Viva Brasil Festival 2014

Braziliaans muziekfeest met o.a. Olodum, Tania Maria, Zuco 103, Josee Koning

Muzieknieuws 15-07-2014 15:24

Viva Brasil 2014 , het internationale festival voor Braziliaanse jazz, samba en populaire Braziliaanse muziek (MPB) strijkt op 18, 19 en 20 juli neer aan het IJ met een bruisend programma. Klik op het pdf-icoontje links onder DOWNLOAD voor het tijdschema.

 

Op de podia van Muziekgebouw aan ‘t IJ en Het Bimhuis kun je optredens zien van Braziliaanse en Nederlandse topacts, en ook het nodige nieuwe talent. De foyer van het Muziekgebouw is omgebouwd tot Praça Viva Brasil: een levendig plein waar je kunt wegdromen bij wervelende vj-shows, meedoen aan workshops en vooral dansen! Natuurlijk ontbreekt lekker eten niet: net als op de pleinen in Brazilië kun je op de Praça genieten van een keur aan Braziliaanse hapjes en drankjes. Het buitenterras wordt omgetoverd tot sambalounge.

 

Vrijdag 18 juli
MUZIEKGEBOUW AAN HET IJ
20.00 uur Ed Motta
Ed Motta is een opkomende ster uit Rio de Janeiro . Hij speelt rock, soul, funk en jazz, maar uiteraard altijd met een nadrukkelijk Braziliaans tintje. Motta begon zijn carrière als zanger van de band Kabbalah. In 1990 kwam solodebuut Um Contrato Com Deus uit (waarop hij bijna alle instrumenten zelf speelde) en sindsdien heeft hij diverse (solo)albums uitgebracht. 

21.00 uur Giovanca (dj-set)
Zangeres Giovanca draait als dj haar favoriete Braziliaanse tracks.


22.30 Zuco 103
Zuco 103, de Nederlandse band die aan de wieg stond van de opzwepende brazilectro, is terug van weggeweest. Na een stilte van enkele jaren brengen drummer Stefan Kruger, toetsenist Stefan Schmid en frontvrouw Lílian Vieira het publiek op Viva Brasil in vervoering met een nieuwe show.
Cineast Remko Dekker maakte met Whaa Whaa Whaa een mooie documentaire over Zuco 103, die hij in twee delen online zette. Bekijk hem hier:
deel1: https://vimeo.com/100260298
deel 2: https://vimeo.com/100630880

23:45 Afterparty: Giovanca & dj’s

 

BIMHUIS
21.15 uur Tulipa Ruiz
Met haar soepele stem zingt Tulipa Ruiz uiteenlopende Braziliaanse stijlen; van samba en choro tot indie pop, en smeedt zij aldus een unieke eigen sound. Zij debuteerde in 2010 met succesvolle album Efêmera, gevolgd door het al even goed ontvangen Tudo Tanto (2012). In Ruiz’ warme stem en frisse melodieën klinken inspiratiebronnen door als Gal Costa en Joni Mitchell.

 

Zaterdag 19 juli
MUZIEKGEBOUW AAN HET IJ
20.00 uur - Samba de Roda

21.00 uur - Maga Bo
Producer en dj Maga Bo uit Rio de Janeiro laat zich voor zijn aanstekelijke ‘transnational bass’ inspireren door hiphop, sound system culture en percussieritmes uit landen als Senegal, Tanzania, Zuid-Afrika, India en natuurlijk Brazilië. Zijn debuutalbum Quilombo Do Futuro stond wekenlang hoog in de iTunes Brazilian Music Chart en was #1 op de Rhapsody World Albums2012.


