Namm 2018 – de rest van al het nieuws én de videoverslagen

Alle nieuwtjes die je nog niet online las

Slagwerkkrant Plus 23-02-2018 08:03

De NAMM-show zit er inmiddels lang en breed op, maar naast het uitgebreide verslag in ons blad wilden we je ook hier het complete nieuws niet onthouden. In dit uitgebreide verslag lees je alle nieuwtjes die je nog niet online las, en je vindt hier nogmaals de drie uitgebreide videoverslagen die we maakten.

De NAMM show was dit jaar wat ingetogener en zakelijker dan de afgelopen jaren het geval was. Niet doordat de zaken slecht gaan; het tegenovergestelde zelfs. Na de crisis in 2008 zijn er harde klappen gevallen, maar de teneur is nu grotendeels positief. Nee, het lijkt erop dat veel standhouders bewust kiezen voor een down to earth-aanpak: minder signeersessies, minder bekende artiesten op de stands (al waren het er toch nog heel wat), en meer aandacht voor het productnieuws.

Toch blijft de beurs in Los Angeles moeilijk te vergelijken met andere muziekbeurzen; wat je in Amerika down to earth noemt, valt in Sjanghai of Frankfurt onder een heel ander kopje. De bezoekers hebben in principe allemaal een link met de muziekindustrie, want NAMM is een zogenaamde trade only-beurs, maar toch is het een kwestie van zien en gezien worden. Van afgeleefde eighties rockers tot moderne hippies en volledig verklede fantasy-figuren; je komt ze op de NAMM allemaal tegen.

Op spullengebied is het lastig om een trend te ontdekken voor het komende jaar. Vintage is nog steeds hot, waarbij sommige merken het praktische aspect wat meer mee laten wegen dan andere. Bij bekkens is er nog steeds een grote vraag naar grote maten en donkere sounds, en in de percussiehoek is het nog steeds cajón wat de klok slaat. Wel valt op dat de meeste merken een beetje consolideren, en her en der wordt de bezem door de catalogus gehaald; geen oeverloos en moeilijk leverbaar aanbod meer bij de lage tot middenklasse producten, maar gewoon een overzichtelijk geheel voor een relatief scherpe prijs. De kleine custom merken doen het goed, en dit jaar had ook een opvallend groot aantal Europese custom merken de oversteek naar Los Angeles gewaagd.

In dire dagverslagen en drie videoreportages deden we al eerder verslag op Slagwerkkrant.nl. 

NAMM show verslag - preview
Tama, Sabian, Meinl 

NAMM show verslag - dag 1
DW, Paiste, Pearl en Sabian

NAMM Show verslag - dag 2
Roland, Ludwig, Istanbul, Rogers en Yamaha

NAMM Show verslag - dag 3
Stagg, British Drum Company, Rtom, Ahead, Istanbul Mehmet en Vic Firth

Videoverslagen
In de videoverslagen die je onderaan dit artikel vindt presenteert Dennis Boxem vanaf de beursvloer nieuws van de volgende merken: Sabian, Remo, Zildjian, PDP, Gretsch, Yamaha, Pearl, DW, LP, Istanbul, Ludwig, Paiste, British Drum Company, Dr Liston, Stagg, Sonor en ATV. 

Al het andere productnieuws van de NAMM vind je in het uitgebreide artikel hieronder. Dennis Boxem verzamelde al het nieuws voor jullie! Ook de foto's zijn van zijn hand. 

Mango

Sommige merken kiezen er bewust voor om hun nieuws niet meer exclusief op de NAMM te introduceren. Zo deed Sonor bijvoorbeeld de introductie van de AQ-2-serie al tijdens de London Drum show, terwijl de nieuwe AQ-1-serie het met een online release moet doen. Voor de goede orde: deze nieuwe Aziatische Sonor is een lage middenklasse/hoge instapklasse drumkit met berken ketels, geïsoleerd opgehangen toms en keuze uit twee gelakte finishes: zwart en wit. Met de AQ-1- en AQ-2-series heeft Sonor alle andere Aziatische kits laten vervallen en trekt het merk zich ook meteen helemaal terug uit de laagste prijsklassen. Het accent komt bij Sonor duidelijk meer te liggen op in Duitsland gemaakte drums.

