Namm 2018 - deel 1 met nieuws van o.a. DW, Paiste, Pearl en Sabian

Het dagelijkse nieuws vanaf de NAMM beursvloer

Merknieuws 26-01-2018 11:01

De NAMM show in L.A. is het walhalla van de instrumenten-freak. Op deze jaarlijkse beurs presenteren alle grote en kleine merken hun nieuwe producten, en als ieder jaar is Slagwerkkrant aanwezig om verslag te doen. In woord, en natuurlijk in beeld én als videoverslag. Lees verder voor het eerste deel van ons verslag met nieuws van onder meer DW, Paiste, Pearl en Sabian. En bekijk de video met nieuws van Sabian, Remo, Zildjian, PDP en Gretsch.

door Dennis Boxem

De NAMM show heeft dit jaar een grondige verbouwing ondergaan; er is een compleet nieuw extra beursgebouw in gebruik genomen en dat zorgt voor wat verwarring. Nadat veel stands jarenlang op dezelfde plek hebben gestaan is nu ineens de vloerindeling anders, en dat zorgt ervoor dat je af en toe verkeerd loopt en zomaar tegen iets geks aanloopt. Een stand met opblaasdrumstellen bijvoorbeeld; of onderbroeken speciaal voor drummers. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het wel op de NAMM show. We trappen voor de goede orde toch maar even af met wat grote namen. 



DW komt dit jaar wederom met een heel exclusieve drumkit. De Tasmanian Timber kit heeft een binnen- en buitenlaag van Australian Blackheart Sassafras en daartussenin een aantal lagen Blackwood. De drums zijn gemaakt van een aantal stammen die door John Good persoonlijk uit Tasmanië werden gehaald. Volgens DW geeft het Blackwood een donkere maar stevige en puntige klank, die vooral goed naar voren komt bij de grotere maten. Of dat klopt, daar kunnen we nog niets van zeggen, want het was op de stand niet toegestaan om herrie te maken. Jammer. Van de zesdelige set (22" Bassdrum, 10" en 12" toms, 14" en 16" floortoms en 14"x6,5" snaredrum) worden 200 exemplaren gemaakt en daarnaast zijn er ook nog 200 losse snaredrums.

Nog iets heel bijzonders bij DW: het merk gaat nu ook de software-markt op. In samenwerking met Audiofied komt het merk met de DW DrumEnhancer; een plug-in voor je opnamesoftware waarmee je in een handomdraai je drumsound kunt verbeteren. De DrumEnhancer bevat een Noise Gate, Compressor, Equalizer en Valve Saturation, die allemaal met een paar simpele drukken op de knop te bedienen zijn. Daarnaast gebruikt de software presets met namen die voor een drummer prima te begrijpen zijn: Vintage, Heavy, Modern, etc. De DrumEnhancer werkt als VST-instrument met vrijwel iedere DAW en is gratis uit te proberen.



Paiste
komt in de Masters-serie met een set werkelijk gortdroge rides. De Dry en Extra Dry rides zijn er in 20" , 21" en 22". De bekkens zijn behoorlijk dun, maar hebben een speciaal bewerkt oppervlak waardoor de klank gigantisch opdroogt. De Dry ride is nog relatief vriendelijk; de dunne ride heeft een soepel spelgevoel en een superkorte sustain. De Extra Dry ride doet na de aanslag van je stok eigenlijk gewoon helemaal niets meer. Het lijkt wel alsof het bekken wordt afgeknepen. Ondanks het korte karakter zijn en voelen de rides niet buitensporig dik. Eerder het tegenovergestelde zelfs.



Pearl
komt met de Session Studio Select en draait daarbij gelijk de Session Studio Classic de nek om. De nieuwe Select heeft een 5,4mm dunne zeslaags ketel met binnen- en buitenlagen Afrikaans Mahonie en daartussen 4 lagen berken. De set heeft draagranden die onder een hoek staan van 60 graden en toms die geïsoleerd zijn opgehangen via het Optimount systeem. De Session Studio Select is verkrijgbaar in twee gelakte finishes (Piano Black en Gloss Barnwood Brown) en een prachtige vergeelde Nicotine White Marine Pearl. De sets zijn verkrijgbaar in vier verschillende set-ups met bassdrums oplopend van 18" tot en met 24".

Sabian zette op strategische plaatsen een hele reeks kleine gaatjes in een set bekkens en zo maakte het merk een normaal akoestisch B20 bekken dat aanzienlijk minder hoog en aanzienlijk minder volume heeft. Deze FRX-serie bekkens is speciaal gemaakt voor drummers die met hun bands op locaties spelen waar volume snel een probleem is; denk bijvoorbeeld aan een kroeg of een krap uitgevallen oefenruimte. Met de FRX (frequency reduced) bekkens kun je gewoon door blijven slaan zonder dat je hoeft in te houden. We hebben de bekkens even geprobeerd, en het volumeverschil is opmerkelijk. De stickrespons is heel erg natuurlijk. De FRX bekkens zijn er als hihat, crash en ride, dus je kunt zonder problemen een complete set samenstellen.



Morgen zijn we er weer met een verslag van de beursvloer. Hou ondertussen ook deze site en onze Facebook in de gaten voor ons eerste video-verslag.

Bekijk ook onze preview. Met uitgebreide video door Dennis Boxem over het Tama nieuws. Klik hier

zoeken
zoeken