Drumaffairs: superieur slagwerk met Simon Phillips

Amsterdam Percussion Group slaat de kunstkern raak

On Stage 21-12-2010 23:37

'Drumaffairs', zo luidde de titel van het programma waarmee Mike Schäperclaus en Josep Vicent met special guest Simon Phillips door Nederland tourden. Net als in 2006, onder de naam 'Ionisation' (toen met Terry Bozzio), plamuurden de meesterslagwerkers van de Amsterdam Percussion Group ook deze keer een onvergetelijke show in de hoofden van de bezoekers.

Aan het realiseren van een show als deze gaan maanden aan voorbereiding vooraf. Via Skype plande en bereidde het trio de hoofdlijnen van de show voor. Vijf dagen voor premiere faciliteerde Adams in Nederland de repetitieruimte, waarin voor wel tientallen dagen aan uren gerepeteerd moet zijn. Het resultaat was overweldigend. Drumaffairs bleek een van de betere toonbeelden van slagwerkkunnen, slagwerkkracht en slagwerkschoonheid waarin de drie slagwerkers een even grote hoofdrol speelden.

Mike Schäperclaus, wellicht bekend van zijn werk in de TV-shows van Paul de Leeuw, speelde jarenlang in het Metropole Orkest, maar heeft tegenwoordig zijn eigen orkest waarmee hij voor meerdere TV-programma's werkt en bijvoorbeeld artiesten begeleidt bij concerten in -we noemen maar wat zalen- de Heineken Music Hall en Ahoy'.

Slagwerker en dirigent Josep Vicent (hoofdfoto) studeerde aan het conservatorium Oscar Esplá in Alicante en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Een man die muzikaal geen grenzen lijkt te kennen. Zijn referenties en prijzen zijn te veel om op te noemen. Composities van zijn hand zijn hoorbaar geïnspireerd door vele muziekstijlen. Van klassiek, flamenco tot diep in de jazz-traditie, hij haalt zijn inspiratie uit alle hoeken van de muziek.

Simon Phillips heeft werkelijk geen introductie meer nodig op Slagwerkwereld.com. Klik naar zijn profiel en nieuwslinks voor meer informatie of beluister zijn meer recente werk met PSP, zijn band met bassist Pino Palladino en toetsenman Philippe Saisse.
Een ander mooi voorbeeld is Carol of the Bells, een nummer dat Simon recentelijk als gratis download aanbiedt op bravurarecords.com. Een kerstnummer dat hij heeft opgenomen met technicus Bill Schnee met Jeff Babko (keyboards), Jimmy Johnson (bas) en Gannin Arnold op gitaar. Te downloaden op Bravura Records.

Deze drie slagwerkers zijn in Drumaffairs meer dan verbonden met hun instrument. Ieder verpersonaliseert zijn instrument(en) wat de performance ongekend maakt en de show des te mooier. Met Drumaffairs hebben zij in dit trio hun mogelijkheden optimaal benut in een show waarmee ze jarenlang in elk willekeurig land zouden kunnen spelen.

De vierde 'derde' in de groep was bassist Mark Haanstra. Vanzelfsprekend een even belangrijke factor op het podium.

Niet alleen was dit een slagwerkproject van formaat, we leerden wéér een nieuwe kant van Simon Phillips' drummen kennen. Duidelijk geïnspireerd door zijn nieuwe partners speelde hij nog vernieuwender dan we al van hem gewend zijn. Zijn solo tijdens de show paste volledig in de stijl van het programma: zorgvuldig, subtiel, zelfs bloedmooi, terwijl zijn virtuositeit én plezier zichtbaar van het podium spetterde.

Het duo dat Mike Schäperclaus en Josep Vicent vormen heeft een rijke en lange geschiedenis. De timing en vorm die zij samen laten zien is intens. Warm spel en bijna onraakbaar in hun virtuositeit. Simon Phillips was de cruciale derde. Ondanks zijn halve excuus: 'Bear with us... we're getting there,' voelde hij zich in dit trio net zo thuis in het spelen van Mangala, een nummer van zijn band PSP als in zijn eerste ervaring met het spelen van Drumming van componist Steve Reich.

Drumming
Drumming is een wereldberoemd stuk, waar Simon Phillips zichzelf tijdens zijn introductie eigenlijk te klein voor maakte. In de video zie je zijn uitleg van het stuk dat uit 1970 dateert. Steve Reich kreeg zijn inspiratie voor Drumming na een bezoek aan Zuid-Oost Ghana waar hij, voornamelijk begeleidt door de Ghanese meesterdrummer Gideon Alorwoyie, onderzoek deed naar Afrikaanse muziekgroepen.

Dit meesterwerk is hét voorbeeld van Reichs handelsmerk: het gebruik van de techniek van phasing. Een lastig te spelen methode tussen twee artiesten. In het kort komt phasing tot stand wanneer twee spelers tegelijk een herhalend patroon spelen, meestal op hetzelfde instrument gepeeld. Vervolgens speelt een artiest het partoon in een ander tempo, terwijl de ander in hetzelfde tempo blijft doorspelen. Het resultaat is dat gedurende verschillende maten de spelers scheef spelen, maar uiteindelijk toch weer bij elkaar komen, of niet!

Drumming heeft een grote mate van vrijheid en een van de hoogste vormen van samenspel die Simon, Mike en Josep in een van de video's hieronder laten zien. Het originele stuk is geschreven in vier delen voor negen percussionisten voor verschillende instrumenten. Welliswaar bestond Drumaffairs uit drie personen, maar de drie slagwerkers speelden een prachtige versie van deel 1 van Drumming.

Genoeg leerzame achtergronden over de artiesten en de stukken die ze speelden. Tijd om de vijf video's te bekijken.

Achtereenvolgend zie je:
1. Mancala (PSP)
2. Insound (door: Josep Vicent)
3. Mike & Josep (titel onbekend)
4. Steve Reichs Drumming (met introductie Simon Phillips)
5. Drumsolo Simon Phillips
6. Bekijk ook de fotoalbums van Drumaffairs op de pagina's van:
Simon Phillips
Mike Schäperclaus
Josep Vicent

video player
zoeken
zoeken