Van pompbediende tot apocalyptisch slagwerker
Exclusief interview met Satyricon-drummer Frost
Interviews 01-10-2006 17:53
Fris gedouched en keurig geschminkt begint Kjetil Haraldstad, beter bekend als Frost, aan dit gesprek. Met enkele andere bandleden heeft hij in een bergruimte van Tivoli/De Helling in Utrecht getraind op fitnessapparaten, die ze de hele tour met zich meenemen.
"Aangezien ik weinig techniek heb, speel ik veel op kracht en uithoudingsvermogen. Veel oefenen en dagelijkse fitnessoefeningen zorgen ervoor dat mijn kracht en snelheid nog steeds toenemen. Een drumpartij zoals van het nummer The Scorn Torrent was indertijd een uitdaging voor mij. Nu kan ik die passage zonder problemen dubbel zo lang en dubbel zo snel spelen. Drummen is een sport, he."

Hoe gaat de tour tot nu toe?

"Dit is de beste tour die ik ooit heb gedaan. We touren met twee leuke bands en de dingen zijn goed georganiseerd. Alleen de tourbus is een hel! Er zit geen airco in, de matrassen zijn slecht en de geluiden uit de bus geven aan dat hij het niet meer lang gaat volhouden."

Frost drumt sinds de oprichting van de band in 1991, bij het Noorse duo Satyricon. Samen met frontman Satyr (echte naam: Sigurd Wongraven) is hij verantwoordelijk voor de duistere black metal. Beide heren worden op het podium ondersteund door een vaste bassist en een tweede gitarist.

In april dit jaar brachten ze hun nieuwste album "Now, Diabolical" uit. Voor het tot stand brengen van deze release gebruikte Satyricon verschillende studio’s.Toch lijkt Puk Studio’s in Denemarken, ook gebruikt voor de opnames van "Volcano" uit 2004, voor de beste resultaten te zorgen. Frost verklaart:

"Het drumwerk wilde ik analoog opnemen en daarvoor had ik een grote ruimte nodig, waar de akoestiek goed is. Samen met Satyr heb ik de nummers voor het album geschreven. Hij is verantwoordelijk voor zowel gitaar, basgitaar en synthesizers. In de oefenruimte deden we dit voornamelijk met gitaar en drums en legden we het vast op een harddiskrecorder. Vaak heeft Satyr al gitaarstukken opgenomen, soms in meerdere lagen en dit gebruiken we dan om samen een nummer af te maken. Ook heeft hij vaak al drumpartijen globaal uitgewerkt zodat ik een indruk krijg welke kant hij op wil."

Van sommige nummers hoorde Frost alleen een paar gitaarstukken. Daarop gebaseerd schreef hij de drumpartijen en hoorde het complete nummer pas toen het hele album af was.

"Ik vind het altijd wel spannend om het uiteindelijke resultaten te horen, vooral omdat ik geen idee heb hoe de nummers zijn opgebouwd en ik alleen de simpele gitaar -en baslijnen ken. Ik ben altijd verrast en kom steeds weer tot de conclusie dat het beter is dan ik had verwacht."

1349 is Frost’s andere band. Het drumwerk is daar beduidend anders:

"Drummen in 1349 is hysterisch, snel en enorm intens. Bij Satyricon is het meer begrensd, simplistisch en minimalistisch. Het drumwerk is meer dan alleen een ritmische basis voor de zang en de gitaren. Het is gebaseerd op de gitaar –en zanglijnen. De drums mogen in geen geval teveel aandacht trekken, dat zou alleen maar afleiden. 1349 is pure muzikale agressie. Het maakt daar niet uit als de drums constant aanwezig zijn. In deze band stoppen we al onze energie in het creëren van brute, boze muziek. Eerst persen we alle boosheid eruit en proberen het daarna te structureren en logisch te maken. Bij Satyricon werkt het andersom. Daar wordt meer gebruik gemaakt van techniek en zijn er voortdurend aanpassingen."

Frost geeft aan de ene stijl niet boven het andere te verkiezen en voordelen te zien in beide stijlen:

"Ik heb een extreme zijde, die ik compleet tot uiting kan laten komen in 1349, maar heb ook nog een kant die ik beter kan ontwikkelen bij Satyricon. Ik wil leren nog gediciplineerder te spelen, preciezer te zijn. Ook moet ik slimmer worden, zodat ik beter kan bedenken hoe een nummer er uiteindelijk uit zal komen te zien op basis van de losse gitaarpartijen die ik krijg aangeleverd."

Ook op albums van andere Noorse bands als Gorgoroth, Zyklon-B, Gehenna en Keep of Kalessin speelde Frost mee. Waarom is de drummer zo'n veelgevraagd sessiemuzikant?

"In Noorwegen spelen drummers vaak in meerdere bands. Reden daarvan is dat er weinig black metal-drummers zijn en wel een grote scene is. Men vraagt elkaar regelmatig te vervangen omdat men te druk is of wanneer iemand bijvoorbeeld een blessure heeft. Ik vind het leuk, omdat het mijn horizon verbreedt. En zo blijf ik ook actief als Satyricon op een laag pitje staat. De komende maanden blijft het echter erg druk met Satyricon. Ik heb zelfs geen tijd voor mijn andere band 1349. Tony Laureano van Nile neemt voor me waar en ondersteunt de optredens."

Jarenlang werkte Frost bij een benzinepomp om zijn studie tot bouwkundige te kunnen bekostigen. Hij is inmiddels afgestudeerd, maar verwacht hier de komende tien jaar geen gebruik van te kunnen maken.

"Muziek maken is wat ik nu wil doen en daarmee komt er een droom voor me uit. Ik ben blij dat ik deze kans krijg, maar heb hier wel hard voor moeten werken."

Een concertverslag van Satyricon's show in Utrecht op 21 september 2006 vind je hier.

drummer links