22.30 uur - Olodum & Daniela Mercury
De legendarische slagwerkgroep Olodum uit Salvador de Bahia speelt als vanouds een aanstekelijke mix van traditionele Braziliaanse samba met merenque, salsa en reggae, bedacht door oprichter Neguinho do Samba (overleden in 2009). Do Samba creeerde zijn bijzondere stijl speciaal voor het carnaval van 1986, en niemand had kunnen vermoeden dat de muziek wereldwijd zou aanslaan onder de naam sambareggae. Olodum speelde met o.a. Paul Simon en vervulde een belangrijke rol in de videoclip van Michael Jackson’s They Don’t Care About Us. Zangeres Daniela Mercury, ook wel bekend als 'de Bahiaanse orkaan', is tijdens Viva Brasil 2014 te gast bij de slagwerkers uit Salvador.

23:45 uur - Afterparty: Maga Bo & dj’s

 

BIMHUIS
21.00 uur - Diana Miranda & André Rio
Zangeres Diana Miranda uit Recife brengt een warme mix van Braziliaanse stijlen, hoofdzakelijk beïnvloed door samba. Met haar energieke show en zwoele stem bereikt zij een steeds groter publiek. Tijdens Viva Brasil presenteert Miranda haar show samen met de singer-songwriter André Rio, de grote ster van het carnaval in Recife.

 

Zondag 20 juli
MUZIEKGEBOUW AAN HET IJ
14.30 uur - Brazilian Bites
Een culinair, cultureel en literair programma over Brazilië met o.m. de presentatie van Rafels Van Rio, het nieuwe boek van Gijs Wanders, optredens van Agnes Gosling en ReSamba en de film De Zee Van Pelgrim Antonio

16.00 uur - Praça Viva Brasil
Met Samba & Gafieira, Dance Floor met Trio Bola Preta, DJ Vanderlei e.a.

 

BIMHUIS
20.00 uur - Josee Koning
Met de legendarische band Batida (o.a. met Gerhard Jeltes) introduceert Josee Koning in de jaren tachtig de Braziliaanse muziek in Nederland. Vanaf 1995 gaat Koning solo, met als eerste album Tribute To Antonio Carlos Jobim (geproduceerd door Dori Caymmi). Na dit succes volgden vele soloalbums, samenwerkingen, concerten en tours met Braziliaanse artiesten als Ivan Lins, João Bosco, Nosso Trio en 'Who's the Bossa?' en het Orchestra Jazz Sinfônica uit São Paulo. Tijdens Viva Brasil presenteert Josee Koning materiaal van haar nieuwe album dat in het teken staat van de Afro Samba’s van Baden Powell.

 


21.00 uur - Tania Maria
Zangeres-pianiste Tania Maria is een internationale jazzgigant. De grande dame van de Braziliaanse jazz begeleidde als kind de jamsessies van haar vader en brak in de jaren zeventig en tachtig internationaal door met hits als Don’t Go, Funky Tambourim en Come With Me. Braziliaanse invloeden als samba en bossa klinken door in haar jazzy en soms funky repertoire. Haar scats en virtueuze pianospel beloven een onvergetelijke afsluiter te worden van het Viva Brasil Festival 2014. Drummer in haar band is Hubert Colau.

Bekijk hier Tania Maria’s geheel eigen versie van de klassieker Aqua De Beber:

22.30 uur - Afterparty: Maga Bo (dj-set)

 

20 JAAR VIVA BRASIL
Viva Brasil bestaat sinds 1994 en viert dit jaar z’n 20-jarig bestaan. Viva Brasil is een initiatief van Gracia Caffé en Alaor Soares van Redondo Events.

TIJDEN
Vrijdag 18 juli en zaterdag 19 juli vanaf 19.00 uur
Zondag 20 juli vanaf 14.30 uur

LOCATIE
Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis, Amsterdam

TICKETS
Losse tickets vanaf € 30,- , er zijn ook combitickets voor Muziekgebouw aan ‘t IJ en Bimhuis verkrijgbaar (€ 42,-)
Voor VIP-/groepsarrangementen ga naar www.vivabrasil.nl

VOORVERKOOP
Via Ticketmaster.nl

www.vivabrasil.nl

 

 

zoeken
zoeken