Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2 - Jazz

Mark Eeftens presenteert: Ik heb al een boek! - de zap-video's

Slagwerkkrant Plus 24-11-2018 11:15

Naast alle online lessen, video's, workshops en andere interactieve mogelijkheden is het goede ouwe drumboek nog altijd een geliefde manier om te leren drummen. Of je nu thuis aan autodidacteren bent of gewoon drumlessen volgt; een goed geschreven drummethode is goud waard. Slagwerkredacteur, transcriptiekoning en zeer gewaardeerd drumdocent Mark Eeftens weet er alles van, en geeft in 10 delen zap-video's een overzicht van zijn Drumboeken Top 60, waarbij je vanzelfsprekend nog een schat aan tips en trucs voorbij ziet komen om beter te leren drummen! In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) vind je het bijbehorende hoofdartikel (release 13 december 2018!) IN DIT DEEL 2 VAN DE SERIE ZAP-VIDEO'S KOMEN DE BESTE BOEKEN OM JAZZ TE LEREN SPELEN AAN BOD.

door Mark Eeftens 

In mijn meer dan 15 jaar als Slagwerkkrantredacteur en drumleraar kwamen alle belangrijke drumboeken wel zo’n beetje voorbij. Ik had er daarvóór al veel en het werden er alleen maar meer; veel meer. In deze serie kijken we naar mijn favorieten en natuurlijk naar de boeken die in de internationale drumwereld belangrijk worden geacht: de classics en de must-haves. De lijst is ingedeeld in 10 hoofdgroepen maar er zijn vele andere indelingen denkbaar. Zodra je een lijst maakt is hij incompleet en arbitrair. Er zijn nog vele andere boeken die absoluut een plekje verdienen maar met deze bloemlezing uit de slagwerkliteratuur kom je een heel eind. 



Op de DrumDrieDaagse 2018 ging ik in een knotsgekke zap-les met 200 kilometer per uur door de lijst, per boek uitleggend en voorspelend hoe het werkt. Dat doen we in deze videoserie en in het artikel in Slagwerkkrant 209, jan-feb 2019 nog eens dunnetjes over. De cursief gedrukte titels zou ik samen met mijn Tama Star set meenemen naar een onbewoond eiland…

Inleiding op de videoserie


Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2

JAZZ zap-video

Jazz drummen is zo’n beetje het begin van alles wat we vandaag de dag op onze drumsets spelen. De wortels ervan liggen in Europa en Afrika, maar die komen in de hoofdstukken over techniek en world aan bod. Waar anders te beginnen dan in New Orleans?

 

  1. Second Line (Antoon Aukes)

Onze sympathieke landgenoot Antoon Aukes reisde gewoon naar New Orleans om daar onderzoek te doen naar de vroege beginperiode van het drumsteldrummen. Hij schreef daarover een bijna 160 pagina’s tellend meesterwerk met echt een enorme hoeveelheid kennis op dit gebied. Als je bij de basis wilt beginnen en dat historisch ook goed wilt onderbouwen met kennis, is dit boek een perfect beginpunt. Aukes verdient daarvoor heel veel waardering.

 

  1. Take It To The Street (Stanton Moore)

Stanton Moore is een wandelende encyclopedie op het gebied van New Orleans en grooves. Hij bezit daarbij het vermogen om uit één patroon 100 andere ideeën te halen, waardoor je een mooi inzicht krijgt in zijn manier van denken én ondertussen een uitgebreide beheersing over de second line-ritmes uit New Orleans. Dat is de ideale basis voor iedereen die wil leren grooven.

 

 

  1. The Evolution Of Jazz Drumming (Danny Gottlieb)

Alweer zo’n meesterwerk en er zullen er nog vele volgen. Dit boek volgt ook de historie van het jazzdrummen, maar dan aan de hand van de drummers die daarin bepalend waren. Het begint in New Orleans, maar gaat helemaal door tot aan het spel van Elvin Jones, Tony Williams en Jack DeJohnette. Dat gebeurt aan de hand van uitgebreide tekst over de drummer én zeer uitgebreide transcripties van elke gigant. Je kunt dan ook zien wat en hoe de oerdrummers als Baby Dodds, Chick Webb en Zutty Singleton speelden en hoe je hun stijl eigen kunt maken. Ongelooflijk goed!