Wel had Sonor ander, bescheiden beursnieuws in de vorm van twee nieuwe One Of A Kind snaredrums. De eerste is een 14”x6½” model met een ketel van esdoorn en berken. De buiten- en binnenkant van de ketel zijn voorzien van een laagje Etimoe fineer. De tweede snaredrum heeft een 13”x7” ketel, gemaakt van esdoorn met beukenhout, en een binnen- en buitenlaag van mangohout. Van beide snaredrums worden er 99 gemaakt.

Moeras

British Drum Company en Sonor lijken een houthandelaar te delen, want waar Sonor een van de nieuwe One Of A Kind snaredrums met Etimoe hout bekleedde, doet British Drum Company dat met een complete kit uit de Lounge-serie. Deze set heeft ketels gemaakt van berken en mahonie, en de ketels zijn afgewerkt met een matte naturel finish. Superchic

Speel je met een losse tom in een snaredrumstandaard, dan staan de Tom Springs waarschijnlijk per direct bovenaan je verlanglijstje. Deze kunststof klemmetjes werken als een soort bladveer die je tom van de standaard isoleert. Daarmee klinkt je tom ineens weer alsof hij in een geïsoleerde ophangbeugel hangt. De Tom Springs zet je vast met de spanbouten van het vel, en je kunt ze tijdens vervoer gewoon laten zitten.


Gretsch bestaat dit jaar 135 jaar, en dat vieren ze met een aantal heel exclusieve trommels. Allereerst is er een door specialist Eric Sooy gegraveerde 135th Anniversary snaredrum. Deze 14”x5” trommel heeft een aluminium ketel en ouderwetse single flange spanranden, die met klauwtjes op hun plek worden gehouden. Er zijn in totaal 135 van deze snaredrums beschikbaar. Ook in de Broadkaster-serie worden 135 bijzondere drumkits gemaakt. Alle sets hebben ketels met een buitenlaag, gemaakt van zogenaamd Exotic Ribbon mahonie. De lak is ouderwetse nitro-cellulose lak. Deze 135 sets worden opgedeeld in twee set-ups en twee finishes. Allereerst een set met 18” bassdrum, 12” tom, 14” floortom en 14”x5” snaredrum. Van deze set worden er 55 gemaakt, waarvan 18 in Classic Mahogany finish en 27 in een Dark Emerald groene finish. De tweede set-up heeft een 22” bassdrum, 12” tom, 16” floortom en 14”x6½” snaredrum. In elk van de twee finishes zijn er 40 kits gemaakt.

Meeste nieuws

Ander goed nieuws is dat de Tama Superstar Classic nu ook naar Europa komt. Deze set heeft volledig esdoorn ketels, geperste spanraden, en ketels opgehangen in de Star-mount geïsoleerde ophangbeugels. Je kunt kiezen uit een ketelset met 20” bassdrum, 10” en 12” toms en 14” floortom met 14”x5” snaredrum; of een ketelset met 22” bassdrum, 10” en 12” toms en 16” floortom en 14”x6½” snaredrum. Tama heeft de Superstar Classics opvallend agressief geprijsd. Voor de ketelsets betaal je € 799,- en voor 200 euro meer heb je er ook een hardwareset bij.

Ook op snaredrumgebied is er bij Tama het nodige nieuws. Er zijn maar liefst drie nieuwe SLP’s. De eerste is de Dynamic Kapur, die bij de gelijknamige SLP drumkit hoort. Deze zeslaags, 5mm dunne Kapur snaredrum heeft geperste Sound Arc spanranden en is afgewerkt met een Black Kapur Burst laklaag. De SLP Birch Duo is een berken variant van de floortom/snare die je ook bij de Superstar Hyperdrive krijgt. Deze 14”x10” trommel heeft een volledig berken ketel met een Transparent Mocha Finish.

