Sjahin During - Livestream via Kaap Facebook vrijdag 3 april 20.00u
Optreden in tijden van Corona
Muzieknieuws 01-04-2020 16:32
Het is een moeilijke tijd voor muzikanten, maar elke dag komen we nieuwe initiatieven tegen die een creatieve draai geven aan de harde werkelijkheid van thuisisolatie. Een van de manieren om toch op te treden voor publiek is een live stream, liefst via een officieel kanaal met een bredere doelgroep. Percussionist Sjahin During streamt een optreden via het Vlaamse Kunstencentrum KAAP, samen met cellist Bence Huszar. Via Facebook op vrijdag 3 april vanaf 20.00 uur. Gratis en voor iedereen dus!

 

Normaal gesproken had Sjahin During gewoon opgetreden bij KAAP, maar uiteraard werd de show afgelast. Het Vlaamse Kunstencentrum besloot om een aantal van de gecancelde optredens toch gewoon door te laten gaan middels een live stream, en zo kun je het duoconcert van Sjahin During en cellist Bence Huszar dus toch meemaken, maar dan thuis, via Facebook.
Je gaat naar het desbetrefende Facebook event en dan kun je het concert gratis volgen.


Sjahin During
 werd geboren in Amsterdam, groeide op in Istanbul en verhuisde daarna naar Texel. Wij kennen hem vooral van zijn eigen ensembles Turqumstances, Tarhana, Afro Anatolian Tales, Namibian Tales en Arifa. Met die laatste groep is hij overigens te zien op Jazz Brugge, 13-15 november in Concertgebouw Brugge (Corona-ijs  en weder dienende). Hij werkte samen met artiesten als Aynur Doğan, Arto Tunçboyacıyan, Hasan Esen, Egin Arslan, Suren Asaduryan en Baki Duyarlar. Hij is producent en docent wereldmuziek, gespecialiseerd in slagwerk aan het conservatorium van Utrecht en diverse andere conservatoria in Nederland, en daarnaast muzikaal ook zeer actief in geboorteland Turkije.

 

Bence Huszar is een Hongaarse cellist. Hij begon op zesjarige leeftijd met cello studeren en heeft zich sindsdien aan het instrument toegewijd. In de loop der jaren studeerde hij bij verschillende meesters. Belangrijk in zijn ontwikkeling waren de lessen van Nederlandse cello-pionier Ernst Reijseger, die hem hielp z’n eigen muzikale taal en speelstijl te ontwikkelen. Reijseger leerde hem ook experimentele cellotechnieken en de kunst van de ritmische improvisatie. Nu richt Bence zijn aandacht op andere genres dan de klassieke westerse muziek. Zijn belangrijkste focus is muziek met een sterk ritmisch kader. Tijdens zijn professionele carrière speelde hij in heel Europa en het Midden-Oosten, met artiesten als Jahida Wehbe, Karsu Dönmez, Arifa, Mehmet Polat, Osama Abdulrasol en Marwan Fakir.

 


In deze video zie je een percussiesolo van Sjahin During tijdens een concert in 2018 met Namibian Tales (hier in ruime bezetting, ook met Huszar op cello) 

 

Kunstencentrum KAAP is een samensmelting van voormalige kunstencentrum Vrijstaat O. (Oostende) en De Werf (Brugge). Sinds 2017 is het één kunstencentrum dat in deze twee steden werkt rond muziek, podiumkunst, beeldende kunst en literatuur. Beide met hun eigen dynamiek, charme en troeven. Bijzonder is het eigen huislabel W.E.R.F. Records dat sinds 1993 de grenzen van jazz niet alleen verlegt, maar ook stevig overschrijdt met eigenzinnige releases waarin nieuwe samenwerkingsverbanden en muzikale versmeltingen de boventoon voeren.
Kijk eens op de site van KAAP

 

De redacties van onze muzikantenbladen Musicmaker, Slagwerkkrant, Gitarist, Interface en De Bassist slaan de handen ineen om zoveel mogelijk van dit soort positieve muziekinitiatieven te promoten. Heb jij zelf een mooi project opgezet of ben je iets tegen gekomen waar je enthousiast over raakte? Laat het ons weten!