Namm 2018 preview
De eerste nieuwtjes, vóór de beurs.
Muzieknieuws 23-01-2018 10:59
Vanaf vrijdagochtend doen we met Slagwerkkrant weer live verslag vanaf de NAMM show: 's werelds grootste muziekbeurs in Los Angeles. Daar zetten alle merken hun beste beentje voor, en wordt al het muzieknieuws voor komend jaar aan het publiek gepresenteerd. Wij zetten alvast wat eerste nieuwtjes op een rij.

door Dennis Boxem

Het valt niet mee om voor de beurs al wat drumnieuwtjes bij elkaar te sprokkelen. Waar bij de gitaren, basgitaren en studio-aparatuur de fabrikanten redelijk kwistig zijn met hun informatie, houden de drumfabrikanten hun info graag tot het laatste moment geheim. Toch zijn er een aantal uitzonderingen.

Tama maakte bijvoorbeeld al op 1 januari haar nieuws bekend. En dat was niet onverstandig, want de Japanners hebben nogal wat te melden. Het belangrijkste nieuws zijn de nieuwe SLP drumkits. De SLP's zijn geïnspireerd door snaredrums uit de gelijknamige SLP snaredrumreeks. Het betreft hier een nieuwe serie, dus geen limited editions, maar je bent bij elke drumkit wel beperkt tot één of twee vaste set-ups. Er zijn drie verschillende versies. De Studio Maple heeft 5mm dunne esdoorn ketels met verstevigingsranden én opvallende houten spanranden op alle drums. De set is afgewerkt in dezelfde High Gloss Sienna lak als de gelijknamige snaredrum. De Fat Spruce is een wat meer jazzy kitje met 20" bassdrum, 12" tom en 14" floortom. De set heeft bijzondere ketels gemaakt van sparrenhout. Helemaal nieuw is de Dynamic Kapur, een set met 5mm dikke ketels van Kapur hout. De bijpassende snaredrum is nieuw in de SLP serie. De Dynamic Kapur heeft de traditionele Starcast tomophanging, maar bij de Fat Spruce en de Studio Maple hangen de toms aan de nieuwe Direct Flexi-mount: een bracket die wel aan de ketel vastzit, maar met rubber is geïsoleerd.

Afgelopen december waren we op bezoek bij Tama-importeur Hoshino, en daar maakten we een video van al het nieuws, waaronder de SLP drumkits. Bekijk die video hier:

 

Zildjian had mischien haar Low Volume bekkens met wat meer patenten moeten dichttimmeren, want na een aantal vagere merken uit het verre oosten komt nu ook Sabian met een bijna exacte kopie. De Quiet Tone practice cymbals zien er precies hetzelfde uit als de originele bekkens die Zildjian bij de eerste reeks elektronisch versterkte Gen-16 bekkens uitbracht. De Sabian bekkens zijn verkrijgbaar in vier verschillende sets met daarin de meest gangbare maten.

 

Meinl breidt de Byzance reeks uit met vier nieuwe bekkens. Matt Garstka zette zijn naam op de nieuwe 20" Equilibrium China. Deze dunne china met acht gaten spreekt razendsnel aan en geeft een duwend en smerend accent. De Byzance Jazz Thin hihat krijgt er een grotere 15" broer bij. De hihat was er al in 13" en 14" formaat. De 22" Monophonic ride is helemaal nieuw: een dunne, donkere ride met een korte sustain en een uitgesproken gedefinieerde klank. De 21" Polyphonic ride is dan wat steviger van klank, en heeft iets meer leven. Deze vlot aansprekende ride is complex en heeft een lekkere puntige aanslag.

 

Vanaf vrijdagochtend (donderdagavond in Los Angeles) lees je op Slagwerkkrant.nl meer nieuws.
Houd dus onze site goed in de gaten!