In memoriam: Pim Koopman (1953-2009)

Ex-drummer van Kayak en Diesel onverwachts overleden

Artist news 24-11-2009 10:20

Pim Koopman, drummer, percussionist en mede-oprichter van de band Kayak, is gisteren onverwachts overleden aan een hartstilstand. Pim was tevens actief als componist, producer en stemacteur. Hij is 56 jaar oud geworden.

Pim Koopman werd in 1953 in Hilversum geboren als zoon van een paukenist bij het Radio Kamerorkest. Pim ontpopte zich al snel als een echte multi-instrumentalist, want behalve voortreffelijk drummer en percussionist was hij ook een goed pianist en gitarist.

In 1972 richtte hij samen met Ton Scherpenzeel de band Kayak op. Daarvoor hadden ze samen al vanaf 1968 in lokale bandjes (Balderdash en High Tide Formation) gespeeld. In 1976 stapte Pim op bij Kayak en hield zich vervolgens bezig met produceren en componeren.

In 1978 richtte Pim Koopman samen met Rob Vunderink de rockgroep Diesel op. Het nummer Sausalito Summernight werd een hit in de Verenigde Staten. Twee jaar later, in 1980, verliet de drummer de formatie weer. Van 1983 tot 1985 speelde hij in de band The President. Daarna produceerde hij albums van Robby Valentine, Valensia en Petra Berger.

Pim Koopman sprak daarnaast reclamespotjes, documentaires en nagesynchroniseerde tekenfilms in. Hij is onder ander te horen in de Nederlandse versies van Happy Feet, Lilo & Stitch en De Drie Musketiers.

Op de site van Kayak staat een condoleanceregister.
zoeken
zoeken