Antonio Sanchez Birdman clinic North Sea Jazz en meer

Video's en extra's bij het interview in SWK 196 - inclusief archiefinterview uit Slagwerkkrant 170

Slagwerkkrant Plus 12-10-2016 16:10

De film Birdman gezien? Nee? Doen! Sowieso geweldig, maar de soundtrack met louter drums, gespeeld door Antonio Sanchez, maakt de speelfilm uitzonderlijk. Op North Sea Jazz, vrijdag 8 juli 2016, deed Sanchez een clinic over de making-of, voorafgaand aan het concert met zijn eigen groep Migration. We spraken met Sanchez aan de vooravond van zijn optredens op het festival. In Slagwerkkrant 196 (november-december 2016) vind je het interview.
Hier op Slagwerkkrant.nl kun je de volledige Birdman clinic zien die we op North Sea Jazz filmden. Luister ook naar de soundtrack. En bekijk daarnaast ook de trailer van zijn laatste plaat The Meridian Suite met Migration, die hij integraal uitvoerde op North Sea Jazz. Luister ook naar zijn spel bij Pat Metheny. Tot slot kun je ook nog de pdf downloaden van het interview dat we in 2012 met hem deden (SWK 170).

De film Birdman met hoofdrolspeler Michael Keaton won vier Oscars. De soundtrack van Sanchez kreeg een Grammy voor beste filmscore. Het was niet eerder vertoond: een soundtrack met solodrums. Als je de film in de bioscoop gezien hebt en later puur naar de muziek luistert, zie je de beelden meteen weer voor je, zo associatief werkt de muziek. Sanchez: ‘Ja, die beelden met die sounds maken de film heel uniek. Zoiets was niet eerder gedaan.'

En ook de totstandkoming is bijzonder. Regisseur Iñárritu (Alejandro González; red.) en ik zijn vanuit het script gaan werken. Ik speelde drumpartijen bij het verhaal nog voordat er een film was. Bij die  opnamen schoot Iñárritu weer bepaalde scenes. En later, toen de beelden er waren, speelde ik nog een aantal extra partijen. De combinatie daarvan is de uiteindelijke soundtrack geworden.’

Bekijk hieronder de integrale video van de clinic die Sanchez op North Sea Jazz over Birdman gaf: een fraaie monoloog van veertig minuten over de totstandkoming van de film.



De soundtrack van Birdman: 

Trailer van het Migration album The Meridian Suite (2015), inclusief video-interview: 


 
Luister naar het album The Unity Sessions (2016) met Pat Metheny:

 

Bekijk het volledige interview in Slagwerkkrant 196 (november-december 2016)

 

zoeken
zoeken