De ultieme Chris Dave Spotify playlist
Plus het interview uit Slagwekkrant als download
Muzieknieuws 10-04-2020 12:36
Hij is de meester van de struikelbeat, de op de drummachinegrooves van J Dilla gebaseerde ritmes, die keistrak in tempo doorlopen maar continu voor of achter de beat gespeeld worden. Chris Dave heeft die stijl in de puntjes ontwikkeld bij artiesten als Robert Glasper en D'Angelo, zijn eigen band de Drumhedz, maar is ook de grooverots in de branding op Adele's 21, bij Robbie Robertson, John Legend, Jose James en zelfs bij Alain Clark. Slagwerkkrant's Erk Willemsen houdt al een paar jaar een playlist bij op Spotify, die inmiddels meer dan 1800 volgers heeft. Check de playlist met bijna 400 tracks in dit artikel. En in 2013 deed Dennis Boxem een interview voor Slagwerkkrant met Chris Dave. Download nu de pdf van dat interview.

Op North Sea Jazz 2018 zagen we Chris Dave op North Sea Jazz spelen met zijn Drumhedz (foto boven door Reinout Bos). Zijn weirde beats zijn intrigerend. Die bloedstrakke snaredrum, de vaak ingezette delays op de tweede snaredrum en floortom, de continue afwisseling van beats die te pas en te onpas worden ingezet en afgebroken, het was één groot avontuur. Chris Dave stoort zich geen moment aan het publiek. Hij staat gewoon op halverwege een nummer om überrelaxte aanwijzingen aan zijn muzikanten te geven om vervolgens door te stoten met de volgende ongenaakbare beat.

Een paar jaar eerder zagen we hem spelen met D'Angelo in Paradiso, aan de zijde van de al even ongenaakbare Pino Palladino. Onverstoorbaar groovend, all night long. Hier de pure begeleider, met bassdrum, vijf (!) snaredrums en cymbals! 


foto door Tineke van Brederode

J Dilla
Chris Dave speelt net zo makkelijk jazz, als pop, maar lijkt het meest in zijn nopjes als hij met zijn eigen Drumhedz speelt. Bij het concert van die band was het Slagwerkkrant's Dennis Boxem die Chris Dave mocht interviewen. Dennis schrijft: Een van de ritmische grapjes die Dave vaak in zijn grooves gebruikt, is een bijzondere verschuiving op zijn hihat. Daardoor ontstaat een vervreemdend effect zonder dat je de groove kwijtraakt. "Chris Dave legt uit: ‘Ik heb dat geleerd van producers als J Dilla en Pete Rock, die allerlei freaky beats programmeerden. Ritmes waarbij de beat op de 2 en 4 bleef, maar het hihatpatroon verschoof. Die dingen waren onmogelijk om te spelen. Maar ik ben gaan uitpluizen hoe ze in elkaar zaten. Nu hoef ik daar niet eens meer over na te denken; ik denk gewoon aan de beat die ik wil spelen. Maar dat heeft me wel heel wat eenzame weekendjes gekost, terwijl de rest van mijn vrienden aan het feesten was. Als ik iets wilde spelen, bleef ik net zo lang studeren totdat ik het kon. Ik lag daar ‘s nachts wakker van.’

Interview in Slagwerkkrant
Download het interview uit Slagwerkkrant 173, jan-feb 2013 als pdf met de knop download linksboven of door te klikken op onderstaand plaatje. 

'Chris Dave Discography' Spotify playlist
Slagwerkkrant's Erk Willemsen houdt al een paar jaar een playlist bij op Spotify, die inmiddels meer dan 1800 volgers heeft. Check de playlist met bijna 400 tracks hier! En via deze link