North Sea Jazz Dag 1 met vuur
Van Oscar Kraal einde middag tot Questlove diep in de nacht
Muzieknieuws 13-07-2013 08:51
Het publiek achter de hekken voor de opening van de eerste dag van een drie dagen uitverkocht North Sea Jazz keek reikhalzend uit naar de drumset van Oscar Kraal, die verleidelijk klaarstond in de openingshal. Bij het opengaan van de hekken overrompelde zijn groovesolo het 25.000-koppig publiek onmiddellijk. Bekijk de video in dit artikel. Het was het begin van een dag met nog veel meer vuur. Van onder anderen Steve Gadd (we spraken met hem), Sean Rickman (wat een machine), Billy Martin (we deden een interview), Kenneth Kapstad & Anders Bye (Noors drummersduo), en Cory Henry (de toetsenist die drummer bleek te zijn).

Slagwerkers komen naar North Sea Jazz voor de muziek. Maar stiekem dwalen onze ogen toch altijd weer af naar die fenomenale drummersparade die jaarlijks aan ons voorbijtrekt tijdens drie dagen North Sea Jazz. En Yamaha onderstreept dat gevoel nog eens door hun sponsorship luister bij te zetten met een eenzaam drumstel op een podium in de openingshal, met daarachter de geweldige Oscar Kraal, die 20 minuten lang los ging, meteen om half 5, terwijl het publiek binnenstroomde. Bekijk hier de video en lees eronder het relaas in tekst en beeld van de dag van ons Slagwerkkrant/Slagwerkwereld.com-team, met Dick de Waal, Klaas Jan Stol, Dennis Boxem, Tineke van Brederode, Ifor Baynes, Erk Willemsen en Mark van Schaick.  

 

Badbadgood uit Toronto opende de vrijdag in de Congo, en dat viel niet mee. Toch meer badbad dan good, ondanks het feit dat de presentatrice de band aankondigde als goodgoodbad.... In plaats van spetterend te openen, wat het jonge trio beslist had gekund als we de Youtubefilmpjes mogen geloven, koos het voor aftasten en een rustige opbouw - en dat over een nog lang niet prettig afgesteld PA.

Dan was het een zaaltje verderop heel wat spannender met de Celano/Baggiani Group, waar Marcos Baggiani de North Sea Jazz compositieopdracht van zijn eveneens in Nederland wonende Argentijnse collega, gitarist Guillermo Celano van een inventieve ondergrond voorzag.  

Nog geen minuut later zien we Terence Blanchard, die zijn nieuwe album Magnetic vierde met saxofonist Brice Winston en een geweldige ritmesectie, waarin de Cubaanse pianist Fabian Almazan verbaasde door zijn inventiviteit. Drummer Kendrick Scott had voor het effect een tweede bassdrum nogal 'remote' bij zijn kit staan, maar zocht het toch vooral in de subtiele versieringen.

Snarky Puppy met heldenrol voor Cory Henry
Diezelfde Scott verscheen aan het eind van de avond onverwacht ook even bij het Newyorkse Snarky Puppy op de bühne. Spelplezier alom bij deze negenmansband. Fijn gearrangeerde soundtracks bij denkbeeldige films spelen ze, vol vrolijkheid en uitbundige grooves, met een glansrol voor bassist en mc Michael League. Ster van het optreden is echter toetsenist Cory Henry. Als League die middag naarstig allerlei drummers op het festival benadert omdat hun vaste drummer Sput op een vliegveld elders in Europa is gestrand, zegt hij doodleuk 'But I'm a drummer too'. En hoe! De band zelf is zichtbaar verbaasd over Henry's inzet en kennis van zaken. Pas tegen het eind van de vijf kwartier die de set duurt laat hij wat steekjes vallen, maar dat mag de pret geenszins drukken. Het publiek gelooft pas dat hij echt niet de drummer is als Kendrick Scott een nummer mee komt spelen en Henry er vrolijk op los begint te soleren op Moog en Fender Rhodes. Cory Henry op Twitter over zijn ervaring: 'I can quit right now - I just played drums at North Sea Jazz! Yes, I'm hype!'
Op zeker moment vertelt League aan het publiek dat Snarky Puppy de Utrechtse Kytopia-studio van Kyteman heeft geboekt voor een volgend live-met-publiek-in-de-studio op te nemen album. Op 7, 8, 9 en 10 oktober zal de band twee gigs per dag opnemen met per keer 40 man publiek, in de lijn van de laatste twee cd/dvd-releases van de band. 'Dinsdag aanstaande in de voorverkoop', aldus League. Daarna volgt een optreden in de Melkweg op 11 oktober. Vervolgens verscheen Colin Kyteman Benders zelf op het podium en speelde een solo in een nieuw nummer van League's hand. Sterke banden tussen Nederland en Snarky Puppy dus, die alleen maar sterker zullen zijn geworden na de afterparty van deze North Sea vrijdag in Bird, waar de band de afterparty mocht hosten tussen 01.00 en 05.00 uur, met onder anderen percussionist Steven BBrezet. Na Snarky Puppy zette DJ Questlove Bird nog eens extra op z'n kop. Hij mixte alles van Nirvana tot Michael Jackson. Questlove speelt de 2de dag van North Sea met The Roots.

