In memoriam: Ed Thigpen (1930-2010)

"Mr Taste" sterft op 79-jarige leeftijd

Artist news 16-01-2010 12:01

De Amerikaanse jazzdrummer Ed Thigpen is op 79-jarige leeftijd overleden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat heeft zijn dochter bekend gemaakt.

Ed werd geboren in Chicago als Edmund Leonard Thigpen maar groeide op in Los Angeles. Zijn vader Ben Thigpen werkte in St. Louis als drummer.

Ed vertrok echter al snel naar New York City om het daar als jazzdrummer te proberen.

Hij behoorde tot het invloedrijke trio van pianist Oscar Peterson, waarvan ook bassist Ray Brown deel uitmaakte. De groep nam in de jaren vijftig en zestig tientallen albums op.

De drummer werkte verder samen met jazzgrootheden als Ella Fitzgerald, Bud Powell en Billy Taylor. Thigpen besteeg ook regelmatig in zijn eentje het podium.

Medemuzikanten roemden hem om zijn technische precisie, subtiele zeggingskracht in het samenspel en zijn onnavolgbare gebruik van de brushes. Thigpen kreeg de bijnaam "Mr Taste" tevens voor zijn smaakvolle kledingstijl en elegante postuur.

In 2009 kwam de documentaire 'Ed Thigpen: Master of Time, Rhythm and Taste' uit. In het videofragment hieronder legt Ed het ritme van Sweet Mama uit:

Ed Thigpen woonde sinds 1972 in Denemarken. In oktober gaf hij nog een reeks concerten. Twee weken voor zijn dood werd Thigpen, die leed aan de ziekte van Parkinson, opgenomen in het ziekenhuis wegens problemen met zijn hart en longen.

Eds vrouw Ingelise stierf in 1981. Naast een broer en zus blijven ook zijn zoon, dochter en kleindochter achter.

zoeken
zoeken