In memoriam: Eddie Locke

Meester van de brushes overleden

Artist news 18-09-2009 14:44

Jazzdrummer Eddie Locke is op 7 september overleden in Ramsey, New Jersey. Hij is 79 jaar geworden. Het was Adam Nussbaum die het tussen neus en lippen door opmerkte tijdens zijn optreden op het Drumworld Festival in Ittervoort, op zondag 13 september.

Eddie Locke begon met drummen als kind. Als tiener begeleidde hij vocalisten en danseressen in de clubs in zijn geboortestad Detroit, in de tijd dat de jazzscene opbloeide in die stad. Met collega-drummer Oliver Jackson zette Locke een varieté-act op poten, genaamd Bop & Locke. Het succes van die act in Detroit zorgde voor optredens in het Apollo Theatre in New York. Jackson en Locke verhuisden in 1954 naar The Big Apple, maar met de opkomst van de rock & roll en doowop was er voor jazzdrummers niet zo veel werk als ze hadden gehoopt. Ze leerden Papa Jo Jones kennen, die zich over het tweetal ontfermde. Tot aan zijn overlijden noemde Locke Jones als zijn mentor en grote voorbeeld.

Locke's doorbraak naar het echte werk kwam toen hij werd gespot door trompettist Roy Eldridge. Met hem maar vooral met saxofonist Coleman Hawkins trad hij gedurende de jaren zestig veel op en maakte hij een lange reeks plaatopnames. Na het overlijden van Hawkins in 1969 wordt hij drummer van de door Eldridge geleide huisband van de New Yorkse club Jimmy Ryan's. Het repertoire bestaat uit dixieland en swing, met uitstapjes naar bebop. Behalve met Eldridge speelde Locke ook met Teddy Wilson, Lee Konitz, Ray Bryant, Red Allen, Teddy Wilson, Kenny Burrell en Earl Hines. Hij is regelmatig te zien geweest in Amerikaanse tv-shows, waaronder The Tonight Show met Johnny Carson.

Locke begon met het geven van muziek- en drumlessen aan het begin van de jaren tachtig. In 1985 werd hij onderscheiden voor zijn inzet en kwaliteiten als docent. Twintig jaar lang was hij verbonden aan de Trevor Day School en de High School of Performing Arts in Manhattan. Het waren Adam Nussbaum en Steve Smith die Locke in 2007 in de schijnwerpers zetten als een van de grootmeesters van de brushes in hun voor Hudson Music gemaakte dvd-boxset The Art Of Playing With Brushes.

Eddie Locke is onder andere te horen op de volgende albums:
  • Roy Eldridge: 'Swingin' on the Town' (Verve 1960), 'Happy Time' (Original Jazz 1975), 'Little Jazz and the Jimmy Ryan All-Stars' (Original Jazz 1975), 'What's It All About' (Original Jazz 1976), 'Complete Verve - Roy Eldridge: Studio Recordings' (Mosaic/Verve 2003)
  • Coleman Hawkins: 'In a Mellow Tone' (Prestige 1960), 'Alive!' (Verve 1962), 'Good Old Broadway' (JVC 1962), 'Plays Make Someone Happy' (Moodsville 1962), 'On Broadway' (Prestige 1962), 'Today and Now' (Universal 1963), 'Wrapped Tight' (Impulse 1965), 'Sirius' (Original Jazz 1966)
  • Kenny Burrell: 'Bluesy Burrell' (Original Jazz 1962), 'Out of This World' (Prestige 1962)
  • Lee Konitz: 'Chicago 'n' All That Jazz' (Delta 1975)
  • Various Artists: 'To Bags with Love, A Tribute To Milt Jackson' (Pablo 2000)
zoeken
zoeken