Roland TD-50
Een eerste indruk van het V-Drums vlaggenschip
Merknieuws 30-09-2016 14:49
Op 9 september introduceerde Roland online dertig nieuwe producten. Ruim twee weken later verzamelden dealers, pers en endorsers uit Nederland en Belgiƫ zich op het hoofdkantoor van Roland Central Europe voor een presentatie van het belangrijkste nieuws: De Roland TD-50. Slagwerkkrant was erbij en deed een eerste indruk op.

 De TD-50 volgt de TD-30 op als nieuw vlaggenschip bij Roland, en de Japanners hebben de module en bijbehorende sets op spectaculaire wijze verbeterd. Net als zijn voorgangers is de TD-50 leverbaar in een K- en een KV-uitvoering waarbij de TD-50KV de meest uitgebreide en luxe versie is.

Het hart van de update wordt gevormd door de nieuwe TD-50 module die meer dan 100 drumkits en meer dan 400 klanken aan boord heeft. Nieuw is dat de module ook tot 500 samples kan laden met een totale lengte van 24 minuten in mono, en 12 minuten in stereoformaat. De klanken in de TD-50 zijn compleet nieuwe samples, die in toonaangevende studio’s werden opgenomen. Zo werden de nieuwe bekkenklanken opgenomen bij Abbey Road in Londen.

Er zijn legio nieuwe edit-opties. Bij drums kun je nu bijvoorbeeld ook het stereobeeld van de microfoons aanpassen, en bij bekkens kun je de dikte van het bekken bepalen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de klank, maar ook voor de respons van de pad. Heel realistisch! 


Snaarstrak
De module heeft ook een kaartlezer voor sd-kaartjes aan boord; om het geheugen uit te breiden en om meespeeltracks te laden. Ook een uitgebreide effectprocessor ontbreekt niet, en natuurlijk heeft de TD-50 module alle mogelijke in- en uitgangen voor zowel audio, midi als data. De complete routing van de effecten ging op de schop, zodat je nu zowel live als in de studio heel wat nieuwe mogelijkheden hebt.

Bij de pads zijn er twee belangrijke nieuwigheden. Allereerst de PD-140DS; een 14” snaredrumpad met een opvallend drielaags gaasvel. Deze pad is volledig digitaal, met een eigen chip die snaarstrak registreert wat je speelt. Aansluiten doe je met een usb-kabel. Respons en spelgevoel zijn bij deze snaredrumpad ongelooflijk realistisch. Dit komt wel héél dichtbij het gevoel van een akoestische snaredrum. Ook de positional sensing is aanzienlijk verbeterd, en je hoeft niet langer op de module om te schakelen als je een rimclickklank wilt hebben.

Ten tweede is er de nieuwe CY-18Dr Digital ride, die maar liefst 18” in diameter is. Ook deze pad heeft een verbeterde respons, en door het grote formaat geeft hij een realistischer spelgevoel. De ride heeft een eigen elektrostatisch veld, dat bijvoorbeeld ook registreert als je een vinger op het bekken legt. Dan dempt hij gedeeltelijk. Natuurlijk kun je het bekken ook gewoon nog bij de rand afdempen. Ook hier is de positional sensing gigantisch verbeterd, waardoor je echt minutieuze verschillen in klank hoort op het moment dat je je stok een klein stukje op het blad verplaatst.

Michael Schack
De TD-50 sets worden geleverd met de KD-120 (TD-50K) en KD-140 (TD-50KV) pads. Er is ook een nieuwe KD-a22 converter, waarmee je een 22” bassdrum kunt ombouwen naar een elektronische kick. Dat ziet er op een podium een heel stuk gelikter uit, maar ook als je achter de set zit, voelt de nieuwe bassdrumpad heerlijk realistisch.


Tijdens de bijna twee uur durende presentatie – met fenomenaal drumwerk van Michael Schack! – maakte de TD-50KV diepe indruk, en na afloop stonden de aanwezige drummers dan ook in de rij om de set uit te proberen. De nieuwe Roland TD-50 sets zijn waarschijnlijk vanaf medio november leverbaar. De TD-50K kost € 5.499,-; de TD-50KV kost € 8.799. Er is ook een upgrade-set met module, en de beide digitale bekkens verkrijgbaar. Voor deze set betaal je € 3.299,-. In de komende editie lees je al een test van de TD-50 sets.

Kan je zo lang niet wachten? Bekijk dan de onderstaande video die Michael maakte voor de Engelse online-winkel Andertons: 

 <iframe width="480" height="270" src="https://www.youtube.com/embed/tmNmJEPkNac?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>