 

  1. Advanced Techniques For The Modern Drummer (Jim Chapin)

In 1948 waren boeken als dat van Gottlieb er nog niet. Techniek- en Moeller-expert Jim Chapin was 70 jaar geleden waarschijnlijk de eerste die een boek uitbracht met lastige oefeningen voor de onafhankelijkheid die je nodig hebt om jazz te kunnen spelen. Je leert om je snare en bass onafhankelijk van het jazz-ridepatroon te spelen, compleet met accenten. Het feit dat Chapin de eerste was, zorgde er mede voor dat dit boek in de top 3 van beste drumboeken ooit terechtkwam. Geen verplichte aankoop meer, vandaag de dag. Daarvoor zijn de boeken van bijvoorbeeld John Riley véél te veel beter.

 

  1. Studio Jazz Drum Cookbook (John Pickering)

Hele generaties hebben zich de jazzcoördinatie eigengemaakt aan de hand van deze klassieker. Je gaat snare- en basspatronen spelen onder het jazz-ridepatroon. Met name door het in de patronen gebruiken van de hihatvoet, gaat dit weer een stuk verder dan Chapin’s boek. De opbouw is lang en grondig, dus je moet gemotiveerd zijn om de eindeloze rijtjes patronen voor linkerhand, rechtervoet en linkervoet allemaal door te spelen tegen het jazz-ridepatroon. De solo’s aan het eind van elk hoofdstuk zijn het leukst.

 

  1. The Art Of Bop Drumming (John Riley)

Dit is – samen met z’n opvolger Beyond Bop Drumming – een verplichte aanschaf voor elke studerende jazzdrummer. Het boek gaat zo’n beetje over alle facetten die belangrijk zijn voor het bebop (en verder) drummen. Veel informatiever dan al z’n voorgangers en ook heel veel muzikaler. Schaf de getipte cd’s uit deze boeken blind aan en je hebt meteen het begin van een mooie jazzcollectie. Daar ga je mee aan het werk en je bent jaren zoet.

 

  1. Syncopated Big Band Figures (Jake Hanna)

Als lezende jazzdrummer krijg je te maken met drumpartijen en moet je de figuren van de andere bandleden ondersteunen en inkleuren. Hoe je dat moet doen, vertelt dit boek niet. Je krijgt gewoon lange rijen met nootjes zoals die ook in jazzpartituren staan en moet er zelf chocola van maken. Hoe dat moet, leer je met het volgende boek en bijvoorbeeld het geweldige boek van topdocent Allan Dawson, eveneens leraar van ene Vinnie Colaiuta (zie verderop).

 

  1. Inside The Big Band Drum Chart (Steve Fidyk)

De noten die je vaak moet kraken als jazz/bigband drummer vind je in overvloed in boeken als dat van Jake Hanna, maar hoe vorm je ze om naar klinkend drumspel? Je moet als drummer de band dragen, de accenten van de blazers mee fraseren en soms met fills inleiden. De blazers spelen korte en lange accenten en die moet jij als drummer ook ondersteunen. Dat leer je met dit mooie en uitgebreide werk van Steve Fidyk. Bijna 250 pagina’s met bigbandpartijen, uitleg, transcripties en interviews met beroemde drummers, compleet met meespeel-cd’s.

Bekijk ook de andere 9 delen in deze videoserie!  

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 1
TECHNIEK - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 2
JAZZ - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 3
GROOVE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 4
WORLD-RITMES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 5
FILLS EN SOLO’S - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 6
COORDINATIE - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 7
TOTAALMETHODES - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 8
PLAY-ALONGS - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 9
(DUBBELE) BASSDRUM - klik hier

Drumboeken Top 60 - Videoserie deel 10
SPECIALS - klik hier

Drumboeken Top 60 - De complete zapvideoserie!
Alle 10 delen op rij! - klik hier

Abonneer je op ons YouTube-kanaal. Ook daar kan je alle tien de videodelen bekijken en krijg je meldingen als we nieuwe video's online zetten! Klik hier.

 

zoeken
zoeken