Finale Drumtalent 2011 op 11 september
Verslag van de Halve Finales
19-08-2011 15:08
Eind juni, begin juli vonden de Halve Finales van Drumtalent 2011 plaats. In totaal 20 drummers werden verspreid over 4 locaties (Ittervoort, Diest, Roden, Den Haag), alwaar ze konden strijden om een plekje in de finale, gejureerd door onder anderen Juan van Emmerloot, Cesar Zuiderwijk, Michael Schack en Gerwin Terpstra. Elke winnaar van een Halve Finale kreeg bovendien een Adams 8000 snaredrum ter waarde van € 432,- mee naar huis, plus een jaarabonnement Slagwerkkrant en een mooi pakket drum-dvd’s en lesboeken. Hieronder lees je het verslag van de vier Halve Finales. Op 11 september vindt de Finale plaats, tijdens het Drumworldfestival in Ittervoort.


In Adams Drumworld in Ittervoort traden de eerste Halve Finalisten aan. En meteen de eerste deelnemer ging er uiteindelijk met de begeerde Adams snaredrum vandoor. De jury, zag Vlaming Joram Bemelmans (16) imponeren met mooie techniek en een flitsende solo, alsmede strak spel dat met name in de gevraagde slow groove stond als een huis. Thom Heusinkveld (18) sloeg flink hard en gaf zijn solo een doordachte en originele invulling, Stijn van Oosten (14) en Bas van Ravenhorst (15) dwongen al respect af doordat ze nog maar zo kort drumden (respectievelijk twee en anderhalf jaar); de eerste speelde te voorzichtig maar had zijn partijen wel erg goed voorbereid, de tweede improviseerde juist te veel waardoor niet alles goed uit de verf kwam. Hun talent kwam echter overduidelijk naar voren, en zo ook bij Tristan Bouwhuis, met 10 jaar de jongste Halve Finalist. De enige die het dubbelpedaal gebruikte en die vol overtuiging het publiek inkeek, maar ook degene die zich leegspeelde in een te lange solo.

Er werd lekker gedrumd op de tweede Halve Finale-dag bij Adams Muziekcentrale Diest. Olivier Penu (18) bouwde zowel solo als nummers goed op, maar moet aan zijn strakheid werken. Absoluut een talent. Hagenaar Tim Koning (17) was een duidelijke kanshebber. Hij speelt met een stevige groove, heeft een goed arsenaal aan fills en grooves en ziet er lekker laconiek uit achter zijn kit. Wat Klaas de Somer (17) uit Antwerpen aan chops uit zijn kit toverde, was zeker gezien zijn leeftijd ongelooflijk. Wel speelde hij, om wedstrijdpubliek en jury te imponeren, wat veel ‘Vinnie-esque’ fills en liet hij zelfs metrische modulaties horen. De jury noemde hem 'een bedreiging'! Na dit geweld kreeg Jasper van Loy (17) de lachers op zijn hand met zijn prachtige gevoel voor droge humor. Jasper komt uit de fanfarewereld en dat was te zien aan zijn fraaie drukroffel met veel dynamiek. Nog iets meer richten op het drumsetdrummen en zijn talent zal zeker tot z’n recht komen. De laatste drummer was Mitch Gerrits (17), een jongen met een mooie techniek die zijn spel goed doseerde na het sologeweld van zijn voorgangers. Slim gedaan, maar er gebeurde soms net iets te weinig, al was zijn afsluiting met songoclimax spectaculair. De virtuositeit van Klaas de Somer won uiteindelijk. Wel zal hij moeten weten wanneer die in te zetten en wanneer niet, maar dat hij indruk gaat maken tijdens de finale staat vast!

In het Haagse Musicon mocht de jongste Halve Finalist het spits afbijten. Jelmer Gunnink speelde met zijn 13 jaar al behoorlijk volwassen en zette een fijne groove neer, maar af en toe had hij toch wat moeite zijn zenuwen in bedwang te houden. De 15-jarige Boudewijn Lamper had technisch heel wat in huis, maar miste nog een beetje overtuiging en een eigen geluid. De eveneens 15-jarige Bart Kuijpers maakte diepe indruk met zijn spontane spel en zijn gebalanceerde sound. Hij speelde virtuoos en gecontroleerd en liet ook in zijn solo een mooie opbouw horen. De 17-jarige Simon Holscher zette eveneens een stevige groove neer, al viel wel op dat de snelste van de twee meespeeltracks hem beter lag. Die wist hij zeer overtuigend te brengen. De 18-jarige Tim Tichelaar mocht de middag afsluiten met zijn volwassen sound en prachtige techniek, maar hij moest het op creativiteit afleggen tegen Bart Kuijpers die verdiend de overwinning op zijn naam schreef.

Ook bij de Halve Finale in Hit it (Roden) waren de leeftijdsverschillen groot. Alexander Vorsterman-Van Ooijen (18) was de meest gevorderde drummer, hij imponeerde met licht en inventief spel. De twee linkshandige drummers, Mees Siderius (16) en Dick Ornee (17), vielen beiden op met hun creatieve invullingen, maar kwamen tekort in klank en timing. Jongste deelnemer, Patrick Bockling (12), toonde potentieel en deed coole twirls, maar had nog weinig rust in zijn spel. De winnaar werd een echt jong talent, niet per se de beste drummer van het stel, maar wel een overtuigende belofte. Zijn naam: Mike van de Steeg (13). Zijn sterke punten: een stevige sound, aanstekelijk enthousiasme en een opvallend volwassen backbeat. Dat hij (net als alle andere kandidaten) te veel en te druk speelde en dan soms het tempo van de backingtrack moest terugzoeken, is een duidelijk verbeterpunt om aan te werken voor de finale op 11 september.

De juryleden

  • Halve Finale Adams Drumworld, Ittervoort (25 juni 2011): Rens Evers (Adams Drumworld) • Juan van Emmerloot (conservatoriumdocent en o.a Waylon, Stef Burns) • Mark van Schaick (Slagwerkkrant)
  • Halve Finale Adams Muziekcentrale, Diest (B) (26 juni 2011):  Kevin Grondelaers (Adams Muziekcentrale) • Michael Schack (SquarElectric, Milk Inc, Soulsister) • Mark Eeftens (Slagwerkkrant)
  • Halve Finale Hit it, Roden (2 juli 2011): Gerard Boersma (Hit it) • Gerwin Terpstra (Ilanois) • Bouke Bijlsma (Slagwerkkrant)
  • Halve Finale Musicon, Den Haag (3 juli 2011): Cesar Zuiderwijk (Music Station, Golden Earring) • Dennis Boxem (Slagwerkkrant)

De Finale Drumtalent 2011 zal plaatsvinden op zondagmidag 11 september tijdens het Drumworldfestival te Ittervoort. Met Finalisten Joram Bemelmans, Klaas de Somer, Mike van de Steeg en Bart Kuijpers.

Drumtalent 2011 is een project van Adams Drumworld en Slagwerkkrant m.m.v. Slagwerkwereld.com, Hit It, Cesar Zuiderwijk's Music Station en Adams Muziekcentrale

drummer links