NAMM 2014 - Dag 1: Premier, Evans, Sabian, Roland
Dikke vellen, old school drums
Merknieuws 23-01-2014 12:01
De eerste dag is het op de NAMM Show een drukte van belang. Bij de verschillende balies staat iedereen te dringen om zijn toegangsbewijs af te halen en je kunt geen vijf minuten stilstaan zonder door iemand aangesproken te worden. Networking op volle kracht. Dan is het wachten tot eindelijk de deuren open gaan. Namm 2014 is van start!

Maar voor de pers is er altijd een dag voorafgaand aan de eerste dag. Roland pakt altijd de kans haar producten in een speciale perspresentatie te demonstreren, nog voordat de beurs van start gaat. Ze toonden onder meer de TM-2 Trigger Module, speciaal ontwikkeld voor gebruik met een akoestische drumkit. De TM-2 werkt op batterijen en heeft twee triggeringangen voor pads of akoestische triggers, zodat je heel simpel een aantal elektronische sounds aan je akoestische kit kunt toevoegen.

De beurs zelf begint getrouw met de persconferentie van Sabian, waar ook dit jaar weer de Cymbal Vote bekkens bekend worden gemaakt. De vier modellen die in productie gaan zijn achtereenvolgens de 20" AAX X-plosion ride, de 14" AAX Freq hats, de AAX Iso crash (verkrijgbaar in 16", 18" en 20") en de AA Raw Bell crash (verkrijgbaar in 16", 18" en 21"). Wij hadden ze bij Slagwerkkrant al in huis, en in het komende nummer (180, verschijnt 13 februari) lees je dan ook al een test. 

Evans komt met een extra zware versie van het Emad bassdrumvel. De Emad Heavyweight heeft twee vellaagjes van 10 mil (0.25 millimeter) en is daarmee een stukje dikker dan de gewone dubbellaags Emad. Het vel is verkrijgbaar van 18" tot en met 26" en is net zoals alle Evans vellen gemaakt volgens het Level 360 procédé, waardoor het beter op de ketel past. De extra veldikte is niet alleen duurzamer, maar geeft de klank ook extra laag en wat meer attack.

Naast het extra dikke bassdrumvel is er ook een snaredrumuitvoering: de Heavyweight snare batter. Dit vel bestaat niet alleen uit twee lagen van 10 mil, maar is daarnaast ook nog eens voorzien van een verstevigingsdot van 3 mil. Daardoor is het vel op zijn dikste punt maar liefst 0.58 millimeter dik. Verkrijgbaar van 12" tot en met 14".

 

Premier komt met een wel heel speciale uitvoering van de XPK. De Special Edition Concert tom kit is een 8(!)-delige set met concerttoms zoals je die in de jaren '70 veel zag. De set bestaat uit 8", 10", 12", 13" toms, 14" en 16" floortoms (allen zonder ondervellen), een 22" bassdrum en een 14"x 61/2" snaredrum. Op de NAMM Show toont het merk een kit in een matte naturelfinish, maar meer kleuren worden later dit jaar bekend gemaakt.