Uitreiking Edison Music Awards

Muzieknieuws 15-02-2005 12:27

Gisteren, maandag 14 februari, werden in de Amsterdamse Melkweg de Edison Music Awards uitgereikt. Uiteraard werd dit muzikale festijn voorzien van de nodige live optredens.

De Dijk, winnaar van de Edison oeuvreprijs, vormde de openingsact. Ook Phil Collins kreeg een Edison voor zijn oeuvre, al gaf hij geen optreden.

Ilse DeLange zong een duet met de Italiaanse zanger Zucchero. Trijntje Oosterhuis, winnaar van een Edison als 'beste zangeres', trad op met Toots Thielemans. Marco Borsato, uitgeroepen tot 'beste zanger', sloot de avond op passende wijze af.

Within Temptation, niet aanwezig tijdens de uitreiking wegens hun tour in het buitenland, won een Edison als 'beste groep'.

Ook werden de publieksprijzen uitgedeeld. Muziekliefhebbers stemden massaal op "Holiday In Spain" van Bløf en Counting Crows als 'single van het jaar'. Marco Borsato viel driedubbel in de prijzen: behalve een Edison als 'beste zanger', werd zijn album "Zien" verkozen tot 'album van het jaar' door zowel de Edison Stichting als het publiek.

In de internationale categorieën werden de Edisons verdeeld onder Jamie Cullum, Joss Stone, Maroon 5, Rammstein en Keane.

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor geluidsdragers van bijzondere kwaliteit uitgereikt. De Edison award bestaat naast eeuwige roem uit een bronzen sculptuur van de hand van beeldhouwer Pieter d'Hont.

Voor wie het spektakel moest missen: op 2 maart is het evenement via de TROS op televisie te zien.
zoeken
zoeken