Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6 - Coordinatie

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 09-12-2018 14:17

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zapvideo's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 6 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN AAN BOD OVER COORDINATIE!

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. 



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6

COÖRDINATIE zap-video

 

Echte onafhankelijkheid komt bij het meeste drumwerk niet voor. Er is immers bijna altijd een relatie tussen wat je ledematen doen, hoe verschillend de partijen ook zijn. Grootmeesters als Marco Minnemann (wiens overigens toffe boek niet in deze lijst staat) spreken dan ook liever van ‘gecoördineerde onafhankelijkheid’. Toch is het laten samenwerken van je vier ledematen − eventueel aangevuld met de stem − wel een van dé uitdagingen bij het drummen. Met de volgende boeken kun je dat trainen tot in extremis.

 

  1. Syncopation (Ted Reed)

Toen er nog weinig drumboeken waren geschreven, gebruikten veel leraren dit boek. Het bevat bladzijden vol noten die je over een bassdrumlijn in kwarten speelt. Dat begint met kwarten op de snare en loopt via triolen door naar zestienden. Verderop in het boek vind je de beroemde bladzijden met de zogenaamde ‘syncopation notatie’, en juist die kun je op ontzettend veel manieren over je set spelen. Helpt ook enorm voor je bigband-skills maar is op elke stijl toepasbaar. Staat in de wereld-toplijst op 2.

 

  1. New Breed (Gary Chester)

Leg maar eens in het kort uit hoe dit meesterwerk en internationaal een van de bestsellers werkt. Een poging: je begint met een ‘system’, en vast patroon voor 3 ledematen. Terwijl je dat speelt werk je met het overgebleven vrije ledemaat door 10 steeds zwarter wordende bladzijden met leesvoer. Tijdens dat alles zeg of zing je van elk ledemaat ook de partij hardop. Én: alles wat je met je rechterhand leidend speelt, doe je ook met je linkerhand leidend op bijvoorbeeld hihat of snare. Schrijver Gary Chester gebruikte deze systems om zijn bekendste leerling, ene Dave Weckl maximaal uit te dagen. Als je zo de pakweg 40 normale systems hebt gehad, komen de systems voor gevorderden. Nog erger dus, en dat geldt natuurlijk ook voor deel twee. Must-have, punt!

 

  1. Rhythmic Perspectives (Gavin Harrison)

Een van mijn absolute favorieten en ik heb het nog niet uit. Dat valt ook niet mee, want het goochelen met groepjes van 3, 5 en 7 in allerlei daaruit voortvloeiende polyritmiek is heel erg moeilijk. Als deze drie oneven getallen eenmaal in je hoofd genesteld zijn beginnen ze op allerlei plekken weer op te duiken tijdens het drummen. Verrukkelijk moeilijk boek en eigenlijk verder niet uit te leggen. Begin eraan, loop vast, val, sta weer op en ga weer door. Dit is geen lesstof maar een besmettelijke ziekte die nooit meer overgaat.

 

  1. Drumset Supersets (Blake Paulson)

Ik dacht dat New Breed nooit meer overtroffen zou worden, maar dit boek gaat gewoon verder en is eigenlijk leuker en muzikaler door bijvoorbeeld het gebruik van accenten in de systems. Wat mij betreft het boek met zo ongeveer de lelijkste cover ooit, maar als je van New Breed houdt, is dit een verplicht vervolg.

 

 

  1. Rhythmic Imagination (Ramon Montagner)

De man met de snelste handen van de planeet schreef een soort New Breed, maar dan aan de hand van een aantal lekkere Braziliaanse systems als samba, maracatú et cetera. Daar ga je vervolgens leesbladzijden tegenaan spelen. Anders dan bij New Breed zijn die leesbladzijden er ook voor 2 en 3 ledematen. Coördinatie maar dan lekker groovy! Prachtboek!

 

  1. Mastering The Tables Of Time (David Stanoch)

Als drummer deel je simpel gesteld de basispuls van het nummer in. Vaak in groepjes van 2, 3 en 4 noten en wat minder vaak in 6 en 8, of nog zeldzamer, 5, 7 en 9. Het kunnen switchen tussen die groepjes zónder het tempo en de stuwing van de basispuls te veranderen kun je trainen met timetables. Dat is precies wat dit boek in ontzettend veel varianten doet. Soms speel je echt een soort vierstemmige fuga’s met laagjes overlappende noten. Pittig maar erg leerzaam.

 

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

 

 

zoeken
zoeken