Ben je op zoek naar een grote snaredrum? Dan zit je bij Tama ook goed. De Big Black Steel SLP meet namelijk een indrukwekkende 15”x8”. De snaredrum heeft een zwart vernikkelde ketel, met bijpassend zwart vernikkeld ketelbeslag.

Op hardwaregebied komt Tama met een limited edition 600-serie Iron Cobra. Dit is hetzelfde pedaal als de normale 600-serie Iron Cobra, maar dan afgewerkt in stemmig zwart. Daarnaast brengen de Japanners een complete serie vintage flatbase standaards uit, onder de noemer Lightweight hardware. De test van deze hardware lees je als onderdeel van de SLP Fat Spruce-test vanaf pagina 56.

De Hoop Clamp is een ingenieus klemmetje dat je vast kunt zetten aan de spanrand van een trommel. Op dat klemmetje kun je dan weer allerlei attachments bevestigen; van bekkenarmpjes tot microfoonhouders, en een soort tamboerijn of splashbekken dat je op het drumvel kunt drukken.

Tot slot heeft Tama een setje borgclipjes voor je spanbouten; De Tension Locks. Deze locks houden je spanbouten op hun plek, maar zijn zo gemaakt dat je ze niet hoeft te verwijderen om je trommel te stemmen. Daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke goedkoop. Een zakje van tien Tension Locks kost nog geen tientje.



Sabian zette op strategische plaatsen een hele reeks kleine gaatjes in een set bekkens, en zo maakte het merk een normaal akoestisch B20-bekken dat aanzienlijk minder hoog en aanzienlijk minder volume heeft. Deze FRX-serie bekkens (frequency reduced) is speciaal gemaakt voor drummers die met hun bands op locaties spelen waar volume snel een probleem is; denk bijvoorbeeld aan een kroeg of een krap uitgevallen oefenruimte. Met de FRX bekkens kun je gewoon door blijven slaan zonder dat je hoeft in te houden. We hebben de bekkens even geprobeerd, en het volumeverschil is opmerkelijk en de stickrespons zeer natuurlijk. De FRX bekkens zijn er als hihat, crash en ride; dus je kunt zonder problemen een complete set samenstellen.

Wil je een custom bekken laten maken? Het kan binnenkort bij Sabian. Het merk komt namelijk met een programma waarmee je geheel naar eigen wens een bekken kunt laten fabriceren. Alles kan, en volgens Sabian zijn er in totaal zo’n 62 miljoen(!) opties. Het Amerikaanse continent is als eerste aan de beurt voor dit custom-programma, dat later in het jaar ook naar Europa zal worden uitgebreid. Wij zijn nu al benieuwd naar de catalogus.

Tasmanië

DW komt dit jaar wederom met een heel exclusieve drumkit. De Tasmanian Timber kit heeft een binnen- en buitenlaag van Australian Blackheart Sassafras, en daartussenin een aantal lagen Blackwood. De drums zijn gemaakt van een aantal stammen die door bouwer John Good persoonlijk uit Tasmanië werden gehaald. Volgens DW geeft het Blackwood een donkere maar stevige en puntige klank, die vooral goed naar voren komt bij de grotere maten. Of dat klopt, daar kunnen we nog niets van zeggen, want het was op de stand niet toegestaan om herrie te maken. Jammer. Van de zesdelige set – 22” bassdrum, 10” en 12” toms, 14” en 16” floortoms en 14”x6½” snaredrum – worden 200 exemplaren gemaakt, en daarnaast zijn er ook nog 200 losse snaredrums.



De 45th Anniversary kit van vorig jaar inspireerde John Good tot het toevoegen van twee nieuwe opties aan de Collectors-serie. In plaats van sparrenhout uit het bos waar Stradivarius het hout voor z’n violen haalde, moet je het nu echter wel doen met sparrenhout van Amerikaanse afkomst. Je kunt kiezen uit een hybride ketel van sparrenhout met esdoorn, en een hybride ketel van sparrenhout met kersenhout. De ketels zijn verkrijgbaar met alle opties binnen de Collectors-serie.

