Release van de Week - Third Coast Percussion & Philip Glass - Perpetulum
Vandaag verschenen - 29 maart 2019
Muzieknieuws 29-03-2019 11:51
De Amerikaanse slagwerkgroep Third Coast Percussion komt vandaag uit met hun nieuwe dubbel-album Perpetulum, met daarop het gelijknamige lijvige werk van componist Philip Glass. Hij schreef Perpetulum in opdracht van Third Coast Percussion.

De vier leden van Third Coast Percussion - David Skidmore, Robert Dillon, Peter Martin en Sean Connors – groeiden op in het tijdperk van Philip Glass. Ze horen zijn muziek al vanaf het moment dat ze voor het eerst een stel slaghamers oppakten, en de muziek die ze individueel en als groep componeren draagt overduidelijk zijn invloed. Het voelt dan ook natuurlijk dat Third Coast en Glass de handen in elkaar slaan voor Glass’ allereerste compositie voor dit ensemble.

Bekijk hieronder een video waarin Glass over zijn compositie spreekt:

Glass heeft gezegd dat hij, bij het componeren van Perpetulum, nostalgie voelde voor zijn studententijd die hij doorbracht als lid van een slagwerkensemble. Het werk combineert een jeugdige vreugde en enthousiasme voor de klanken van percussie met de kenmerkende muzikale invloed van Glass.

Legendarische componist Philip Glass

Het eerste deel van het album bestaat uit de serie Aliens with Extraordinary Abilities, gecomponeerd door een van de slagwerkers van de groep, David Skidmore. De serie bestaat uit zeven tracks die allemaal hetzelfde thema onderzoeken: dat hetzelfde muziekstuk tegelijkertijd op verschillende snelheden kan bewegen.

Een elektronische audiotrack begeleidt het live-slagwerk in een groot deel van deze serie. Elk stuk uit de serie ontleent zijn naam aan een gedenkwaardige tournee van Third Coast Percussion of aan een inside joke van de groep. Bekijk hieronder de live-uitvoering van het eerste deel van de Aliens with Extraordinary Abilities serie: Torched and Wrecked:

Beluister hieronder het gehele album: