Chris Dave releast Drumhedz mixtape
Gratis download via Chris-Dave.com of stream via Soundcloud
Muzieknieuws 21-01-2013 22:42
Daar is-ie dan, de langverwachte mixtape van Chris Dave. De 'mixtape' is eigenlijk een volwaardig album, met maar liefst 23 tracks met zijn band The Drumhedz. Natuurlijk met het revolutionaire drumwerk van Chris 'Daddy' Dave. Gratis te downloaden of streamend te beluisteren via Soundcloud.

De Chris Dave and the Drumhedz Mixtape is misschien wel een van de belangrijkste drumstatements van de laatste jaren. Zoveel vernieuwing samengebracht in een 1 uur en 6 minuten durend statement zegt veel over de genius van Chris Dave. Dat hij in dienst van anderen al superieur was, liet hij de laatste paar jaar al volop zien bij Adele, D'Angelo, en Robert Glasper, en in de jaren daarvoor bij artiesten als Tony Braxton en Mary J. Blige. Nu is er dan zijn eerste eigen project, en mijn god, wat is daar een lading supergrooves op te horen. En dat wordt dan ook nog gratis ter beschikking gesteld. Ik zou zeggen, zet die download aan en ga luisteren. En leren!

Gratis download op www.chris-dave.com

Of luister hier streamend op Soundcloud.Van Dilla tot Davis
De informatie over wie op welke van de 23 tracks speelt is non-existent, maar duidelijk is dat vast maatje bassist Pino Palladino heel wat baspartijen voor rekening neemt. Ook zijn gitaristen Isaiah Sharkey en Tim Stewart aanwezig. Vocalisten Yasiin Bey en Stokely Williams geven tevens acte de presence. De Mixtape bevat covers van Dilla-tracks, een van de grote inspirators van Dave's grooves, en een breed scala aan stijlen van hiphop tot jazz, van R&B tot fusion. Miles Davis komt langs, maar ook George Clinton. Altijd met die onweerstaanbare groove van Chris Dave: stuiterend en tegendraads, de ritmes volledig uit elkaar trekkend. Hij maakt steeds onverwachte soundkeuzes, de snaredrum altijd als belangrijkste component, soms knetterfel, dan weer extreem laag. De bassdrums zijn overwegend diep, soms kort, vaak met sustain. Zijn hihat verrijkt hij vaak met schellen.  

Interview en notenwerk in Slagwerkkrant
In Slagwerkkrant januari-februari hebben we een coverinterview met Chris Dave gepubliceerd. Daarin zegt hij: 'Iedere drummer heeft zijn eigen manier van timen. Dat is iets wat van binnenuit komt. Mijn timing komt voort uit de scholing die ik in de kerk heb gehad, en alle stijlen die ik er daarna bij ben gaan bestuderen. Alles heeft een heel klein beetje invloed, en bij elkaar opgeteld krijg je mijn specifieke manier van timen. Mijn manier van spelen is gewoon een collage van alles wat ik tot nu toe heb geleerd en meegemaakt. De mensen die ik heb ontmoet, de plekken waar ik ben geweest... Daarom is dat volgens mij ook bij iedereen anders. Niemand heeft exact hetzelfde meegemaakt.’ Lees verder in Slagwerkkrant 173, jan-feb 2013! (overal in de winkel, maar ook los te bestellen tot einde februari; klik hier en kies voor 'nieuwste editie - of download de digitale editie via AKOmagworld, klik hier).  

Videoregistratie concert en playlists
In datzelfde nummer van Slagwerkkrant staat ook uitgeschreven notenwerk van met name de grooves die hij op het hitalbum van Robert Glasper speelde. Op deze site staan er nog meer. Klik hier voor de pagina 'Spelen met Chris Dave' in de rubriek Slagwerkkrant Plus.  

In Slagwerkkrant Plus op deze site vind je ook nog een uitgebreid artikel met een videoplaylist en Spotify-playlist die Slagwerkkrant samenstelde rondom Chris Dave. Bekijk zeker ook de prachtige videocompilatie die Slagwerkwereld.com maakte van het optreden van Chris Dave and the Drumhedz in de North Sea Jazzclub. Klik hier

Veel grooveplezier met al het luister- en kijkmateriaal! 

drummer links