Exclusieve video's met Epica-drummer over zijn opnames

Ariën van Weesenbeek speelt drumpartijen van 'Design Your Universe'

On Stage 18-10-2009 16:35

De Nederlandse symphonische/gothic metalband-met-vrouwenzang Epica, met Ariën van Weesenbeek op de drumkruk, is tot ver over de landsgrenzen bekend. Voor de release van hun gloednieuwe album, 'Design Your Universe', nam Ariën de tijd om enkele van zijn drumpartijen toe te lichten, warming up-tips te geven, speelde van ultrasnelle metal tot samba op zijn drumstel en onthulde ondertussen ook nog enkele andere talenten. Bekijk de unieke video's hieronder:

Deel 1: Introductie
Drummer Ariën van Weesenbeek legt de drumpartijen uit van het gloednieuwe Epica-album 'Design Your Universe' en vertelt over het ontstaan ervan, wat lastige stukken zijn, waarom hij de partijen speelt zoals hij ze speelt, etc.

Deel 2: Warming up
Ariën laat zien hoe hij opwarmt voor een optreden als er geen drumstel is om op te spelen. Eerst start hij met zijn benen en voeten door op de grond te tikken met accenten op iedere tel. Hij benadrukt die accenten niet, maar gebruikt ze alleen om in een flow te blijven. Dit helpt ook om in hetzelfde tempo te blijven. Vervolgens voegt hij zijn handen toe door 16en noten tussen handen en voeten af te wisselen.

Deel 3: Resign to Surrender
Het openingsnummer van het nieuwe album heet Resign to Surrender. Gitarist/grunter Mark Jansen, tevens de belangrijkste componist binnen de band, bedacht het eerste deel. Ariën legt uit waarom Marks ideeën lastig te spelen zijn. Hij vertelt ook over de triolen-fills die wel bombastisch moesten klinken maar niet dichtgetrommeld mochten worden.

Deel 4: Martyr of the Free Word
Dit nummer is "één van de hoogtepunten van het album", volgens Ariën. De track bevat erg heavy drumpartijen die bijna als thrash- of zelfs deathmetal klinken. Ariën bedacht vrijwel alle drumpartijen en ook enkele van de gitaarlijnen. Waarschijnlijk het meest heavy nummer van Epica tot dusver.

Deel 5: Kingdom of Heaven
Het langste nummer op het nieuwe album, ruim 13 minuten, is Kingdom of Heaven. Het begint met een Fear Factory-achtige metalgroove. Na enkele blast beats verandert het tempo compleet en wordt het bijna dansbaar. In het middenstuk speelt de gitarist een rare melodielijn die vroeg om een bijpassend verrassend op drums. Als bonus krijg je een waanzinnige Dimmu Borgir-achtige fill voorgeschoteld.

Deel 6: De sambabeat uitgelegd
Ariën gaat dieper in op de sambabeat die hij speelt in Kingdom of Heaven. Het bestaat uit een combinatie van accenten op de toms en snaredrum met ghostnotes op de bekkens. Een overblijfel van de ervaringen die Ariën jaren geleden opdeed bij het spelen in de fanfare. Hetzelfde geldt voor veel van zijn andere filss die hij opbouwt door op de snaredrum te beginnen.

Deel 7: Ariën doet Cartman
Weinig mensen weten dat Ariën de gewoonte heeft om regelmatig stemmetjes na te doen uit films en tv-series. Mark stelde voor dat Ariën naast het drumwerk ook een vocale bijdrage ging leveren. Op 'Design Your Universe' doet de drummer inderdaad enkele grunts en wat andere stemmen, met name in Kingdom of Heaven. Het is iets nieuws voor Epica - ook voor Ariën trouwens - maar heeft uitstekend uitgepakt.

video player
zoeken
zoeken