The King s speech
Blog 07-03-2015 00:00

door Kim Weemhoff 

Dave King Rational FunkOp Youtube is Rational Funk een kleine maar onmiskenbare hit. Duizenden drummers hebben zich al kapot gelachen en de wenkbrauwen gefronsd over de gekte van The Bad Plus (zijn populaire jazztrio). Dave King, een maniakale maar tevens zeer begaafde (op ritmisch, technisch en creatief gebied) drummer en componist in Minneapolis.

King heeft onderhand zo’n 13 afleveringen van 10 minuten per stuk online gezet van zijn videoserie Rational Funk. Titels als Get Called Back, The Beginning of the Dream, Warming up etc.. King presenteert iedere aflevering ‘zogenaamd’ serieus  bedoelde adviezen en waarheden  voor allerlei zaken waar een drummer die ‘t vak in wil - of al zit - zijn voordeel mee kan doen.

Met een enorm arrogant overkomende (maar totaal geacteerde) attidude (waarmee hij de huidige generatie blaaskaken die vol zijn van zichzelf en hoewel ze nog net komen kijken enorm hoog van de toren blazen over dit project hier en cd daar, voor lul zet) sprint hij door het materiaal heen terwijl hij heel erg overdreven en soms expres heel opgefokt en beroerd voorbeelden drumt.

Dave, de  in ‘t echt zeer bedachtzame maar als creatief genie wel lichtjes ‘van de planeet’ op mij overkomend tijdens het interview dat ik met hem deed in Slagwerkkrant, smijt zijn met ADHD-wendingen gelardeerde adviezen over roffeltechniek, ritmiek, hoe je een ruimte binnen moet komen (mijn favoriet) terwijl je aan je iPhone een imaginaire persoon krachtig toespreekt, hoe de drums begonnen zijn, hoe je echt kan grooven de door een vriend gehanteerde camera in, zittend in zijn drumhok  achter een vintage Ludwig pop-kit.

Aflevering na aflevering gooit hij zijn hilarische theorieën in het gezicht van de kijker, doorspekt met weggepiepte ‘shits’, ‘fucks’, ‘Motherfuckers’, etc (heh, dat lucht op!).

Ondertussen zit in al die gekte regelmatig een diepe waarheid verstopt die heel waardevol is. En alle mafheid en humor kan niet verbloemen dat Dave King een drumgenie en innovator is met een enorme passie en intelligentie. En nu dus ook een succesvolle videoserie die iedere drummer en drumliefhebber moét gaan zien. En vergeet ook niet dat er af en toe zeer indrukwekkend en knap drummen te zien is. 
I love it!