Notentip met Corey Wilhelm: Bombino - Darfuq

video bij de transcriptie door Mark Eeftens in Slagwerkkrant 239

Slagwerkkrant Plus 21-12-2023 21:12

Voor zijn Notentip in Slagwerkkrant 239 (januari-februari 2024) ging Mark Eeftens aan de slag met het bijzonder drumwerk van Corey Wilhelm op de plaat "Sahel" van dessert bluesgitarist Bombino. Hij concentreerde zich op de 6/8 shuffle-achtige groove in het nummer Darfuq. De noten vind je in het magazine; hier op Slagwerkkant PLus kun je de (audio)video van het nummer checken.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.


Dit schreef Mark bij zijn Notentip:
''Zoals amice Bijlsma in de Opmaat-rubriek van ons vorige nummer opmerkte: ‘Je kunt moeiteloos een bluesshuffle drummen bij dit nummer’ − Darfuq van gitarist Bombino op album Sahel − maar dat deed Corey Wilhelm natuurlijk niet! In plaats daarvan deze rollende 6/8 groove die mede door de accenten en het ontbreken van een echte backbeat het ritme heel spannend maakt. Hard werken op de hihat ook! Sommigen zullen erdoor op het verkeerde been worden gezet: hoor ik nou 3/4 of 6/8? We noteren dit soort ritmes doorgaans in 6/8 of 12/8. Vind je dit leuk, dan raad ik je aan om Lucas van Merwijks boek World Beat (blz. 76 en 77) er even bij te pakken voor gelijksoortige te gekke ritmes.

 

 

Bekijk de Notentip inclusief notenwerk in Slagwerkkrant 239 (jan-feb 2024). Vanaf vrijdag 22 december in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken