Video's Sandlane Sessions met Martijn Bosman

Martijn Bosman en engineer Huub Reijnders

Slagwerkkrant Plus 23-02-2015 15:02

Martijn Bosman was 12 januari te gast bij onze Sandlane Sessions, in gezelschap van producer Huub Reijnders. De video’s van de opnamesessies vind je in dit artikel.
In Sandlane Sessions geven bekende drummers uitleg hoe ze in de studio werken en daadwerkelijk on the spot opnames maken. Twintig toehoorders kunnen daar telkens bij zijn.
Sandlane Sessions is een project van Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant.

Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant nodigen iedere twee maanden een drummer uit zijn studio-ervaring te delen met maximaal twintig bezoekers.

Martijn Bosman verzorgde samen met producer-soundengineer Huub Reijnders de alweer zestiende editie van de Sandlane Sessions. De hele avond was een een-tweetje tussen beide heren, die elkaar en elkaars wensen duidelijk door en door kennen. Reijnders is Bosmans favoriete technicus, en aan de twee opstellingen was te zien dat ze de sessie goed voorbereid hadden. Nagenoeg alle facetten van het werken en opnemen in de studio kwamen aan bod. Zelfs een ogenschijnlijk triviaal punt als het stemmen van de drums kwam kort aan bod, en gaf de bezoekers een inzicht dat meer drummers zouden moeten hebben en weten: stem altijd in de ruimte waar je speelt. Niet thuis.

Waar Martijn Bosman alle onderwerpen aankaartte, droeg Huub Reijnders de diepere inzichten aan die bij het opnemen in de studio net zo belangrijk zijn. Producers en technici horen graag een goede balans in het spel van een drummer. Huub: ‘De balans begint bij het spel. Daarna tellen pas de plaatsing van de microfoons, demping, de type microfoons die je gebruikt, de klank van de trommels, et cetera. De balans wordt ook gemaakt door de bekkens die je gebruikt. Een andere bekkenkeuze kan bijvoorbeeld veel meer definitie geven en meer ruimte geven aan de rest van de drums.’

Altijd leuk is hoe drummers op zoek zijn naar nieuwe of alternatieve geluiden. Martijn: ‘Gebruik alles wat je vindt passen in de muziek.’ In de tweede video zie je dat Martijn een vaatdoekje tussen zijn hihatbekkens heeft gelegd. ‘Gewoon omdat het kan en goed klinkt!’

De video’s zijn twee verschillende opnamen van het nummer Crystal Clear van Gotcha! De ene partij heeft de plaat gehaald, de andere niet. Welke dat is, kun je horen op Gotcha!’s nieuwe album, dat in de loop van februari 2015 uitkomt.

Loading the player ...

Loading the player ...

Sandlane Sessions is een project van Remo, Sandlane Recording Facilities en Slagwerkkrant

 

zoeken
zoeken