Tromp Percussion 2016 verslag met video

Slagwerk in de volle breedte

Slagwerkkrant Plus 14-12-2016 14:12

Elf dagen Tromp Percussion. Het was een enerverend, breed geprogrammeerd festival met een spannend concours. Slagwerkkrant was erbij, en maakte hier en daar deel uit van het programma. Bekijk het uitgebreide verslag in Slagwerkkrant 197, januari-februari 2017, en de blog elders op deze site. In onderstaand artikel veel videofootage!

door Erk Willemsen
foto's Claudia Hansen

Zou er ergens in de wereld een slagwerkfestival zijn dat zo volkomen is als Tromp Percussion Eindhoven? Oké, voor het eerst moest het festival het doen zonder de onderdelen A Bigger Bang en Aan De Slag, maar slagwerk kwam in al z’n breedheid aan bod. De elf dagen durende slagwerksessie was een groot succes. Qua publieksopkomst misschien nog niet eens, want voor zo veel moois zie je toch eigenlijk nog te veel lege stoelen, maar inhoudelijk zijn de keuzes van de festivalprogrammeurs bijzonder geslaagd; van de Opening Night, met een betoverende Music For 18 Musicians van Steve Reich op 17 november, tot de slotdag met de finale van het Tromp Percussion Concours, 27 november.

Opening Night
Het begon al goed bij de Opening Night toen Steve Reich’s Music For 18 Musicians werd uitgevoerd door Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg. Fedor Teunisse en Joey Marijs zetten relaxt hun alternerende, repeterende ritme in op marimba, en waren daar niet meer vanaf te krijgen tijdens de één uur durende sessie. Onvoorstelbaar hoe ze dat zo ontspannen klinkend vol konden houden. Daaromheen gebeurde van alles, muzikaal en vocaal, en met als grote verrassing de dansers en danseressen die op de eerste rijen gesitueerd waren en langzaamaan met de hypnotiserende muziek begonnen mee te deinen, even later omhoog kwamen vanuit hun stoelen, begonnen met dansen, en vervolgens ook het publiek meesleepten naar de gang om te participeren. Alles ging vanzelfsprekend, dat was zo mooi aan deze actie. Een videoimpressie

 

Glen Kotche
In zijn soloconcert verkent Glenn Kotche alle terreinen van de slagwerkmuziek. Hij speelde vier eigen composities en een van Jim O'Rourke, Steamroom 13. Mobile, Drum Kit Quartets 1, Projections Of (what) Might en de uitgebreid van visuals voorziene Monkey Chant. Onderstaand filmpje zonden we uit via Facebook Live; een impressie!

De Finale 
Op zondag 27 november was het dan tijd voor de grote Finale: drie van de 25 concoursdeelnemers hadden het na voorrondes en halve finales tot de finale gered. Een zevenkoppige internationale jury beoordeelt de spelers, overigens op basis van hun prestaties door de hele week heen. Als winnaar kwam Emil Kuyumcuyan (Kroatië/Turkije) uit de bus, die tijdens de finale Time & Money van Pierre Jodlowski uitvoerde, zijn eigen keus, en het verplichte werk dat speciaal voor het concours gecomponeerd was door Glenn Kotche. Time Passages heet het stuk en in de vorige editie van Slagwerkkrant heeft Kotche de compositie uitgebreid in het interview besproken.

De volledige registratie is door Tromp Percussion live op YouTube uitgezonden en hier te bekijken. Start vanaf 51.00! 



Ondergetekende was onderdeel van de driekoppige persjury, die anders dan de vakjury koos voor Sven Hoscheit als winnaar. Vanwege zijn fraaie uitvoering van Claude Vivier’s Cing Chansons pour Percussion voor gamelan, en zijn lichte, dansende uitvoering van Kotche’s Time Passage. Hoscheit komt uit Luxemburg maar woont sinds zijn conservatoriumtijd in Amsterdam. Dus we zullen ongetwijfeld snel meer van hem horen!

Emil
Winnaar Emil Kuyumcuyan tijdens de uitvoering van Time & Money, foto door Claudia Hansen 

Dit zijn alle prijzen die uitgereikt zijn:

  • Eerste prijs, € 15.000: Emil Kuyumcuyan (Kroatië/Turkije);
  • Tweede prijs, € 10.000: Dan deSimone (VS);
  • Derde prijs,  € 7.000: Sven Hoscheit (Luxemburg);
  • Willem Vos Prijs, voor de beste uitvoering van een compositie van een Nederlandse componist, € 500: Noè Rodrigo Gisbert (Spanje);
  • Persprijs, € 2.000: Sven Hoscheit (Luxemburg);
  • Vrienden van TROMP publieksprijs, € 3.000: Dan deSimone (VS);
  • De Annelie, de jeugdjury kiest voor De Annelie een eigen winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, mogelijk gemaakt door de Vrienden van TROMP € 1.000: Bartek Miler (Polen)

Prijswinnaars Tromp 2016

  • De prijswinnaars, v.l.n.r.: Dan deSimone, Sven Hoscheit, Emil Kuyumcuyan, Noè Rodrigo Gisbert, Bartek Miler.

Als nieuwe TROMP laureaat treedt Emil Kuyumcuyan op donderdag 8 december op met zijn uitvoering van finalewerk Time Passages van Glenn Kotche met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag in Muziekgebouw aan ’t IJ

www.tromppercussion.nl 

zoeken
zoeken