Sandlane Session met Jeff Hamilton
Videoverslag van de studiosessie met het trio tijdens Sandlane Sessions
Slagwerkkrant Plus 19-04-2013 10:04
Bij de afgelopen editie van de Sandlane Sessions, georganiseerd door Remo, Slagwerkkrant en Sandlane Recording Facilities was Jeff Hamilton te gast. Voor een aantal gelukkige drummers was dit een unieke kans om een van de beste jazzdrummers ter wereld te ontmoeten en vragen te stellen over zijn visie op muziek, samenspel, opnemen en het leven. bekijk hier de video's die we tijdens deze bijzondere Sandlane Session maakten!

Het werd nog specialer toen bleek dat Hamilton niet alleen was gekomen maar met zijn band. Het Jeff Hamilton Trio was op tour in Europa en besloot deze Sandlane Session als band te doen. De volgende dag was er voor het trio nog de gelegenheid om enkele stukken op te nemen in de studio. De opnameworkshop van het Jeff Hamilton trio werd een onvergetelijke ervaring.

Hamilton gaat inmiddels al zo’n vijftig jaar mee in het vak, en dat is voelbaar bij alles wat hij doet. Hij heeft op ieder moment en bij alles wat erbij komt kijken de touwtjes in handen. Tijdens de soundcheck zorgt hij ervoor dat zijn bandleden tevreden zijn, weet hij precies waar hij zijn microfoons geplaatst wil hebben en zorgt hij ervoor dat er een pianostemmer gebeld wordt als de piano ietwat gezakt is in intonatie. Hij zorgt goed voor zijn mensen, en heeft hierdoor een team om zich heen gebouwd dat zo ongeveer alles voor hem over heeft.

Het trio is akoestisch (zonder hulp van monitors of hoofdtelefoons) perfect in balans. Dit is volgens Hamilton cruciaal voor het belangrijkste aspect van muziek: naar elkaar luisteren en samen muziek maken. Sound en samenspel is dan ook een van de veelbesproken onderwerpen tijdens de workshop. Zijn bandleden springen rustig in bij onderwerpen waarover zij meer te zeggen hebben. Als het trio begint te spelen, word je volledig meegezogen in de ontzettend swingende muziek. Tijdens de ballad die ze spelen lijkt het alsof er niets anders is dan het moment. De muziek, de verhalen van het trio, samen met een flinke dosis humor van Hamilton zelf, maakte dit een zeer inspirerende avond. (Tim Vermulst)

In het volgende nummer van Slagwerkkrant (SWK 176, juli-aug 2013) lees je het uitgebreide interview dat we die dag met Jeff Hamilton deden.

Hieronder kun je de video's bekijken die we tijdens de Sandlane Session maakten. 

video player
drummer links