Wacken Open Air 2007 - dag 1

72.000 metalheads willen het sneller, harder en luider

On Stage 12-08-2007 17:08

Met net iets meer dan 1850 inwoners is Wacken een klein dorpje, gelegen in noord-Duitsland, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De groene omgeving is uitstekend geschikt om tot rust te komen. Behalve het eerste weekend van augustus: dan wordt Wacken jaarlijks overspoeld door metalheads uit alle windstreken die afkomen op Europa's grootste metalfestival: Wacken Open Air (WOA).

Cijfers
De achttiende editie van WOA vond plaats van 2 t/m 4 augustus 2007. Met behulp van 5000 vierkante meter plastic, 1500 ton houtsnippers, 600 strobalen, 350 ton staal, 48 vrachtwagens met licht- en geluidsmateriaal en 80 zware generatoren (genoeg om een klein dorp van stroom te voorzien), verrezen drie buitenpodia en een festivaltent uit de modder, voor een line-up met ruim 70 bands. Onder het motto 'faster, harder, louder' trok WOA 2007 ruim 72.000 bezoekers. De limiet volgens de organisatie, die heeft aangegeven het festival niet nog verder te laten groeien.

Met drie buitenpodia en een festivaltent was het onmogelijk om alle acts te gaan zien. Daarom volgt hieronder een selectie uit het grote aanbod.

»» Klik hier voor foto's die een sfeerimpressie van het festival geven.
»» Klik hier voor foto's van drummers op dag 1.
»» Klik hier voor een verslag van WOA dag 2.
»» Klik hier voor een verslag van WOA dag 3.

WOA dag 1: donderdag 2 augustus

Blitzkrieg
De New Wave of British Heavy Metal (NWBHM)-veteranen van Blitzkrieg mochten WOA 2007 openen. De Britse heavy metalband heeft een flinke hoeveelheid drummers versleten sinds ze begonnen in 1980. Nadat oorspronkelijk drummer Steve Abbey in 1981 opstapte, volgden minstens tien andere drummers, waarvan Phil Brewis de laatste is: hij bezet de drumkruk sinds 1991. Hij speelde met zichtbaar enthousiasme op zijn ketels en Sabian-bekkens.

Rose Tattoo
Vervolgens was de Black Stage aan Rose Tattoo, zonder twijfel een van de meest legendarische bands die ooit uit Australië is voortgekomen. Rose Tattoo weet als geen ander leven te blazen in rokerige bluesrock. Het laatste album van de formatie, 'Blood Brothers', is een eerbetoon aan slidegitarist Pete Wells en bassist Ian Rilen, die beide in 2006 overleden. Paul DeMarco, die sinds 1998 bij Rose Tattoo drumt, en de andere bandleden overtuigden ook live met hun energieke rock 'n roll en lieten horen dat ze het afgelopen moeilijke jaar te boven zijn gekomen.

Týr
Van de Farao eilanden komt de formatie Týr, vernoemd naar Thor. Op de W.E.T.-stage hielden drummer Kári Streymoy en de rest van zijn band de Viking-geest levend met songs die zijn gebaseerd op Faraoeese en Noorse folklore en gaven ze hun eigen invulling aan het genre folkmetal.

Sodom
In de jaren '80 groeide Sodom uit tot één van de drie boegbeelden van de Duitse thrashmetal (samen met Kreator en Destruction). Het trio is altijd frequent blijven optreden. De huidige bezetting, met Paiste- en Sonor-artiest Bobby Schottkowski op drums, frontman Onkel Tom (Thomas Such) en bassist Bernemann (Bernd Kost), is al weer tien jaar samen. Met hun hechte samenspel en ervaring staan ze garant voor een strakke performance. Wie twijfelt, moet maar eens luisteren naar het live-album 'One Night in Bangkok' uit 2003 of het live-material van de dvd 'Lords Of Depravity (part 1)' uit 2006 bekijken.

Saxon
De Britse groep Saxon werd geformeerd in 1976. De groep maakte onderdeel uit van de NWBHM, maar eind jaren '80 leek het heilige vuur grotendeels gedoofd. Totdat de groep in 1991 ijzersterk terugkwam met 'Solid Ball of Rock'. En ook op het meest recente album, 'The Inner Sanctum', bewijst Saxon nog meer dan genoeg muzikale creativiteit in huis te hebben. Saxon-vellenmepper Nigel Glockler kwam in eerste instantie in 1982 bij de groep nadat oorspronkelijk drummer Pete Gill vertrok. Glockler verliet Saxon in 1998 wegens aanhoudende blessures. Gelukkig keerde hij in 2005 weer terug bij Saxon, nadat Jörg Michael besloot zich opnieuw bij Stratovarius te voegen. Het was goed om Nigel Glockler terug in het zadel te zien tijden Saxon's festivalperformance, de drummer blijft de draaiende motor van de op leeftijd gerakende rockband.

All That Remains
All That Remains, tegenwoordig met ex-Diecast-drummer Jason Costa in de bezetting, kwam vanuit de Verenigde Staten overgevlogen om het Wacken-publiek hun portie metalcore met melodieuze deathmetal-invloeden voor te schoten. Hoewel de meeste drummers op WOA op Mapex of Tama speelden, zat Costa achter zijn Spaun-kit. Hij bewees een uiterst vakkundig drummer te zijn, met ongelooflijk strakke en krachtige spurts op de kickdrum. All That Remains bereikte onlangs een grote mijlpaal in hun carričre: van het derde album van de formatie, 'The Fall of Ideals', werden inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht in de VS. Da's helemaal niet gek!

HateSphere
In 2005 speelde HateSphere op Wacken's W.E.T.-stage (in de tent). Dit maal stond de band op het grotere podium van de Party Stage. Dodelijke grooves, snijdende gitaarriffs en zang waarvan het zweet je uitbreekt, maken allemaal onderdeel uit van HateSphere's sound. Begin juni voegde Dennis Buhl zich bij de Deense neo-thrashers, ter vervanging van Anders Gyldenřhr. Buhl maakte een goede indruk. Hoewel HateSphere een uiterst degelijk optreden gaf, gingen ze niet over het niveau heen van hun vorige show op Wacken. Of het nou lag aan de recente bezettingswisselingen, het grotere podium in plaats van de intiemere tent, of nog iets anders - ditmaal explodeerde HateSphere niet.

Overkill
Overkill, met drumveteraan Ron Lipnicki achter de trommels, speelde (net als HateSphere) ook op de 2005-editie van WOA. Ditmaal presenteerden ze nieuwe nummers van hun aankomende album 'Immortalis', dat deze herfst moet verschijnen via Bodog Music, naast natuurlijk een aantal klassiekers. Een prima afsluiter voor de eerste dag van WOA 2007.

Na het officiële programma waren er op de camping tot in de late uurtjes ook nog optredens, onder andere van de Nederlandse bands Cenotaph en Nuestros Derechos.
zoeken
zoeken