Drummersduo Kapstad/Bye
Ontwapenend was de presentatie van de Noorse trompettist Mathias Eick, bekend van Jaga Jazzist, maar inmiddels ook een gevierd soloartiest. In zijn Quintet twee drummers: de jazzy Anders Bye en de meer op jazzrock georienteerde Kenneth Kapstad. De laatste is bekend van allerlei Noorse projecten en bands, waaronder jamband Motorpsycho en extreme metalacts als Goat The Head en God Seed. De lyrische melodielijnen van Eick en pianist Andreas Ulvo worden door het tweetal zeer dynamisch ondersteund. Bye neemt daarbij meestal het voortouw, waarna Kapstad zorgt voor accentjes en inkleuring. Regelmatig bouwt dit op tot een stuwend potje dubbeldrummen, jazzy op een manier zoals The Allman Brothers Band die in huis had.

Groovemachine Sean Rickman bij Steve Coleman
Al tijdens de dag zelf stuurden we een facebookpost met een videootje de wereld in, waarin we Sean Rickman's spel bij Steve Coleman beschreven als 'waanzinnige onbegrijpelijk groovende grooves'. Onvoorstelbaar was het hoe hij aan de oppervlakte bekeken doodgemoedereerd al die complexe oneven maatsoorten speelde, hoewel tegen het einde ook bij hem de vermoeidheid doorsijpelde. Een fragmentje dat boekdelen spreekt. 

 

Justin Brown met Thundercat
Thundercat heeft connecties zat, maar we hadden de bassist liever met zijn broer Ronald Bruner gehoord dan met Justin Brown. Brown is een smaakvolle, diepgaande jazzdrummer, regelmatig in Nederland te zien geweest met o.a. pianist Gerald Clayton en gitarist Gilad Hekselman, maar voor de gekte van Thundercat schiet hij tekort in power en fusionchops. Voeg daarbij een erg matig zaalgeluid en we zijn getuige van de eerste desillusie van de avond.

Seasick Steve met Dan Magnusson
De zwerver die jarenlang door Mississippi en Tennessee doolde zag de Nilezaal tot de nok gevuld voor zijn rauwe, diepe blues. Zijn laatste album 'Hubcap Music' (2013) is vernoemd naar een van zijn zelfgemaakte gitaren - maar ook omdat hij geen andere titel kon verzinnen, aldus Seasick Steve. Hij en drummer Dan Magnusson vormen een uniek duo. Waar Steve tijdens elk nummer los gaat houdt Magnusson de gitarist in het gareel met zijn strakke, vaak zeer subtiele en ontzettend fijne grooves. Opvallend detail in zijn setup: de compleet kapotgeslagen ride (merk onbekend) doet dienst als crashride. En dat klonk bijzonder goed, zeker in combinatie met het rauwe geluid van de collectie zelfgemaakte gitaren van Steve die een lust voor oog en oor zijn.

Interviews deluxe
Zo gaat dat soms, dat de moeilijkst te strikken man voor interviews zomaar ineens zegt dat je om 5 uur (maar eerst ga ik door Rotterdam wandelen) naar z'n hotelkamer mag komen. In de 22 minuten die we kregen (beloofd was 10 ;) spreken we over Quartette Humaine, Gadditude, verloren vrienden en z'n productiebezigheden. In zijn concert 's nachts, met Bob James, James Genus en David Sanborn was hij ongenaakbaar als altijd. Briljant groovend. Natuurlijk.

Eerder op de dag spraken we met Billy Martin, van Martin, Medeski & Wood; vrije geest, cinematograaf en uiteraard extraordinair begaafd drummer. Natuurlijk dit alles binnenkort in Slagwerkkrant! 

Dag 2 en Dag 3
Oscar Kraal zal ook dag 2 en dag 3 openen vanachter zijn drumset in de openingshal. Tijdens de festivaldagen neemt hij in diezelfde hal, maar een roltrap hogeer, interviews voor Yamaha op onder de titel Drummers Talk. Ze zullen later op video te zien zijn via het YouTube-kanaal van Yamaha Music Benelux en natuurlijk via onze site. Oevr zijn eerste North Sea dag schrijft Kraal: 'Wat een dag!! Bizar, ver buiten mn comfortzone maar op vele manieren zooo leerzaam. Eerst mocht ik het NSJ openenen op het "naked stage" op het moment dat de deuren open gingen. Daarna gelijk in de drummerstalk modus. Een flink aantal drummers mogen interviewen aan de fantastische tafel die Vincent Carmiggelt speciaal heeft gebouwd. Zo tof om al deze gasten te mogen ontvangen: Lean Robbemont Troy Miller Kim Weemhoff Kendrick Scott Arthur Bont en Dennis van Hoorn!!! Thanx a million guys!!! One down, two to go!'

Volg ons tijdens dag 2 en Dag 3 op Facebook en Twitter!

www.facebook.com/slagwerkkrant
www.twitter.com/slagwerkkran

www.northseajazz.nl . 

Lees hier ons aankondigingartikel over North Sea Jazz 2013