Nieuwe release Bennink, Borstlap en Glerum

Muzieknieuws 24-12-2005 15:04

Favorite Records brengt de DVD en CD "BBG" uit van trio Han Bennink (foto), Michiel Borstlap en Ernst Glerum, meestal afgekort tot BBG.

De presentatie van de nieuwe dubbelaar vindt plaats op 25 januari 2006 in het Bimhuis Amsterdam, waar het trio ook zijn podiumdebuut maakte.

"BBG" bevat een live registratie van een concert, opgenomen op 2 februari 2005 in het Paard van Troje te Den Haag en beelden van een optreden tijdens de Dutch Jazz Meeting 2005 in Amsterdam.

BBG documentaire
Daarnaast biedt "BBG" een kijkje in de keuken van Ernst bij een repetitie en een documentaire met interviews over de achtergrond van de formatie.

De docu is een bijzonder fraaie 110 minuten zwart-wit registratie, van filmmaker Henk Haselager waarin de ontstaansgeschiedenis van BBG duidelijk wordt.

Nadat Borstlap in 1997 de compositieprijs won, koppelde Huub van Riel, programmeur van het Bimhuis, de pianist aan de ritmetandem van ICP; Bennink en Glerum. De kennismaking klikte meteen en zonder te repeteren ging het trio in 1997 voor het eerst het podium op.

"Een waanzinnig gevoel van vrijheid, vriendschap en overeenkomstige muzieksmaak" kenmerkt Borstlap de samenwerking. Nu, acht jaar later, is de werkwijze van het trio nog steeds dezelfde. Bennink:
"Ik hou er niet van om een vast programma af te spreken. Kijk, Michiel en Ernst gaan over de noten, maar ik zou het ontzettend saai vinden als we alleen maar het zelfde repetoire zouden spelen. De concerten beginnen met een beetje gerommel. Je springt als het ware in het diepe van het zwembad, en je probeert al zwemmend met je mogelijkheden de randen te bereiken. En als je die rand bereikt hebt zou dat een tempo kunnen betekenen, of een ander ding waar een ander ook op inhaakt; je bent per slot van rekening van een trio. Zo voegt het zich muzikaal. Maar ik hou niet van een vast programma afspreken."

Wie nog nooit een concert van Trio BBG zag, kan op de DVD zien wat Bennink bedoelt. Het zoeken in een stuk is een belangrijk onderdeel binnen de muziek van BBG. Stukken kunnen soms klein beginnen, met een samenklank in de linkerhand van Borstlap en met een klein melodisch gegeven in de rechterhand.

Han Bennink gaat hierin mee, of juist niet. Spannender maken, tegenritmen bedenken. De drummer, die van een drumkit niet meer nodig heeft dan de snaredrum ("al het geruis is nu weg en meer to the point") maakt gebruik van alles waar je maar op kunt slaan. Zoals een podiumvloer. Bennink is meesterlijk inventief in het bedenken van ritmen en klankvorming, door bijvoorbeeld de snare af te dekken met een theedoek.

BBG heeft niet alleen opgetreden in Nederland, maar ook in New York (NY Jazzfestival), Budapest, Duitsland en Australië. BBG speelt vrijere improvisaties, standards uit de jazzhistorie, maar ook eigen stukken.

zoeken
zoeken