DrumPeople in Drumland - 19 februari

Presentatie en sambaworkshop op Slagwerkkrant-podium

Muzieknieuws 21-02-2015 17:28

De drie mannen van DrumPeople stonden afgelopen donderdag 19 februari - de dag dat Slagwerkkrant 186 uitkwam - op het Slagwerkkrant-podium van drumspeciaalzaak Drumland te Lijnden. In een openhartige presentatie gaven zij inzicht in hun manier van werken, hun visie op muziek, creativiteit en samenwerken, en trakteerden zijn aan het eind de aanwezigen nog op een spontane sambaworkshop. En het was mooi hoe daarbij alle aspecten van hun verhaal samenkwamen. Slagwerkkrant was van de partij voor een uitgebreid foto- en videoverslag

 

door Bouke Bijlsma
foto's Kaj Stoop

Franc auf dem Brinke, Arie den Boer en Vincent Spitters vormen met z’n drieën DrumPeople, een slagwerkgroep die zich in de eerste plaats richt op bedrijfspresentaties en -evenementen in het topsegment. De mannen zijn dus gewend aan veeleisende opdrachtgevers, met vaak heel gerichte en specifieke wensen, en meer nog dan in het reguliere muziekcircuit komt het dan aan op improviseren. Thema van de avond lijkt dan ook de link tussen deze twee uitersten binnen dezelfde dicipline: improviseren in de muziek zelf en improviseren in de praktijk als werkende muzikant.

 


Franc auf dem Brinke wordt bij de eerste twee stukken aangewezen als solist met een vrije rol. Zowel in zijn voorbereidende verhaal als in zijn spel wordt duidelijk hoe hij daarbij te werk gaat. Allereerst moet je zorgen dat je een vocabulaire hebt, muzikale bouwstenen waarmee je telkens net even anders een verhaal kunt vertellen. Als je deze basisvaardigheden beheerst, dan is het zaak om je creativiteit de vrije loop te laten. Dus niet terugvallen op vaste patronen, maar echt los laten, en open staan, zodat je een nieuw bouwwerk maakt met de bouwstenen waarover je beschikt. In de meeste gevallen betekent dat: oren open, en en je laten triggeren door de muziek om je heen.

 


Met een aantal meegebrachte olievaten, kliko’s en plastic tonnen slaan de drie vervolgens aan het improviseren, en inderdaad ontstaat na enig aftasten (en luisteren) een samenhangend stuk, waarbij de slagwerkers op elkaar reageren en tot een muzikale opbouw komen. Het aanwezige publiek kan het allemaal zeer waarderen.

 


Arie den Boer ontpopt zich als een heuse balkanspecialist  en neemt het pubiek mee in de wereld van de onregelmatige maatsoorten. Hij laat zien hoe zo’n beat in zeven, negen of elf toch behapbaar wordt en muzikaal  logisch gaat klinken als je hem onderverdeelt in groepjes van twee en drie (iets wat altijd kan en vaak ook in het muziekstuk duidelijk hoorbaar is). Zo krijg je een groove die in onze oren vreemd, maar eigenlijk best lekker klinkt, en die je zowaar mee kunt klappen (al worstelen sommigen er in het publiek zichtbaar mee). Tijdens een drumsolo over een 11/8 over de begeleidingstape van een Servisch popnummer laat Den Boer met verve horen hoe je zo’n onregelmatige groove laat rollen. Knap! 

 


Vincent Spitters op zijn beurt is de sambaman van het trio, iets wat hij heeft overgehouden aan zijn tijd bij Tilburgse formatie Casa de Samba. Als hij er een pandeiro (Braziliaanse tamboerijn met vel en schellen) bij pakt, wordt direct duidelijk dat hij een specialist is. Even later gaat hij met pandeiro en al zitten achter een fantasiesetje met hihat, kleine bassdrum, en een caixa (kleine, felle Braziliaanse snaredrum) en een repique als tom (die hij bespeelt met een hand en een stok, met veel rimslagen)

 

Dan is het tijd voor een heuse sambaworkshop; een vrolijke verrassing voor de meeste aanwezigen. Nadat we de basisbeginselen (een 2-3 clave, en een tegenrime) er een beetje hebben in hebben geklapt, is het tijd voor het echte werk.

 

Iedereen krijgt een instrument, waarbij je kunt kiezen uit surdo’s in verschillende maten, caixa’s, repique’s, tamborims (kleine tamboerijntjes), agogo-bellen, en shakers in alle soorten en maten. Het is even wat gedoe en gezoek, maar op een gegeven moment hebben de DrumPeople toch voor elkaar dat ze met dit stelletje welwillende enthousiastelingen een geloofwaardige sambabeat neerzetten.


Een geslaagde presentatie en een goed voorbeeld van een andere manier om je muziek in de markt te zetten.


www.drumpeople.nl

zoeken
zoeken