Binnen de DW Performance-serie is er een opvallende Rehearsal kit met enkelvellige drums en heel ondiepe keteltjes. Ze zijn afgezaagd vlak onder de spanbokken. DW gebruikt een aantal slimme klemmetjes om het geheel stabiel in elkaar te zetten. Zo heb je een minimale hoeveelheid hardware nodig; scheelt weer bij het sjouwen. DW maakt voor de Rehearsal kit ook een speciale tas, waar je naast de drums ook nog alle benodigde hardware en een bekkenset in kwijt kunt. Die tas is nauwelijks groter dan een standaard akoestische bassdrum.

Voor op de bekkenstandaard komt DW met een mooi ontworpen Quick Release vleugelmoer. Het ding is volledig van metaal gemaakt en uitermate solide. Naast de gewone vleugelmoer is er ook eentje waarin een drumsleutel is weggewerkt.

Nog iets heel bijzonders bij DW: het merk gaat nu ook de softwaremarkt op. In samenwerking met Audiofied komt DW met de DrumEnhancer; een plug-in voor je opnamesoftware waarmee je in een handomdraai je drumsound kunt verbeteren. De DrumEnhancer bevat een noise gate, compressor, equalizer en valve saturation; allemaal met een paar simpele drukken op de knop te bedienen. Daarnaast gebruikt de software presets met namen die voor een drummer prima te begrijpen zijn: Vintage, Heavy, Modern, et cetera. De DrumEnhancer werkt als vst-instrument met vrijwel iedere daw en is gratis uit te proberen.

 

Paiste komt in de Masters-serie met een set werkelijk gortdroge rides. De Dry en Extra Dry rides zijn er in 20”, 21” en 22”. De bekkens zijn behoorlijk dun, maar hebben een speciaal bewerkt oppervlak, waardoor de klank gigantisch opdroogt. De Dry ride is nog relatief vriendelijk; dit dunne ridebekken heeft een soepel spelgevoel en een superkorte sustain. De Extra Dry ride doet na de aanslag van je stok eigenlijk gewoon helemaal niets meer. Het lijkt wel alsof het bekken wordt afgeknepen. Ondanks het korte karakter zijn en voelen de rides onder je stokken niet buitensporig dik. Eerder het tegenovergestelde zelfs.

Ook nieuw is een set Extra Thin Masters bekkens. Deze zeer flexibele bekkens hebben geen verdere typeaanduiding, maar door hun superdunne blad zijn ze logischerwijs meer crash dan ride. De Extra Thins zijn er in 18”, 19” en 20”. De 22” Masters crashride, is een variant op het al bestaande 20” model. Ook nieuw in de Masters-reeks is een setje splashes. Je hebt keuze uit een 8” en een 10” model.

Ook voor percussionisten heeft Paiste nieuws. De PSTXCajon en Cajon Hats zijn betaalbare bekkens, speciaal gemaakt om te worden gecombineerd met een cajón. Beide zijn dun genoeg om met de hand te bespelen, maar het kan natuurlijk ook met brushes en rods. De PSTXCajon is een dunne 16” crash met een korte, enthousiaste, wat trashy klank. De 12” Cajon Hats klinken vlot en reageren ook goed op met de voet gespeelde accenten en splashes.

De PSTX Splash Stacks zijn twee compacte en betaalbare stacks. Ze bestaan beide uit een groter bekken met gaten en een kleiner bekken dat binnenstebuiten is gevouwen. Je kunt kiezen uit een combinatie van 8” en 10”, en een combi van 12” en 10”.

 

Blikvanger

Latin Percussion bouwde een versterker met bluetooth ontvanger in een cajón. Zo kun je op locatie een backingtrack naar je cajón sturen. De ingebouwde batterij zorgt voor tien uur speelplezier. De cajón zelf heeft een berken klankkast en slagplaat, en is verkrijgbaar in een Naturel en Tabacco finish.

