Bozzio tourt in Nederland

Première in Crown Theater Aalsmeer 28 oktober

Muzieknieuws 19-10-2015 16:27

Terry Bozzio Solodrums In Concert is een revolutionair concept van de drummer die bij Frank Zappa furore maakte en sindsdien een indrukwekkende carrière opbouwde. Als solodrummer verzamelde hij een gigantisch drumstel om zich heen. Ondanks de beperking van één man, één drumstel slaagt Terry Bozzio erin het publiek meer dan twee maal drie kwartier aan hun stoelen gekluisterd te houden met zijn melodische slagwerkmuziek, die dan weer vol spektakel, dan weer heel fijntjes en precies is. Als onderdeel van de Euro Tour 2015 doet Bozzio het Crown Theater in Aalsmeer aan op woensdag 28 oktober, voor de Nederlandse première, gevolgd door concerten in Enschede, Groningen en Eindhoven.

Het is precies 12 jaar geleden dat Slagwerkkrant betrokken was bij de derde theatertour van Terry Bozzio door Nederland. In 1999 hadden we het initiatief genomen Bozzio een avond lang solodrums te laten spelen in een concertzaal. De avond was meteen uitverkocht. In 2001 en 2003 deden we tours van elk zeven avonden, ook met allemaal volle zalen. Daarna heeft Bozzio nog diverse keren in Nederland opgetreden, met het Metropole Orkest, met Slagwerkgroep Amsterdam, in het A Bigger Bang festival en solo. Bozzio doet eind oktober een nieuwe solotour door Nederland. Hij doet als eerste het Crown Theater in Aalsmeer aan, op    28 oktober, een zaal die nooit eerder Bozzio heeft geprogrammeerd. Daarna komt hij in theaters die hij eerder bezocht heeft: Muziekcentrum Enschede (29-10), De Oosterpoort in Groningen (30-10), en Muziekgebouw Eindhoven (31-10). 

 

36-delig drumstel met 53 cymbals
Terry Bozzio speelt bij zijn soloconcerten op een gigantisch drumstel, bestaande uit een 36-delig DW-drumstel, met 8 bassdrums en 12 chromatisch gestemde toms, en 53 door hemzelf ontworpen bekkens van Sabian. Hij gebruikt maar liefst 22 pedalen om bassdrums, hi-hats en toms met zijn voeten te bespelen. 




Zappa

Bozzio staat sinds eind jaren zeventig aan de wereldtop toen hij de complexe drumpartijen bij Frank Zappa uitvoerde, waaronder het legendarische The Black Page. Sindsdien speelde hij met allerlei bands waaronder UK (onlangs nog met een reünietournee), The Brecker Brothers en Jeff Beck. Sinds begin jaren negentig werkt hij aan zijn stukken voor solodrums, die hij met groot fysiek en mentaal vermogen uitvoert, maar bovenal met een prachtige muzikaliteit, die het drumstel ver weet te verheffen boven alléén een ritme-instrument. Hij legde ze vast op twee cd’s onder de titel Solo Drum Music, en Drawing the Circle, met nummers als Djon Djon, Zappateado, Quintessence en Burundi, die zowel de Afrikaanse invloeden als de Zappiaanse nieuwe muziek-invloeden op zijn drumspel verraden. De stukken gaan uit van zogeheten ostinato's: zich herhalende patronen op bijvoorbeeld toms, bassdrums, of bekkens. Daaroverheen speelt hij met onnavolgbare onafhankelijkheid melodische riffs, breaks en solo's.

Terry Bozzio Solodrums In Concert
28.10.2015 Aalsmeer, Crown Theater
Tickets boeken voor Crown Theater Aalsmeer. Klik hier
29.10.2015 Enschede, Muziekcentrum
30.10.2015 Groningen, De Oosterpoort
31.10.2015 Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven 

www.terrybozzio.com
 

De pers over zijn soloconcerten 

‘Bozzio ontpopte zich als een echte verhalenverteller. Wereldmuziek, jazz en symfonische hardrock zetten de toon voor de beeldende fantasieën van een mediterende solist..."(De Volkskrant)

‘Hij put even makkelijk uit de West-Afrikaanse, Andalusische of Turkse tradities als uit het erfgoed van Arnold Schönberg of John Coltrane. ... “Als de drumvirtuoos als toegift Zappa's befaamde zwarte bladzijde (The Black Page, red.) speelt, blijkt pas echt hoever Bozzio de grenzen van de drumsolo heeft opgerekt sinds de jaren zeventig.’ (NRC)

Een paar van de Bozzio-albums op Spotify in een playlist: 

zoeken
zoeken