Dancefair/Musicfair 2017 - verslag en video's

Ongegeneerd uitpakken op Utrechtse muziekbeurs

Muzieknieuws 08-03-2017 17:03

Dancefair/Musicfair, het tweede jaar! Vorig jaar was Musicfair voor het eerst toegevoegd aan de Dancefair-beurs, een beurs die zeer succesvol was geworden door haar combinatie van een overvloed aan workshops en een gear-expo. De toevoeging van Musicfair was ook meteen een aanwinst, met tal van clinics voor muzikanten en heuse instrumenten op de beursvloer. Dit jaar waren er een aantal belangrijke exposanten extra op de beurs, zoals Yamaha en Adam Hall. En we zagen clinics van Pete Ray Biggin, Robert Biesewig, Ruben van der Velde, Oscar Kraal en Salle de Jonge. Lees hieronder het verslag en bekijk de video's die we schoten van de hoogtepunten.

door Bouke Bijlsma, Dennis Boxem, Erk Willemsen en Klaas Jan Stol
foto's door Eric van Nieuwland en Dennis Boxem 
(copyright voorbehouden - foto's niet elders plaatsen zonder toestemming)

 

 Veel bekkens met gaten op de stand van Stagg

Echte noviteiten op productgebied waren er natuurlijk niet, zo vlak na de NAMM show in L.A. Zie daarvoor ons NAMM-verslag in Slagwerkkrant 198 (maart-april 2017). Wel konden we een nieuw merk in de Benelux verwelkomen. The British Drum Company gaf acte de presence op de stand van kersverse importeur EMD. Ook deed het ons genoegen om te zien dat er veel aanloop was bij de diverse standhouders om ons heen op de beursvloer, en ook bij de diverse workshops en clinics was er veel animo en interesse bij het publiek.


 



Salle de Jonge - Kies je eigen pocket:
Salle de Jonge staat in zijn clinic op het door Slagwerkkrant gesponsorde Keymusic Stage niet alleen stil bij wat hij speelt, maar ook met de intentie waarop het gespeeld wordt. Dat hij zichzelf in de eerste plaats muzikant noemt en daarna pas drummer zullen we hem maar vergeven. Het weerhield hem er niet van een paar lekkere grooves de zaal in te slingeren. Het begrip 'pocket' kwam uitgebreid aan de orde. Daarbij ging Salle de Jonge niet alleen in op timing voor, achter of op de tel, maar ook op de balans achter je drumkit, de manier waarop je iets speelt en de invulling van je drumpartij. In een notedop: alles wat nodig is om een groove echt lekker te maken. (Dennis Boxem)


Salle de Jonge: videofragment van zijn drumclinic

Loading the player ...

 

 

Nicky Hustinx en Oscar Kraal - Electronics in Live Pop/Rock
Het hele weekeind hosten de collega's van Musicmaker hun eigen podium vol interessante panels over allerlei aspecten van de muziekindustrie. Nicky Hustinx en Oscar Kraal schuiven samen aan om een en ander te vertellen over het gebruik van electronica in een live pop-rock omgeving. De beide mannen gebruiken daarbij een duidelijk andere benadering. Kraal combineert akoestische drums met samples, en simuleert live de electronic beats van Milows. Kraal demonstreert dat het een flinkee uitdaging is om als drumsetdrummer geprogrammeerde beats live te spelen. Nicky Hustinx maakt tijdens veel van zijn projecten gebruik van een laptop met Ableton Live waarop hij niet alleen live beats kan maken, maar ook loops kan opnemen. Om een en ander kracht bij te zetten improviseert het tweetal even een stukje. Oscar Kraal speelt op zijn uit pads samengestelde kit een groove, en Nicky Hustinx neemt deze in realtime op via Ableton om er vervolgens een heel scala aan effecten op los te laten. Indrukwekkend. (Dennis Boxem)

 

Oscar Kraal - Workshop modern grooven
Naast zijn duo-workshop met Nicky Hustinkx op de Musicmaker Stage verzorgt Oscar Kraal op zondag ook nog een soloworkshop op de Keymusic Stage. Mooi is het moment als de groovedrummer pur sang, die zijn sporen verdiende bij onder meer Rosa King, Candy Dulfer en Anouk, aan het eind van zijn clinic als verzoekje toegeroepen krijgt: ‘Nog ff wat vuurwerk! ‘Nee, geen zin in’, is het besliste antwoord. ‘Daar draait deze workshop niet om, en ik ben eigenlijk wel helemaal klaar met drumsolo’s. Ik speel liever liedjes.’ Duidelijke taal, en in de track waarmee hij afsluit, maakt Kraal nog maar eens duidelijk waarom mensen die liedjes maken hem er graag bij hebben; live en in de studio. Niet omdat hij braaf en terughoudend gaat zitten meetikken (om vooral de zang niet in de weg te zitten), maar omdat hij daadwerkelijk iets toevoegt qua feel, sound en timing. Interessant is zijn uitleg over de bijzondere instelling voor de snaredrumsound die hij voor deze track op zijn Yamaha DTX-Multi 12 heeft gemaakt. Door opzettelijk wat latency (vertraging) toe te voegen, komt de snare steeds een fractie later dan je hem speelt. Hij demonstreert het verschil door eerst op zijn gewone snare te spelen en vervolgens met dezelfde timing op die snare-pad te slaan. Het is inderdaad een fractie later, en geeft (precies zoals Kraal beoogt) een hip soort moderne feel  – ‘off pocket, zoals drummers dat zeggen.’ Als je zo’n timing-geintje uithaalt met je elektronica, moet je wel de vaardigheid hebben om daarbij stoïcijns door te drummen, zonder je te laten afleiden door die afwijkende snareklap. Als je ernaar gaat luisteren kun je in de war raken, of zelf volledig in paniek. Modern grooven voor gevorderden dus! Bouke Bijlsma)

Oscar Kraal: Running Blind - Milow

Loading the player ...

