Annie M.G. Schmidt-prijs voor Spinvis en Van Dongen

Muzieknieuws 29-03-2004 12:37

Zanger/componist Spinvis en cabaretière Lenette van Dongen hebben de Annie M.G. Schmidt-prijs 2003 gewonnen. De prijs is een onderscheiding voor het beste theaterlied. Beide artiesten kregen de eervolle onderscheiding voor "Voor ik vergeet", een ongewoon liefdeslied.

Het bekroonde lied is geschreven door 'huisknutselaar' Spinvis. Van Dongen geeft een eigen interpretatie aan het nummer in haar theaterprogramma "Vedette".

De jury kon niet kiezen tussen de twee uitvoeringen en besloot daarom twee winnaars uit te roepen. Het winnende lied heeft "een melodie die de luisteraar tegemoet blaast als een lentewind: lieflijk, teer en breekbaar", aldus de jury. Over de tekst van dit ongewone liefdeslied zei de commissie van beoordeling:

"De tekstdichter wil dierbare herinneringen vastleggen, voordat het te laat is. Voordat hij alles vergeet. Het wonderlijke is dat de tekst misschien wel mooier is door wat niet gezegd wordt dan door wat wel."

De Annie M.G. Schmidt-prijs is een initiatief van de auteursrechtenorganisatie Buma en het Amsterdams Kleinkunst Festival.

De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en 3500 euro. Voor het eerst sinds de instelling van de prijs, in 1991, waren er twee winnaars.

zoeken
zoeken