Paul Smits is overleden
Pionier van de slagwerkdagen in Nederland
Muzieknieuws 10-08-2017 06:24
Paul Smits (67) is dinsdagmiddag 8 augustus 2017 overleden. Paul Smits, de Grote Initiator. Zonder hem hadden we al die prachtige drumclinics en slagwerkfestivals van de afgelopen dertig jaar niet gehad.

Paul belde ons in 1984 op, anderhalf jaar nadat we met Slagwerkkrant begonnen waren. Of we niet mee wilden organiseren aan een slagwerkdag. Ja, dat wilden we. Het werd de Nationale Slagwerkdag in het Casino, Den Bosch: clinics en slagwerkbeurs ineen. 

Music & Harmony, de muziekbeurs in Ahoy’ Rotterdam, wilde ons een paar jaar later graag inlijven, en de ‘Slagwerkdag’ was een feit. De 1993-versie was misschien wel het hoogtepunt van die slagwerkdagjaren, met op één dag een geweldige line-up met Simon Phillips, Bill Bruford, Steve Smith, Enzo Todesco, Chuck Silverman, Gene Hoglan, Danny Gottlieb, en Munyungo Jackson. En een 2000-koppig publiek.

In de jaren negentig programmeerde Paul in zijn zaal Willem II (later W2) in Den Bosch veel drumclinics, waaronder die met Terry Bozzio, startpunt voor de theatertournees die wij vanuit Slagwerkkrant met Bozzio organiseerden.

Ondertussen had Paradiso ons gevraagd een slagwerkfestival uit de grond te stampen: Paradiso van Slag. Ook met dat festival werkten we nauw samen met Paul, die altijd overliep van de ideeën, maar belangrijker, ze ook waarmaakte, telkens weer, met een perfect gevoel voor de balans tussen artisticiteit, toegankelijkheid en financiën.

Uit de eindeloze reeks telefoongesprekken en bijeenkomsten die we met Paul hebben gehad in al die jaren hebben we ontzettend veel geleerd, en nog véél meer inspiratie opgedaan. Hij was de man die altijd die vragen aan je stelde waardoor je zelf het antwoord kon formuleren op kwesties die je bezig hielden.

Tot op het laatst was Paul vol belangstelling over hoe het bij Slagwerkkrant en de andere media in onze uitgeverij liep. Hij moest onlangs de viering in kleine kring van de 200ste editie van Slagwerkkrant al missen. Afgelopen dinsdag overleed hij aan de gevolgen van kanker, die hem de laatste jaren al teveel aan het ziekbed had gekluisterd. Rust zacht Paul, we zullen je nooit vergeten.