Exclusief interview met Jeroen Simons

Drummer vertelt over vertrek bij Epica en toekomstplannen

Interviews 18-10-2006 22:48

Jeroen Simons houdt het na vier jaar voor gezien bij Epica, ondanks het succes van de Nederlandse gothicband. Zie ook dit bericht dat Slagwerkwereld.com eerder deze week publiceerde. Aanleiding genoeg om Jeroen Simons nader aan de tand te voelen. In een exclusief interview vertelt de drummer over de achtergrond van zijn afscheid bij Epica en de vele toekomstplannen die hij heeft.

Slagwerkwereld: Jeroen, waarom vertrek je bij Epica? Het gaat toch hartstikke goed met de band? Epica heeft juist een succesvolle eerste tour door de VS en Canada afgerond...

Jeroen Simons:
Ik had het gevoel al voor een paar maanden dat ik iets anders moest gaan ondernemen en Amerika deed me het licht zien... Ik voelde me creatief gezien erg gevangen bij Epica. En mede doordat de formatie zo succesvol is, vond ik dat ik te weinig ruimte kreeg voor andere projecten. Daar is simpelweg geen tijd voor. Voordat ik in Epica zat, speelde ik in vier verschillende bands en die diversiteit aan stijlen gaf mij toen een kick. Dat miste ik."

Wanneer nam je de beslissing om het avontuur met Epica te beëindigen?

Ik heb op 25 september de knoop doorgehakt. Uit respect voor de bandleden heb ik de tour afgemaakt. Ik ben erg gepassioneerd op het gebied van drummen en muziek. Dat is echt een lifestyle voor me. Als je dan avond na avond hetzelfde kunstje moet vertonen, dan gaat dat frustreren - niks ten nadele van mensen die dat wel zien zitten hoor. Ik wil me gewoon voor 100% kunnen ontplooien als mens en drummer. Als je weet wat voor mooie dingen ik heb mogen meemaken bij Epica, dan moet je op het juiste moment stoppen en dankbaar zijn en durven in het bekende zwarte gat te springen. Ik ben daar niet bang voor. Zo loopt mijn hele leven al en ik kom daar altijd rijper uit.

Hoe denk je dat bekende zwarte gat te gaan vullen?

Voor de toekomst staan vele deuren open en ik sta open voor alles wat op mijn padje komt! Ik overweeg om les te gaan geven, gecombineerd met sessiewerk in allerlei stijlen - gewoon de vrije vogel uithangen. Ik blijf wel gedisciplineerd om zoveel mogelijk te blijven oefenen, dat vind ik super naast ander werk!

Een andere optie is dat ik naar de VS verhuis en het daar als sessiemuzikant probeer - wellicht in combinatie met een muziekstudie aan Berklee College of Music in Boston. Ik heb al aanbiedingen om bij wat mensen hun album in te spelen in de States, dus dat is een erg mooi begin natuurlijk. Zo'n band als Porcupine Tree zou ik ook wel te gek vinden om in te spelen: Diverse maatsoorten, groove, toch wat jazzy-achtige dynamiek en soms op of achter de clicktrack gespeeld drumwerk - heerlijk! Ik heb hun drummer, Gavin Harrison, ook ontmoet de laatste dag in LA.

Mogelijkheden genoeg dus! Nog andere plannen?

Ik denk erover om een dvd te gaan maken, ik moet alleen nog even aftasten of daar wel voldoende vraag naar is. De plannen en het script heb ik al klaar. Ook heb ik plannen om een drumboek in combinatie met een dvd te maken en uit te geven. Ook dit hangt van de vraag af. Bovendien kunnen mensen mij inhuren als sessie/studiodrummer voor verschillende projecten.

Kunnen fans je ook nog live zien?

Nou, ik heb zin om veel clinics te gaan geven, omdat ik erg veel gesteund ben in het verleden door de merken die ik endorse: Pearl drums, Amedia cymbals, Balbex drumsticks en Attack drumheads. Ook daar heb ik plannen voor. En een tributeband formeren ligt nu ook in mijn bereik... Ik heb heel veel respect voor heel veel muzikanten dus dat wordt kiezen dan, haha.

Tot slot: heb je nog tips voor de toekomstige Epica-drummer die jou moet opvolgen?

Wees jezelf en laat je niet gekmaken door het uiterlijke succes. En wees krachtig en vol vertrouwen in wat je doet.
zoeken
zoeken