Sakae Celestial Drums niet zomaar een ander drumstel

Eigenzinnige Japanse topper

Merknieuws 25-09-2014 16:41

Een paar maanden geleden kon je op Slagwerkkrant.nl al alles lezen over de Sakae Trilogy kit. In Slagwerkkrant 182, juli-augustus 2014, hebben we de kit getest. Nu is het de beurt aan het paradepaard van de Japanse drumbouwer; de Celestial. Binnenkort ter test in Slagwerkkrant 184, november-december 2014. Nu alvast hier een introductie.

Het verschil tussen de Trilogy en de Celestial drumkits kan bijna niet groter zijn. Waar de Trilogy een vintage look en constructie heeft gebruikt Sakae voor de Celestial een moderne combinatie van oplopende keteldiktes, verschillende draagranden en een innovatief nieuw ophangsysteem.

Chamber Specific
De ketels van de Celestial zijn geconstrueerd volgens wat Sakae het Chamber Specific Technology systeem noemt; kleine drums hebben een dunnere ketel dan grotere drums. Dat is op zich niets nieuws, want er zijn meer merken die dat doen. Pearl doet het bijvoorbeeld bij de Reference serie. Maar wat Sakae doet is redelijk bijzonder. De ketels hebben namelijk allemaal twee buitenlagen van Bubingahout en naarmate de drums groter worden komen er aan de binnenkant lagen esdoorn bij. De kleinste toms, tot en met 12" hebben twee lagen bubinga met twee lagen esdoorn. Grotere toms en floortoms hebben vier binnenlagen esdoorn en de bassdrums zijn het dikst met acht lagen esdoorn aan de binnenkant.

Contact
De draagrand van de ketels zit bij de Celestial ver naar de buitenkant van de ketel en daardoor raakt de ketel het vel precies op die twee buitenste lagen bubinga. Volgens Sakae maken de drums zo optimaal gebruik van de heldere en resonante klank van het Bubingahout terwijl ze met de lagen esdoornhout heel precies het laag kunnen afstemmen. En daarbij hebben de kleinere drums een scherpe draagrand waarbij het contact tussen vel en ketel minimaal is,  terwijl de grotere drums een meer afgeronde draagrand hebben voor meer contact tussen ketel en vel.

 Aan keuzemogelijkheden is er bij de Celestial geen gebrek.  Alle drums zijn in meerdere dieptes verkrijgbaar, en naast de 17 gelakte finishes kun je ook kiezen uit verchroomde of zwart verchroomde hardware. Bij de spanranden kun je kiezen uit het gebruikelijke geperste type (de zogenaamde Righty Halo) of ouderwetse spanranden in de Slingerland stijl, door Sakae omgedoopt tot Mighty Halo. De toms en floortoms zijn beide voorzien van geïsoleerde ophanging; een bijzonder systeem waarbij er een metalen brug aan twee afwijkende spanbokken is vastgezet. Aan die brug zitten de rozetten voor de tomophanging en de floortompoten die zo volledig geïsoleerd zijn van de ketel.

De Celestial is een echte high-end drumkit met een klank die over loopt  van diepte en karakter. Echt een drumkit voor de veeleisende drummer die van experimenteren houdt.

In Slagwerkkrant 184, november-december 2014 gaan we de Sakae Celestial uitgebreid testen.

Meer weten over de Sakae Trilogy? Lees dan de volledige test in Slagwerkkrant 182, juli-augustus 2014.


Elders op Slagwerkkrant.nl hebben we alles zes series Sakae drums geïntroduceerd in een nieuwsbericht. Klik hier.  

www.sakaedrums.com 

zoeken
zoeken