Mart Nijen Es & Sem Christoffel - 17 mei

Drum/bas-clinic in Drumzaak Apeldoorn

Muzieknieuws 02-05-2015 09:05

De ritmesectie van Ad Vandenberg’s MoonKings geeft komende zondag 17 mei een drum/bas-clinic in de Drumzaak Apeldoorn. Jonge drummer Mart Nijen Es en dito bassist Sem Christoffel - beiden afgestudeerd aan de ArtEZ Pop Academie in 2012 - gaan dieper in op de ins en outs van het ritmetandemwezen binnen de rock. Met andere woorden, ze gaan lekker spelen en geven antwoord op al je vragen.

door Bouke Bijlsma

Dat de Nederlandse gitaarheld Ad Vandenberg in 2014, na jaren relatieve stilte, een nieuwe band begon, was al vrij opvallend. Dat hij daarvoor twee net afgestudeerde rockgasten inlijfde als ritmesectie was helemaal gewaagd. Het was in ieder geval duidelijk dat de voormalige gitarist van Vandenberg en Whitesnake een frisse doorstart wilde maken. En dat lukte, want debuutalbum Ad Vandenberg’s MoonKings werd goed ontvangen en onder meer bekroond met de eerste Buma Rocks Export Award. De band tourde met succes in Europa en Japan.

De rol van Mart Nijen Es in het bandgeluid is bepaald niet bescheiden. De jonge rockdrummer slaat zich door de classic-rocksongs heen alsof hij het genre hoogstpersoonlijk heeft uitgevonden. Zeg maar gerust: overtuigend! Samen met bassist Christoffel legt hij een solide basis neer voor de gitaaruitbarstingen van Vandenberg, en de eveneens behoorlijk overtuigende vocalen van zanger Jan Hovink.

In een interview met Slagwerkkrant in 2014 (SWK 179) vertelt hij over het werken aan de nummers voor de cd:

‘Ad heeft heel duidelijke ideeën, maar hij is ook impulsief op een goede manier. Hij houdt er niet van om een partij aldoor vast te houden. De vorm staat wel vast, maar als hem iets te binnen schiet, dan volgt hij dat. Soms is het bijna jammen wat hij doet. En hij is gericht op ons; er is altijd interactie, oogcontact. Ik check wat hij doet, en omgekeerd; heel alert, zeg maar. En als er dan iets ontstaat, gaat iedereen daarin mee.’

De basistracks voor het debuut van MoonKings werden in zes dagen opgenomen. Ad, Mart en Sem gedrieën in de studioruimte, en zonder clicktrack.

‘Aftellen en gaan. Dat was het beste, voor de live feel. Je kunt het ook horen. Het is nooit statisch, maar het lockt goed. We zijn gewend om samen te spelen.’

Mart en Sem

Interessant is ook zijn verhaal over de aanpak als powertrio bij gitaarsolo’s (als er dus geen akoordbegeleiding is):

‘Bij de gitaarsolo’s is er geen ritmegitaarpartij aanwezig, dus dan kiest Sem bijvoorbeeld voor een geluid met distortion en ik wil goede accenten kunnen geven. Niet om het vol te spelen, maar om het geluid groot te maken.’

Dat belooft een boeiende en leerzame middag te worden daar in Apeldoorn. Aanvang van de clinic is om 14.00 uur (inloop 13.30 uur) en het zal zo rond 16.00 uur afgelopen zijn. Toegang is gratis.

zoeken
zoeken