Boem-Paukeslag met A Drummer's Night
Arnold Marinissen over Boem - Paukeslag
Muzieknieuws 28-07-2012 10:09
Slagwerkkrant levert een bijdrage aan A Drummer’s Night, onderdeel van festival Boem - Paukeslag, ter gelegenheid van de seizoensopening van Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, 1 september. In dit artikel vind je alle ins en outs van het festival, kan je gebruik maken van een speciale Slagwerkkrant Lezersaanbieding en legt Arnold Marinissen van Muziekgebouw aan 't IJ het concept achter dit spannende slagwerkfestival uit.

Klik hier voor de Slagwerkkrant Lezersaanbieding!

Slagwerkkrant heeft voor het avondprogramma A Drummer's Night een groep samengesteld van vier van de beste drummers en percussionisten uit Nederland, die onder de naam West East North South Drummers Ensemble (WENS) een eenmalig concert geven. De groep bestaat uit slagwerkers Oscar Kraal, Kim Weemhoff, Sjahin During, en Roël Calister

Video van 'the making of' WENS:
Klik hier om alles te lezen over 'the making of' deze percussiegroep inclusief video-footage van de eerste repetitie.

A Drummer’s Night is onderdeel van het grootse slagwerkevenement dat deze eerste septemberzaterdag plaatsvindt in het Muziekgebouw aan ‘t IJ vanaf twee uur ‘s middags, onder de titel Boem - Paukeslag, en komt tot stand in samenwerking met Slagwerkkrant.

Boem - Paukeslag
Vanaf 14.00 uur zijn er maar liefst zes concerten waarin alle aspecten van slagwerkmuziek voorbijkomen. Mis de spectaculaire composities van Varèse niet, en sla steil achterover van het geweldige slagwerkgeweld in Antheil’s Ballet Mécanique.

We vroegen Arnold Marinissen, die het complete seizoensprogramma van Muziekgebouw aan 't IJ samenstelde, naar het idee achter festival Boem - Paukeslag. Zie verderop in dit artikel. Maar eerst willen we je op het volgende wijzen.

Speciaal voor Slagwerkkrant-lezers en bezoekers van Slagwerkwereld.com is er een bijzondere lezersaanbieding.
Een passepartout voor het hele dagprogramma, van 14.00 uur 's middags tot in de nacht kost niet € 41,-, maar slechts € 32,50.

De lezersaanbieding passe-partout voor Boem - Paukeslag, exclusief voor lezers van de Slagwerkkrant, is vanaf nu te bestellen via deze link:www.muziekgebouw.nl/slagwerkkrant

Het passepartout is na 12 augustus ook telefonisch te bestellen via 020 788 2000 (ma-za, 12-18 uur) o.v.v. actiecode Slagwerkkrant of bij de kassa in het Muziekgebouw, Piet Heinkade 1, Amsterdam.
De prijs is € 32,50 en deze aanbieding geldt niet i.c.m. andere kortingen/aanbiedingen.

Wil je alleen kaarten voor A Drummer's Night met het West East North South Ensemble bestellen à € 24,-, klik dan hier.

Arnold Marinissen over Boem - Paukeslag
Brein achter de seizoensopening en bovendien het hele jaarprogramma van Muziekgebouw aan 't IJ is slagwerker Arnold Marinissen. Hij licht toe: 'Op één dag word je door bijna een eeuw van slagwerkmuziek heengesleurd. We openen ons seizoen met een indrukwekkende hoeveelheid topslagwerkers uit alle windrichtingen – slagwerkers die hun muzikale vrienden meenemen, dat wel.

'Zo klinkt er naast slagwerk opvallend veel piano, een instrument dat al honderd jaar lang heel erg goed met slagwerk samen blijkt te gaan.  Eén in het werk van Edgard Varèse, twee in Luciano Berio en Steve Reich, en maar liefst vier piano’s in het werk van Bad Boy George Antheil. Het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis moeten voor deze gelegenheid echt al hun vleugels bij elkaar brengen... In Stravinsky’s stuk klinken naast slagwerk ook klarinet, trompet, trombone, fagot, viool en contrabas. En in het Indiase nachtconcert ten slotte neemt tablaspeler Niti Ranjan Biswas zijn maat Dhruba Gosh mee, misschien wel de beste sarangi-speler van dit moment.