Banda is een Mexicaanse muziekstijl met veel blazers, en dat gaat kennelijk gepaard met een flink volume. Daarom heeft LP een speciale Banda snaredrum met een stalen ketel en twaalf spanbouten per vel. Gezien de messcherpe klank kun je er ook in een rock- of metalband prima mee uit de voeten. In dezelfde reeks is ook een aantal koebellen verkrijgbaar met een opvallend uiterlijk. Ze zijn namelijk gerold uit één vel plaatstaal en hebben een lasnaad aan de onderkant. De klank van deze bellen is open en rond.

Pedrito Martinez kreeg van LP een set signature-conga’s, -bongo’s en een bijpassende cajón. Alle trommels zijn gemaakt van mangohouten duigen, die met de hand versierd zijn met vele honderden kerfjes. De Stained Mocha maakt het uiterlijk van de trommels helemaal af. Leuk detail: op de badges staat naast het LP-logo ook het rode petje waar Martinez min of meer mee vergroeid is.

Santana-percussionist Paoli Meijas kreeg een eigen reeks signature-conga’s in de Galaxy-serie. Meijas koos voor een bijzonder aantrekkelijke finish met schelpen en dansende figuren, genaamd Jazzambia. De set conga’s was dé blikvanger op de LP-stand.

Een opvallende toevoeging bij veel grote én kleine percussiemerken zijn metalen drums met verschillende uitgesneden tongen waarop je een melodie kunt spelen. Bij LP heten ze Dharma Metta drums en zijn ze verkrijgbaar in 8”, 12” en 16”. In de metalen drums zit een magneetje waarmee je de stemming van het instrument kunt beïnvloeden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, konden ze bij LP helaas niet tonen, want al op de eerste dag waren alle magneetjes van de op de stand aanwezige trommels achterover gedrukt…

 

Pearl komt met de Session Studio Select, en draait daarbij gelijk de Session Studio Classic de nek om. De nieuwe Select heeft een 5,4mm dunne zeslaags ketel met binnen- en buitenlagen Afrikaans Mahonie, en daartussen vier lagen berken. De set heeft draagranden die onder een hoek van 60 graden staan, en toms die geïsoleerd zijn opgehangen via het Optimount-systeem. De Session Studio Select is verkrijgbaar in twee gelakte finishes (Piano Black en Gloss Barnwood Brown) en een prachtige vergeelde Nicotine White Marine Pearl. De sets zijn verkrijgbaar in vier verschillende set-ups met bassdrums oplopend van 18” tot en met 24”.

De superbetaalbare Modern Utility-reeks wordt uitgebreid met een aantal stalen snaredrums. De trommels hebben een 1mm dikke stalen ketel met een stevige felsrand in het midden. Je kunt kiezen tussen een 14”x5” en een 14”x6½” model.
Het uitermate betaalbare P920 bassdrumpedaal is er nu ook in een twin-uitvoering: de P922. Net als de enkele versie is dit pedaal voorzien van vaste bodemplaten, een stevige enkele ketting en een bassdrumklopper met twee verschillende slagvlakken.

Dat Youtube-fenomenen tegenwoordig serieus meetellen, blijkt maar weer uit de nieuwe Igniter snaredrum die Pearl uitbrengt. In samenwerking met Casey Cooper (1,5 miljoen Youtube-abonnees) maakten de Japanners deze zeer betaalbare esdoorn snaredrum met vlammende bekleding en spanbokken met rode onderleggers.

Naast bekkens heeft Meinl natuurlijk ook een gigantisch aanbod percussie-items, en ook daar was heel wat nieuws te ontdekken. Allereerst worden alle meer betaalbare Meinl cajóns in het nieuw gestoken. De Duitsers hebben de nodige lessen geleerd van de duurdere Artisan-serie, en die passen ze nu toe op de complete range. Deze klinkt daardoor aanzienlijk beter dan voorheen. De Backbeat Pro Tambourines zijn interessant voor zowel percussionisten als drummers. Deze tamboerijn is eigenlijk een ring bekkenbrons, voorzien van tamboerijnschellen. Je legt hem op je snaredrum om een prettig rammelende schellenklank aan je snaredrumklappen toe te voegen; er is een 13” en een 14” variant.

