bevlogen gemopper spreekt Gurtu in het interview natuurlijk ook vol vuur over muziek, maar klanken zeggen soms meer dan woorden. Bekijk en beluister daarom de heerlijke muziekvideo's hieronder met Gurtu in absolute topvorm.


Gurtu solo tijdens I Udupa Music Festival 2016:

 

Gurtu, Airto Moreira en Lisbeth Diers - Magic Of Drums (Jazz Baltica 1996):

 

John McLaughlin Trio met Gurtu speelt live The Wall Will Fall (1989):

 

Gurtu en Joe Zawinul spelen live Orient Express II: 

 

Lees Kim Weemhoffs volledige interview met Trilok Gurtu in Slagwerkkrant 217 (mei-juni 2020)
Vanaf 23 april 2020 in de winkel
Of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl