Ronald Bruner Jr. op Drumworld Festival

Jubileumeditie van festival, 8 september bij Adams Drumworld Ittervoort

Muzieknieuws 02-09-2013 17:09

De line-up van het Drumworld Festival, a.s. zondag bij Drumworld in Ittervoort, is compleet. Op het laatste moment heeft het festival nog een geweldige toevoeging aan het programma gedaan. Ronald Bruner Jr., een van de allervirtuooste drummers ter wereld, komt naar Ittervoort Het wordt alweer de tiende editie van het Drumworld Festival in de grote festivalzaal van Adams Drumworld in Ittervoort. Op zondag 8 september vanaf 10.30 uur begint een mooie dag met drums- en percussieclinics, concerten van bands met superdrummers en percussiegroepen die de veelzijdigheid van slagwerk laten zien. Plus de finale van de contest voor drummers tot en met 18 jaar: Drumtalent 2013 en de uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards.

 

Elk jaar komen ’s werelds beste drummers naar Ittervoort voor het Drumworld Festival. Dit jaar alweer voor de 10de keer. De fraaie concertzaal van Adams Drumworld staat zondag 8 september vanaf 10.30 uur open voor publiek. Ze kunnen op het Drumworld Festival de drummers van Andy Summers, Obsura en Usher zien, een percussiegroep uit Frankrijk, de Nederlandse drums- en percussietop in de Enrique Tarde Group en de finale van Drumtalent 2013, een competitie voor drummers tot en met 18 jaar. Het Drumworld Festival: een dag lang drums & drumming op topniveau. 

Het Drumworld Festival is er voor de tiende keer in geslaagd ’s werelds beste drummers naar Ittervoort te halen. Absolute headliners zijn dit jaar Aaron Spears (VS), Ronald Bruner Jr. (VS), Emmanuelle Caplette (Canada) en Hannes Grossmann (Duitsland). Maar ook de concerten van de Enrique Tarde Group en het SR 9 Trio zullen grote indruk maken. De finale van de competitie voor drummers tot en met 18 jaar, Drumtalent 2013, brengt vier grote talenten op het podium. De uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards tenslotte, kent een mooie serie winnaars die de award in ontvangst komen nemen, waaronder Hans Eijkenaar.  

Het tijdschema voor het Drumworld Festival 2013 ziet er nu definitief als volgt uit. 

10.45 Hannes Grossmann
11.45 Enrique Tarde Group ft Ron van Stratum & Femke Krone
12.45 SR 9 Trio
13.45 Finale Drumtalent 2013
14.30 Emmanuelle Caplette
15.30 Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards
15.45 Ronald Bruner Jr.  
16.30 Bekendmaking winnaar Drumtalent 2013
17.00 Aaron Spears 

Ronald Bruner Jr. 
Het Drumworld Festival pakt op het laatste moment nog uit met een geweldige toevoeging aan de line-up. Ronald Bruner Jr., een van de allervirtuooste drummers ter wereld, komt naar Ittervoort a.s. zondag 8 september.

Ronald Bruner jr. is hot. Hij gaat elk optreden weer als een beest tekeer en trekt met zijn intense spel alle aandacht naar zich toe. Hij is veelzijdig en zegt ook dat dat een van de vereisten is voor elke drummer wil je werk houden. Dus hij combineert net zo makkelijk gigs met Stanley Clarke en Marcus Miller met heavy punk  optredens bij Suicidal Tendencies. Hij speelt jazz en fusion met Kenny Garrett maar is ook een uitstekend clinician. Van alle markten thuis en een genot om hem te bekijken.
Zijn vader was ook drummer. Bij Diana Ross en The Temptations. Dus al op 2-jarige leeftijd zat hij achter de kit. En zo werd hij al jong professioneel: ‘Ik had al vrij snel door dat ik met mijn leeftijd een groot voordeel had ten opzichte van andere drummers. De meeste van die gigs heb ik gekregen door gewoon de telefoon te pakken en hoog van de toren te blazen. Ik heb letterlijk Marcus Miller opgebeld en hem gezegd dat ik graag een keer met hem wilde spelen, en dat ik minstens net zo goed was als de drummer die hij op dat moment had. Ik was toen net achttien… Als je dan zo bijdehand uit de hoek durft te komen, zijn mensen vaak nieuwsgierig genoeg om je ook een kans te geven.’

Aaron Spears
De biggest groove on earth! Als Aaron Spears een van zijn onweerstaanbare grooves inzet sla je steil achterover. Elke klap is raak. Hij is een van dé drummers van dit moment.
Aaron Spears uit Washington DC kreeg vanaf 2003 bekendheid door zijn spel bij Usher, werd vervolgens een tv-beroemdheid omdat hij jarenlang de drummer van American Idol was, maakte een uitstekende les-dvd Beyond the Chops, en is ook weer als drummer aanwezig op het nieuwste Usher-album Looking for Myself.
Hij is een drummer die zich op alle digitale platforms profileert met audio, video en nieuws. Volg z’n twitter maar eens en je blijft dagelijks op de hoogte van zijn reilen en zeilen. Of download zijn smartphone-app, boordevol video’s van zijn spel.
De muziek werd hem met de paplepel ingegoten door de gospelmuziek in de kerk. Op z’n 23ste (hij is geboren in 1976) werd hij drummer van de Gideon Band. Daarna kwam hij terecht bij F.R.O., het Funk Rock Orchestra, dat de huisband van Usher zou worden. Na zijn jarenlange live- en studioervaring met Usher maakte hij de dvd Beyond The Chops, die vooral ingaat op hoe je kunt grooven, hoe je muzikaal kunt spelen.

Luister naar zo’n ‘big groove’ op https://youtu.be/Zt8WO1SE0Bk
En keihard funky met Usher op
https://youtu.be/vpWk1B23y6Q
Een kleine preview wat je bij zijn clinic kan verwachten:
https://youtu.be/oqZA-dEU1YQ
Soundcheck met Usher op zijn machtige DW-kit:
https://youtu.be/9OaipMYbDZ0
Zijn eigen videokanaal:
www.youtube.com/user/AaronSpears
Zijn Twitter: https://twitter.com/aaronspears
Download zijn app via de iTunes appstore 

Wil je dag lange masterclass bij Aaron Spears volgen? Dat kan de twee dagen voorafgaand aan het festival
. Schrijf je in voor een van deze twee dagen: 
6 september en 7 september: 10.00 Inloop / 10.30 Deel 1 Masterclass / 12.45 lunch / 13.45 Deel 2 Masterclass / 16.00 Einde
Bestel je masterclasskaarten à € 75,- online. Klik hier.  

Hannes Grossmann 
Hij is de ultieme metaldrummer, speelt onwaarschijnlijk snel en veel en vlecht met het grootste gemak de ene na de andere oneven maatsoort aan elkaar. Zijn blastbeats zijn razendsnel, zijn fills venijnig en hij heeft de nauwkeurigheid van een computer. Hoeveel uren heeft Hannes Grossmann wel niet in de oefenruimte doorgebracht?

Met zijn Duits-Nederlandse band Obscura doet Hannes Grossmann 150 shows per jaar. Hij speelt ook in de Amerikaanse band Blotted Science. Zijn 2dvd-set Progressive Concepts for the Modern Metal Drummer is onlangs uitgekomen bij Hudson Music. Binnenkort verschijnt bij Hal Leonard zijn lesboek Extreme Metal Drumming.

Bekijk hier zijn performance op het Meinl Drum Festival 2012.

 

Emmanuelle Caplette
Vrouwelijke drummers zijn nog steeds in de minderheid. Maar soms zijn ze er opeens. Zoals de Canadese Emmanuelle Caplette, met inmiddels een rijke ervaring in de drumkorpswereld, als sessiedrummer en als clinician. Ze speelt al sinds haar negende, won vele prijzen en op 25 juli werd aangekondigd dat ze de drummer is van de nieuwe band van Andy Summers, Circa Zero. Met haar ontwapenende presentatie zal ze tijdens het Drumworld Festival grote indruk maken.
De zaterdag voor het festival geeft Emmanuelle Caplette een masterclass bij Adams Drumworld.
Een clinic voor Sabian, Vic Firth en Sonor.

