Release van de Week: Mark Guiliana - BEAT MUSIC! BEAT MUSIC! BEAT MUSIC!
Vandaag verschenen - 12 april 2019
Muzieknieuws 12-04-2019 21:04
Mark Guiliana komt vandaag uit met zijn nieuwe album BEAT MUSIC! BEAT MUSIC! BEAT MUSIC!. Na Bowie’s Blackstar en zijn eigen jazzplaten keert Mark Guiliana weer even terug naar zijn liefde voor elektronische muziek, met kompanen Jason Lindner en Tim Lefebvre.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 


Mark Guiliana heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd als drummer die overweg kan met zowel hippe jazz als nieuwe beats uit de hiphop en elektronische dansmuziek. Hij speelde een belangrijke rol op het album Blackstar van David Bowie en hij vormde het electro/jazz-duo Mehliana met Brad Mehldau.

We schreven eerder over hem naar aanleiding van een optreden op North Sea Jazz: 'Mark Guiliana is messcherp, gecontroleerd en virtuoos: hippe beats, prachtige swing en een echt authentieke reggaefeel. Is er iets wat deze New Yorker niet kan?' 

Met zijn überhippe band Beat Music krijg je een mix van jazz, rock en soul tot vocal samples, spacy sounds en energieke elektronica over je heen. 

Beat Music is volgens Guiliana niet alleen een band, maar een gemeenschap. Het afgelopen decenium heeft de drummer een hele reeks artiesten met dezelfde mindset om zich heen verzameld, die dezelfde passie delen: de mogelijkheden van elektronische muziek in combinatie wordt met jazzimprovisatie.

Bekijk hieronder een video over Beat Music:

Om zijn visie voor het album te realiseren, heeft Guiliana artiesten ingeschakeld die in de afgelopen jaren deel uit maken van de Beat Music-community, bassisten Chris Morrissey, Stu Brooks, Jonathan Maron en Tim Lefebvre, toetsenisten Jason Lindner, BIGYUKI en Jeff Babko, elektronische muzikanten Troy Zeigler en Steve Wall, spoken samples van Cole Whittle, Jeff Taylor en zijn vrouw, Gretchen Parlato.

Voordat het album uitkwam zijn er al verschillende tracks gereleased. De openingstrack van het album, ‘GIRL’, was de eerste, die gebruikt werd als teaser van het album.

Mark Guiliana is binnenkort met zijn BEAT MUSIC te zien in Nederland in deze formatie Mark Guiliana drums, Chris Morrissey bas, Samuel Crowe keyboards & electronics, Nicholas Semrad keyboards, op deze podia:

27 april: Paradox, Tilburg
1 mei: Paradiso, Amsterdam

Lees elders op Slagwerkkrant.nl het interview dat we vier jaar geleden met hem deden naar aanleiding van zijn drumspel op David Bowie's album Blackstar, ook verscehenen als coverinterview in Slagwerkkrant 191. 

Beluister hieronder het gehele album:


Lees elders op Slagwerkkrant.nl het interview dat we vier jaar geleden met hem deden naar aanleiding van zijn drumspel op David Bowie's album Blackstar, ook verscehenen als coverinterview in Slagwerkkrant 191.