Aan de Slag! passende afsluiter Tromp festival 2006

On Stage 16-10-2006 20:43

Aan de Slag! Dat was het devies voor een dag lang clinics, workshops en masterclasses in de zalen en foyers van Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. 's Avonds werd het negendaagse Tromp festival op zondag 15 oktober op passende wijze afgesloten met een spectaculair optreden van actiepercussietheater door Scrap Arts Music.

The Drumbassadors
De Drumbassadors openden Aan de Slag! om 13:00 met een clinic: "We kunnen wel kletsen, maar we vinden spelen zo leuk. Dus dat willen we vandaag ook maar vooral doen." René Creemers en Wim de Vries zijn vermaard om hun melodisch samenspel. Niet alleen virtuoos, ook heel muzikaal. Het duo is zo'n hechte eenheid dat een onderlinge blik voor beiden vaak al boekdelen spreekt. De Drumbassadors, vaak ook humoristisch, maakten weinig woorden vuil en legden deze middag daarmee extra nadruk op hun muzikaliteit.

Martin Verdonk
Tegelijkertijd gaf Martin Verdonk om 13:00 een workshop Percussion Sounds. Lastig kiezen dus. Verdonk liet horen waarom hij een van de meest veelgevraagde percussionisten van Europa is. Het is verrassend hoeveel sounds en dynamiek Martin uit ieder instrument weet te halen. De slagwerker was een bron van kennis en wijsheid die in begrijpelijk taal een introductiecollege percussie gaf. Met aandacht voor de geschiedenis en een warm pleidooi om ook "makkelijke" instrumenten als sambaballen of maraca's serieus te benaderen. Ook de triangel blijkt een eigen techniek en moeilijkheidsgraad te hebben!

Cesar Zuiderwijk
Cesar Zuiderwijk is niet alleen 's Neerlands bekendste drummer, hij zit ook midden in zijn solo-theatertournee Slagdroom. Speciaal voor Aan de Slag! nam hij om 14:00 en 15:00 uur de tijd voor twee workshops. De Golden Earring-drummer liet zijn tricks of the trade horen en wijdde uit over zijn recente stokpaardje: het verschil tussen rechts of links spelen is eigenlijk onzin. Kruislings drummen? Dat is een rare houding die fysiek helemaal niet logisch is. Opmerkelijk: nog geen half uur later gaf jazzvirtuoos Joost Lijbaart een geheel tegengesteld advies!

Scrap Arts Music
Om 15:00 uur vond ook een workshop plaats door Scrap Arts Music. Helaas zonder participatie met het publiek, maar daarom niet minder interessant. Found Sound was de titel van de workshop en Gregory Kozak, de artistiek leider van de Canadese groep, gaf vol bezieling uitleg over het zoeken naar muzikale schoonheid in schroot: "De enige grens is je eigen creativiteit. Alles binnen de grenzen van je voorstellingsvermogen is mogelijk." Roestvrij staal, aluminium en koper uit de haven van Vancouver, granaathulzen, pvc-buizen, schuimrubber, isolatiemateriaal - je kunt het zo gek niet bedenken of Scrap Arts Music maakt er iets moois van. Hergebruik van afval krijgt zo een geheel nieuwe betekenis.

Lucas van Merwijk
Lucas van Merwijk, zonder moeite de beste latindrummer van Europa, bracht om 16:00 uur zijn kennis en kunde met plezier en rust over op de deelnemers van zijn masterclass. Dit was hogeschoolniveau latin vol essentiële speltips. Onder andere over feel en het belang van accenten voor de tel. Over recht versus rond spelen. Over sound (de open klank van drums versus de gedempte sound van timbales). En over frasering, de zinnen waarmee de muzikale taal gesproken wordt. Dat Van Merwijk's uitleg gewaardeerd werd, bleek ook uit de vele slagwerkers die er geen genoeg van kregen en na afloop nog even bleven hangen.

Joost Lijbaart
Terwijl Lucas van Merwijk een "advanced course" latin gaf, stak Joost Lijbaart op eenzelfde hoog niveau in met zijn masterclass Jazzdrums & Sound. Ook de 38-jarige jazzvirtuoos refereerde aan taal: "Oefenen is niets anders dan woord voor woord een vocabulaire ontwikkelen om medemuzikanten mee te antwoorden." Timing is het belangrijkst, coordinatie en techniek volgen, aldus Lijbaart. Kenmerk van jazz is om de pulse met een swing te spelen, in plaats van 'rechte hoeken' zoals in rock. Maar hoe oefen je dat nou? Lijbaart gebruikte dribbelen met een zware bal als vergelijking. En strooide en passant met wijsheden als: "De momenten waarop de stok in de lucht zweeft, zijn net zo belangrijk als de 'ding' op het bekken. Gebruik de rebound van de stick, laat 'm gaan."

Nieuwe editie Tromp in 2010
Kortom: Aan de Slag! bood een breed aanbod met onderhoudende en leerzame lessen voor zowel beginners als gevorderden. En een berg inspiratie om - inderdaad - zelf thuis mee aan de slag te gaan. Tromp International Music Competition & Festival kwam mede tot stand in samenwerking met Slagwerkkrant. De volgende slagwerkeditie van Tromp vindt plaats in 2010.
zoeken
zoeken