 

Robert Biesewig
Workshop hiphop-drums en productie
Robert Biesewig (Fresku, Missing Channel, Ali B) is nou typisch zo’n drummer waarbij je denkt als je hem hoort spelen: dit zijn helemaal de beats van nu. Niet zo zeer vanwege de patronen of de grooves op zich; het is de timing, de sound, de feel. Je denkt meteen hiphop, r&b, nu-soul, urban… Hoe pakt ie dat aan? Hoe werkt dat? Daar waren we graag achter gekomen bij deze clinic op de zondagmiddag tijdens de Musicfair. Maar helaas; als Biesewigs kleine kit – Tama snare, bass en floor met een setje Meinl bekkens, waarbij vooral een 16” stack met gatenbekkens opvalt – fluks is opgezet en gemiked, krijgt de sympathieke Duitser al snel toegebeten dat hij nog een kleine twaalf minuten heeft. Twaalf  minuten?! Dat is even slikken voor zowel Biesewig als het publiek. Maar er is niets aan te doen; na hem komt Pete Ray Biggin, en die moet op tijd naar Schiphol voor een gig met Level 42. Uitlopen is uitgesloten. Gelukkig kunnen Biesewig kort daarna interviewen voor de komende editie van Slagwerkkrant, en komen we toch genoeg te weten over zijn aanpak en muzikale visie. Biesewig gebruikt de minuten die hem resten om wat vragen te beantwoorden en mee te spelen met een eigen track van zijn productieproject Missing Channel. Daarbij valt meteen weer die hippe, strakke sound op. Lekker! De snare met een portemonnaie op het slagvel, en een lekker stukje time op de Meinl stack in plaats van de hihat. Later zal hij tijdens het interview uitlegen: ‘In hiphop kan het veel impact hebben als je even van hihat-sound verandert.’ Waarvan akte. Wil je meer weten over Robert Biesewig en hiphop-drums, dan verwijzen we naar het interview in Slagwerkkrant 199 (mei-juni 2017). Check it out! (Bouke Bijlsma)

 

  

Op de zaterdag verzorgde Biesewig nog een workshop met de ritmesectie van Alain Clarke

 

Pete Ray Biggin
Workshop ongegeneerd uitpakken
We hadden het kunnen weten na de vorige aflevering van onze notenrubriek Spelen door Mark Eeftens (zie Slagwerkrant 198, maart-april 2017), waarin Mark een transcriptie maakte van de drumpartij van Love Games. In een zelfgemaakte repetitievideo speelde de vaste Level 42-drummer zo veel vette fills, dat Mark ogen, oren en schrijfpapier tekort kwam om het allemaal vast te leggen. Ook op de Keymusic Stage tijdens Musicfair laat de tengere Engelsman er geen gras over groeien: een maat niet gefilld is een maat niet geleefd, lijkt het motto. Toch beweert de man uit South Yorkshire vlak voordat hij loos gaat, dat wat hem betreft alles om de groove draait, en dat hij ervan houdt om de mensen te laten dansen. Dat is minder tegenstrijdig dan het lijkt, want Biggin groovet inderdaad als een malle; inclusief fills! Niet laid-back als een old school souldrummer, of urban tight als zijn voorganger Robert Biesewig, maar recht vooruit, met een enorme voorwaartse drive. Ook lekker! Geheime wapen daarbij is opvallend vaak een behoorlijk vette four on the floor, waarbij het lastig stilzitten is. Ondertussen pakt hij in de nummers van meesterbassist Mark King alle accentjes mee met een verbetenheid die bijna ontroerend is, en vliegen de fills je letterlijk om de oren. Het moet heerlijk zijn om in een band te spelen waar dat gewoon mag! Na deze adembenemende energie-explosie van koortsachtig opbouwen (tijdnood), tijdens het inleidende praatje nog even snel de armen stretchen en vervolgens ongeneerd uitpakken op de uitgebreide Tama kit met Sabian bekkens, is het vervolgens vliegensvlug inpakken en wegwezen. Schiphol wacht, maar het vliegtuig niet. (Bouke Bijlsma)

 

 

Een adembenemende energie-explosie met Pete Ray Biggin

 

Op de Music Maker Stage vertellen Jack Pisters en Ivo Severijns over het nut van Pop- en Rockopleidingen; ook enkele leerlingen komen aan het woord

 

In de stands op de beursvloer ontstaan soms spontane jams

zoeken
zoeken