Honderd jaar slagwerkmuziek
'Terug naar die bijna honderd jaar slagwerkmuziek. Igor Stravinsky en Edgard Varèse behoorden tot de eerste componisten die inzagen dat het hoog tijd was om slagwerk uit haar klassieke begeleidende rol te halen. Dat leverde de prachtige stukken Histoire du Soldat en Ionisation op, die als opening van de dag worden gespeeld door Asko|Schoenberg.

'Slagwerk Den Haag is in Nederland de slagwerkgroep bij uitstek. Zij spelen twee stukken. Allereerst Timber, een hypnotiserend werk van de Amerikaan Michael Gordon, waarmee SDH zo ongeveer de wereld aan het veroveren is. En verder Redskap, een geweldig stuk van de composer in residence van het Muziekgebouw aan ’t IJ, Klas Torstensson.

'Het neusje van de zalm van de Nederlandse klassieke slagwerkers speelt twee droomstukken voor piano’s en slagwerk: Luciano Berio’s Linea en Steve Reichs Sextet. Beide stukken zijn zelden te horen, en te mooi om te missen.

Muzikaal geweld met Ballet Mecanique
'George Antheil was er qua slagwerk vroeg bij. In de jaren twintig van de vorige eeuw liet hij met zijn Ballet Mécanique een hoeveelheid muzikaal geweld los die nog steeds een verpletterende indruk maakt. Voor dit stuk is een concertzaal bijna te klein. Daarom speelt Lunapark het als opening van het avondprogramma in de Entreehal van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

'Aansluitend speelt in de Grote Zaal het speciaal voor de gelegenheid geformeerde West East North South drummers ensemble. Het bestaat uit Kim Weemhoff, Roël Calister, Oscar Kraal en Sjahin During; vier Nederlandse grootmeesters van het drummen. Ze mengen jazz-, fusion- en rockdrums met Caribische swing, Arabische grooves en nog veel meer samen in een uitbundig ritmisch feest.  

'En dan valt de nacht over het Muziekgebouw aan ’t IJ. Een goed moment voor sarangi-speler Dhruba Ghosh (Mumbai) en tablaspeler Niti Ranjan Biswas (Bangladesh) om met een nachtraga deze lange hete dag af te sluiten. Dit concert komt tot stand in samenwerking met het Atlas Festival.' 

En Marinissen sluit zijn betoog af met:
'Kortom, voor een stevige portie groove, energie, kleur en poëzie is op 1 september het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam the place to be.'

Programma Boem - Paukeslag
14.00 Asko Schönberg Ensemble + Slagwerk Den Haag (Grote Zaal)
(Varèse - Hyperprism | Varèse - Ionisation | Stravinsky - Histoire du Soldat)

15.00 Slagwerk Den Haag (Entreehal)
(Torstensson - Redskap | Gordon - Timber)

16.00 NL All-Stars (Grote Zaal)
(Berio - Linea | Reich - Sextet)

20.15 Lunapark + gasten (Entreehal)
(Antheil - Ballet Mécanique)

20.30 West East North South Drummers Ensemble (Grote Zaal)
(A Drummer’s Night door West East South Drummers Ensemble, met Oscar Kraal, Kim Weemhoff, Sjahin During en Roël Calister)

23.00 Druba Ghrosh + Niti Ranjan Biswas (Grote Zaal)
(Nachtraga)

Bekijk hier de YouTube playlist die we samenstelden met composities die tijdens Boem-Paukeslag worden uitgevoerd en materiaal van de slagwerkers die komen optreden.  

Boem - Paukeslag met A Drummer’s Night
• zaterdag 1 september
• Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
www.muziekgebouw.nl
www.slagwerkwereld.com/swkplus 
 

drummer links