Headhunters met Bill Summers en Mike Clarke

Op zondag 6 april in de North Sea Jazz Club in Amsterdam

Muzieknieuws 02-04-2014 13:45

Headhunters, de grensverleggende fusionband uit de jaren zeventig, komt naar Nederland. Op 6 april doen ze, zonder Herbie Hancock weliswaar, de North Sea Jazz Club aan met de legendarische drums-percussiesectie van Mike Clarke en Bill Summers, tevens oprichters van de band. Clarke is de grote pionier op het gebied van lineair drummen, Summers is de breed onderlegde percussionist, die met alles en iedereen speelde en alle roots van percussie uitgebreid bestudeerd heeft.

Na de release van het baanbrekende ‘Head Hunters’ (1973), het eerste album dat platinum werd in de geschiedenis van de jazz, tourde de band een aantal jaren samen met jazzgigant Herbie Hancock. In die periode namen ze de meesterwerken ‘Thrust’ (1974), ‘Flood’ (1975) en ‘Manchild’ (1975) op. Met de instant funkclassic ‘Chameleon’ en het zeldzaam groovy ‘God Make Me Funky’, vestigden ze zich als een van de meest innovatieve bands op het gebied van funk, world, en jazz. Ze staan bekend om hun complexe maar harmonieuze mix van genres: van Broadway tot Afrika. Hun muziek werd oneindig vaak gesampled.

Reünie
Na twee decennia radiostilte, kwamen The Headhunters in 1998 weer bijeen. Hun kenmerkende funksound, met telepathisch spel van de bandleden onderling, nog intact. De kern van de band wordt nog altijd gevormd door founding father Bill Summers (Joe Zawinul, Dianne Reeves, Anita Baker, Stevie Wonder, and George Benson)  en Mike Clark (Wayne Shorter, Charlie Hunter, Chet Baker, Gil Evans, Joe Henderson, Tony Bennett), de tweede drummer van de band. Hancock speelt ook mee op ‘Return of the Headhunters’, dat in 1998 verscheen, maar tourt niet meer met de groep en is er ook in de North Sea Jazz Club niet bij.

Platinum
In 2012 verscheen het album Platinum met bijdragen van Snoop Dogg en George Clinton waarop The Headhunters opnieuw het bewijs leveren genres en generaties moeiteloos te verbinden.

Bill Summers
Misschien is hij wel een van de belangrijkste percussionisten ooit. Niet zozeer vanwege virtuositeit, maar wel omdat hij zijn percussiespel van enorme diepte voorzag door werkelijk álle tradties nauwgezet te bestuderen. In zijn project Los Hombres Calientes heeft hij die ervaring vastgelegd op vijf sublieme albums, waarin al die tradities naar voren komen. Luister er in deze Spotify playlist naar.

  

Mike Clarke
Hij is alweer 68 jaar, maar still going strong. Door zijn precieze, lineaire speelwijze op de Headhunters-albums waren zijn grooves heel goed bruikbaar om te samplen, en als zodanig is hij dus te horen op tal van hiphopplaten. 

Luister hier naar Headhunters' Platinum uit 2012

 

Concert
zo 6 april: North Sea Jazz Club, Amsterdam 

LINE UP HEADHUNTERS
Bill Summers: percussie 
Mike Clark: drums 
Patrick Clahar: saxofoon 
Stephen Gordon: toetsen 
Reggie Washington: bas

zoeken
zoeken