Mike Patton doekt Mr. Bungle op

Muzieknieuws 17-12-2004 14:40

'Stemkunstenaar' Mike Patton heeft laten weten dat hij geen platen meer opneemt met Mr. Bungle, één van de vele groepen waarin hij de afgelopen jaren speelde.

In 2003 meldde Patton al dat de band 'even stil lag'. Na een in totaal vijfjarige 'opname pauze' lijkt het experimentele Mr. Bungle nu definitief gestopt.

Pattons uitspraken in Rolling Stone komen dicht in de buurt van een 'official break-up announcement'.

De break-up is volgens Patton te wijten aan botsende ego's binnen de band. Het was door onderlinge jaloezie moeilijk om nog platen met de groep op te nemen. Patton zegt in het interview onder meer:
"We could have probably squeezed out a couple more records but the collective personality of this group became so dysfunctional. (...) This band was poisoned by one person's petty jealousy and insecurity, and it led us to a slow, unnatural death."

De kern van Mr. Bungle bestond naast zanger en frontman Patton uit drummer Danny Heifetz, gitarist Trey Spruance, bassist Trevor Dunn en saxofonist Clinton 'Bar' McKinnon.

Mike Patton werd eerder wereldberoemd als frontman van Faith No More. Hij startte Mr. Bungle al midden jaren tachtig in Californië, maar vergaarde in 1991 pas bekendheid met het eerste album 'Mr Bungle'. In 1995 verscheen 'Disco Volante' en vier jaar later 'California' ('99).

Hoewel de band in totaal maar drie albums heeft uitbracht, kregen ze een groot gevolg in de underground en waren ze een voorbeeld voor veel recente acts, waaronder Korn. Ook droeg Mr. Bungle lang voordat Slipknot in de picture kwam al maskers op het podium om de identiteit van de muzikanten geheim te houden.

Mike Patton laat het hoofd niet hangen en gaat gewoon verder met zijn andere talloze projecten. Het debuutalbum van Peeping Tom, waarvoor de stemkunstenaar zelf alle instrumenten heeft ingespeeld, verschijnt binnenkort. Ook komen er nieuwe releases uit van Tomahowak en Fantomas. Patton speelt daarnaast mee in de Steve Balderson film "Firecracker". Bovendien blijft de workaholic zijn eigen platenlabel Ipecac runnen.

zoeken
zoeken