Jonathan Joseph - video

Video's bij het interview in Slagwerkkrant 183

Slagwerkkrant Plus 03-08-2014 01:08

In Slagwerkkrant 183 (september-oktober 2014) lees je een interview met Jonathan Joseph, dat Han Nijenhuis met hem deed toen de Amerikaanse drummer speelde met Britse gitaarheld Jeff Beck in TivoliVredenburg, Utrecht. Hier op Slagwerkkrant plus kun je een aantal video's bekijken van Joseph met Beck, maar ook solo.

 

Over het optreden in Utrecht schrijft Han:

Nee, de plek innemen van Vinnie Colaiuta is voor geen enkele drummer eenvoudig. Ook niet voor Jonathan Joseph. Geen van de pakweg tweeduizend aanwezigen zal Colaiuta echter ook maar een seconde hebben gemist, tijdens het concert van Jeff Beck, onlangs in het gloednieuwe TivoliVredenburg. Jonathan Joseph sloeg zich er ogenschijnlijk relaxed en meer dan uitstekend doorheen. Met opvallend veel power, dat wel. Meer misschien wel dan Colaiuta, maar ook ingetogen, dynamisch en soms virtuoos. Precies zoals de muziek van Beck vraagt.

Bekijk hier een video van het desbetreffende optreden in Utrecht en let op de razendsnelle, strak en hard gespeelde single stroke fills van Joseph.

 

 

In de volgende video speelt Joseph materiaal uit zijn lesboek Exercises In African-American Funk, geschreven in samenwerking met bassist Richard Bona uit Kameroen, met wie Joseph een aantal jaren samenspeelde.

‘Richard leerde me veel bijzondere West-Afrikaanse ritmes. Die heb ik toegepast in westerse muziek. Neem bijvoorbeeld de shuffle. Wij spelen de eerste en derde noot van de triool. Richard speelde de eerste en tweede, dan krijg je een heel andere feel. Heel interessant. Dat soort zaken leg ik uit in m’n boek.’

 

En aangezien Joseph uit de Amerikaanse gospelscene komt, moet hij natuurlijk ook even uitpakken met onvervalste gospelchops.

Lees het volledige interview in Slagwerkkrant 183 (september-oktober 2014).

zoeken
zoeken