In deze video vertelt Andy Summers waaom hij koos voor Emmanuelle Caplette 

 
Wil je dag lange masterclass bij Emmanuelle Caplette volgen? Dat kan de dag voorafgaand aan het festival. Schrijf je in!  
7 september: 10.00 Inloop / 10.30 Deel 1 Masterclass / 12.45 lunch / 13.45 Deel 2 Masterclass / 16.00 Einde
Bestel je masterclasskaarten à € 10,- online. Klik hier.   

SR9 Trio
Dit jaar is er op het Drumworld Festival ook ruimte voor klassiek slagwerk. Het SR9 Trio uit Lyon, met Alexandre Esperet, Nicolas Cousin en Paul Changarnier, gebruikt een uitgebreide opstelling van marimba’s, vibrafoons, bellen, gongs en drums voor hun uitvoeringen.  Ze wonnen in 2012 de International Percussion Competition van Luxemburg (eerste prijs, publieksprijs en Lalux-prijs). Ze spelen repertoire van Bach tot Takemitsu, maar zijn continue op zoek naar innovatie van de klassieke percussie, door hun muziek toepasbaar te maken voor dans en theater en elektronica te integreren.

 

Enrique Tarde Group ft. Ron van Stratum & Femke Krone
Exotische zanglijnen, opzwepende latinjazz-grooves en kleurrijke, wereldse texturen zijn de kenmerken van deze unieke band, met drummer Ron van Stratum. Vocalist en bassist Henk de Laat (alias Enrique Tarde) verloor zijn muzikaal hart in Brazilië. Hij begon zijn artistieke carrière vooral als sideman voor verschillende groepen, maar na een tijd moest hij toch ook zijn eigen creatief ei kwijt. Ron van Stratum is al jaren een van de beste drummers van Nederland. Hij is thuis in allerlei stijlen, van jazz en fusion tot pop en latin. Als sessiemuzikant speelde hij met Mike Stern, Randy Brecker en Mike Mainieri en als vaste drummer bij Bernhard Reinke’s Xpedition en zijn eigen Ron van Stratum Band.
Femke Krone is speciale gast van de band op het festival. Ze is een van Neerlands’ meeste gevraagde percussionisten, van Nick & Simon tot André van Duin, van The Opposites tot Ivo Niehe en van Freek de Jonge tot Rob de Nijs. Ook speelt Krone regelmatig haar partijtje mee op grote evenementen als Vrienden Van Amstel Live of X-Factor. Ze stond ondertussen al ruim honderd keer in Ahoy'.  
Bezetting: Ron van Stratum – drums; Femke Krone - percussie; Enrique Tarde - zang, bas; Frank Peeters – gitaar; Dirk Schreurs – piano; Peter Hermesdorf - saxofoon

 

Drumtalent 2013
In 2011 vond de eerste Drumtalent-contest plaats voor drummers tot en met 18 jaar. Bart Kuijpers won de contest en maakte zo een vliegende start voor zijn drumcarrière. Dit jaar vindt de contest voor de tweede keer plaats. Uit 70 gegadigden werden 16 drummers gekozen die in vier Halve Finales streden om een finaleplek. De vier gelukkigen die tijdens het Drumworld Festival de Finale zullen spelen zijn Mees Riechelman (17), Stan van Acker (16), Ruben van Houtte (18, foto) en Robin Kamphuis (13).

Lees hier alles over de Halve Finales.  

Slagwerkkrant Poll Awards
Elk jaar, al sinds 1984, vraagt Slagwerkkrant aan haar lezers wie en wat ze het beste van het afgelopen seizoen vonden. De beste drummers, de beste percussionisten, de beste producten, in allerlei categorieën. In het septembernummer van Slagwerkkrant worden ze bekend gemaakt, op het Drumworld Festival worden de bijbehorende Slagwerkkrant Poll Awards aan de winnaars uitgereikt.  

Tot 24 juli kan je nog meestemmen om de Poll Awards van dit jaar mede te bepalen. Klik hier

Tickets
De kaartverkoop iis begonnen. Klik hier.  

zoeken
zoeken