John Blackwell - interview uit 2005

archiefartikel bij het interview in Slagwerkkrant 191

Slagwerkkrant Plus 17-12-2015 16:12

In Slagwerkkrant 191 (jan-feb 2016) lees je een interview met John Blackwell (Prince, Justin Timberlake), dat we maakten tijdens de Bax Groove Day 2015. Hij vertelt daarin over zijn bijzondere, semi-open-handed speelstijl en zijn onverwachte afkeer van Shed sessions. Hier op Slagwerkkrant Plus presenteren wij een archiefinterview uit 2005, toen Blackwell nog zo'n beetje aan het begin van zijn carrière stond. Klik onder DOWNLOAD
op het pdf-icoontje , en je kunt het bekijken.

door Bouke Bijlsma 

Net als de meeste drummers die (Groove)dag had John Blackwell de naam van het event opgevat als een opdracht. Hij ging tijdens zijn clinic dus eens lekker in de groove hangen, of zoals hij dat zegt: in the pocket. Vlak daarvoor, tijdens het interrview, zei hij al:

‘Pocket is het belangrijkst als je drumt. Mijn vader – hij was ook een goede drummer en mijn grote voorbeeld – zei altijd: “Als je dit voor je werk wilt doen, dan moet je grooven. Anders gaat niemand je bellen.” Als je luistert naar de radio, hoor je nooit (zingt een paar uitzinnige breaks); het is twee en vier, dat is waar mensen op dansen. En als je dan voor jezelf zit te spelen, kun je lekker freaken, in je vrije tijd zeg maar.’

 

Tijdens de clinic viel verder op dat Blackwell'pure magie als drummer vooral duidelijk wordt als hij speelt met een band of begeleidingstape. Los klinken zijn grooves natuurlijk al behoorlijk indrukwekkend, en zijn z’n fills lekker baldadig, maar in een song hoor je plotseling de pure magie. Hoe hij erin gaat hangen, hoe hij speelt met de feel en met zijn fills de spanning opbouwt. Magisch!

Hans Eijkenaar, John Blackwell, Robbert Biesewig en Jimmy van den Nieuwenhuizen @Bax Groove Day 2015

 

Het volledige interview met John Blackwell en verslag van de Bax Groove Day 2015 lees je in Slagwerkkrant 191 (januari-februari 2016)

zoeken
zoeken