Born From Pain en Soulfly

live @ 013 in Tilburg, 12 februari 2006

On Stage 19-02-2006 18:02

Born From Pain, 's Neerlands meest bekende en populaire metalcore band, is support act van Soulfly en opent vandaag.

De Limburgse band is inmiddels geroutineerd en weet live die kenmerkende combinatie van pompende hardcore en beukende metalcore goed neer te zetten.

Nummers van hun laatste album “In Love with the End” (Metal Blade Records) leveren zo nu en dan een pit op, maar duidelijk is dat het publiek vooral voor hoofdprogramma Soulfly komt.

Daar kan ook Born From Pain-drummer Roel Klomp met zijn strakke drumpartijen en vette moshparts niets aan veranderen.

Soufly
En dan is het bijna tijd voor Soulfly. Het publiek zoekt ruim voor hun optreden een plekje in de zaal en wacht vol spanning af op wat gaat komen. Als de heren uit Brazilië het podium opkomen worden ze met groot gejuich ontvangen.

Soulfly bestaat uit Max Cavalera en drie muzikanten, waaronder drummer Joe Nunez. Ze trappen af met Babylon, van hun in oktober 2005 uitgebrachte album “Dark Ages”, gevolgd door Seek ’n’ Strike van “3”. De sfeer zit er in een uitverkocht 013 meteen goed in.

De vier muzikanten razen door als een goederentrein zonder rem. Alleen tijdens de bijna jamsessie-achtige instrumentale stukken krijgen de toeschouwers gelegenheid om even op adem te komen.

Een aantal grote trommels komt te voorschijn en de knul uit het publiek die mag meespelen op Max’ enorme trommel op het podium heeft de avond van zijn leven. Het prachtige intermezzo van alleen percussie van alle bandleden, levert veel bijval op.

Berimbau
Een leuk extraatje voor slagwerkliefhebbers is het moment waarop frontman Max Cavalera een berimbau tevoorschijn haalt. Het instrument zier eruit als een lange kromme pijp of een soort boog met een bolletje aan de onderkant (meestal een holle kalebas of kokosnoot.

Het uit Brazilië afkomstige percussie-instrument wordt bespeeld door ritmisch met een stok tegen de snaar aan te slaan. Door de kalebas te openen en te sluiten (door tegen je lichaam aan te drukken), kun je de toonhoogte veranderen.

De berimbau wordt gebruikt om capoeira-spelers te begeleiden, meestal met het São Bento Pequeno-ritme. Andere veelgebruikte ritmepatronen zijn Angola, Amazonas, Banguela, Cavalaria, Iuna en Muzenza.

Nummers als Roots Bloody Roots, Rufuse/Resist en Policia van Sepultura komen uiteraard ook nog voorbij en worden luidkeels door de aanwezigen in de zaal meegezongen. Ook zoonlief Richie Cavalera mag zich even van z’n beste kant laten zien en zingt een nummer mee.

Heerlijk is het om naar drummer Joe Nunez te kijken. Zijn inbreng is duidelijk aanwezig, en zijn groovende ritmes en het goede geluid maken het geheel helemaal af.

Duidelijk is dat Nunez ondanks de beukende set aan het einde van het optreden energie over heeft. Gelukkig kan hij zich nog uitleven in een toegift met Eye for an Eye, terwijl Max met het shirt van de plaatselijk voetbalclub, de show tot een stomend einde brengt.

Meer foto's van beide bands en slagwerkers vind je bij hun profielen.
zoeken
zoeken