Ray Charles grote winnaar Grammy Awards

Muzieknieuws 14-02-2005 12:15

Ray Charles heeft met zijn album 'Genius Loves Company' posthuum een Grammy Award in de wacht gesleept. De in 2004 overleden zanger is de grote winaar van de 47e Annual Grammy Awards, het grootste muziekprijzengala van de wereld.

Niet alleen zijn album, maar ook zijn duet met Norah Jones 'Here We Go Again', afkomstig van 'Genius Loves Company', won een Grammy. Daarmee is Norah dit jaar na haar succesjaar in 2003 weer in de prijzen gevallen.

Het aantal categoriën waar Grammy's in gewonnen kunnen worden is bijna niet meer te tellen. Toch zijn er een aantal hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden en verdienen een aantal bandjes en muzikanten speciale vermeldingen.

Zo is Maroon 5 winnaar in de categorie 'Best New Artist'. Deze prijs win je wanneer het debuutalbum zo succesvol is, dat je bandnaam meteen gevestigd is. Maroon 5 is hiermee natuurlijk een terechte winnaar.

Norah Jones won ook de Grammy voor 'Best Female Pop Vocal Performance' en (wederom met Ray Charles) een Grammy voor 'Best Pop Collaboration With Vocals'. Dit is de categorie voor een Vocal Performance samen met iemand anders, een duet zogezegd.

Hoever de Grammy's gaan in onderscheidende muziek zien we in de categorie 'Best Pop Vocal Album', het album dat voor meer dan 51% uit liedjes met zang bestaat. Ook hier is Ray Charles de winnaar van.
De beste 'Dance Recording' ging dit jaar naar Britney Spears voor het nummer 'Toxic' van het album 'In The Zone'.

De oudere heren van de hedendaagse Rock- en Metalscene weten ook nog steeds prijzen te scoren. De 'Best Hard Rock Performance' ging dit jaar naar de band van oud Guns 'n' Roses-gitarist Slash, Velvet Revolver, met hun single 'Slither'. De 'Best Metal Performance' ging naar Motörhead met 'Whiplash'.

Alicia Keys viel op door haar 'Best Female R&B Vocal Performance' & 'Best R&B Album' en Prince wist met zijn Musicology project de Grammy voor 'Best Male R&B Vocal Performance' in de wacht te slepen.

Voor een volledige lijst met prijswinnaars kun je kijken op de website van de Grammy Awards zelf.
zoeken
zoeken