Meinl komt met een aantal nieuwe percussiestands. De opvallendste is de Cymbal Pedal Mount; inderdaad, een mount waarmee je een bassdrumpedaal kunt gebruiken om een bekken aan te slaan. Misschien niet te hard trappen... Ook nieuw is een dwars geplaatst cajónpedaal met direct drive-overbrenging. Dit pedaal is gemaakt om met je hiel te bespelen, en is aanzienlijk compacter dan de gewone versie.

Chad Smith

Bij Evans trekken ze zich de laatste tijd ook niet al te veel aan van beurstermijnen. Ze brengen gewoon nieuwe vellen uit wanneer ze klaar zijn. In het geval van de NAMM show blijft het nieuws dan ook beperkt tot het feit dat de UV-1 vellen er nu ook zijn in een bassdrumvariant. Naast gewone UV-1 bassdrumvellen zijn er ook EQ-4- en Emad-versies.

Bij PDP steken ze het logo in het nieuw, en dat nieuwe logo doet nóg maar weer een beetje meer aan DW denken. Eric Hernandez en Chad Smith zetten hun naam op een aantal PDP signature-snaredrums. Smith koos daarbij voor naadloos acryl in 12”x6”. 13”x7 en 14”x6”. Hernandez koos voor een piccolo van esdoorn in 13”x4” en 14”x4”.

ATV moet het sinds een jaartje zonder grote leider en oprichter Kakehashi doen, maar dat houdt de Japanners niet tegen. Vorig jaar waren voor het eerst de aDrums te zien; pads die nauwelijks te onderscheiden zijn van akoestische drums. Nu komt daar ook een serie bekkens bij. De aDrums Cymbals zijn er in verschillende maten, van kleine splashbekkens tot hihats, grotere rides/crashes en zelfs een pad in de vorm van een china. Dat ziet er niet alleen vertrouwd uit, maar tijdens het spelen voelt het ook een stuk natuurlijker. Helaas zijn de pads, zoals het er nu naar uit ziet, wel vrij prijzig.

Remo maakt letterlijk sier met een nieuwe ArtBeat-collectie. Drummer Aric Improta maakte een reeks stijlvolle pentekeningen, die nu door Remo zijn geplaatst op snaredrumvellen, een tamboerijn een cajón en een djembé. Voor liefhebbers van een kleurtje is er ook goed nieuws. Het merk komt namelijk met de Colortone vellen; een reeks gekleurde, transparante vellen, waarbij de kleur op een speciale manier op de Remo film is aangebracht. De vellen zijn er als Emperor voor de toms, P77 voor de snaredrum en Powerstroke 3 voor de bassdrum. Je kunt kiezen uit rood, oranje, geel, groen, blauw en Smoke (zwart).


Al met al is de score deze NAMM show bepaald niet verkeerd. De hoeveelheid productnieuws is duidelijk minder dan de afgelopen jaren, maar waar de afgelopen jaren flink wat producten werden geïntroduceerd met een hoog ‘wat moet je ermee’-gehalte, lijken de fabrikanten dit jaar over het algemeen verstandiger te hebben gekozen. Dat belooft veel goeds voor het komende jaar. Sterker nog; op het moment dat er nog geen letter van dit verslag uit de drukpers was gerold, zijn de eerste nieuwe NAMM-producten voor het volgende nummer alweer op de redactie binnengebracht.

Videoverslagen

Tijdens de NAMM-show gingen we ook drie dagen lang met een videocamera de beursvloer over. De drie videoverslagen die we eerder publiceerden zetten we hieronder nog even voor je op een rijtje.

zoeken
zoeken