Chuck Silverman op 62-jarige leeftijd overleden

Een In memoriam voor een inspirerend docent, auteur, en documentairemaker

Artist news 03-05-2014 08:11

Hij is maar 62 jaar geworden. Op 1 mei overleed Chuck Silverman volkomen onverwacht. De doodsoorzaak is nog onbekend. Hij stond tot de laatste dag volop in het leven. Gaf lessen op het Musicians Institute in L.A., zat midden in de voorbereidingen voor zijn zoveelste Cuba workshopreis en was zijn videodocumentaire Keepers of the Flame aan het afronden. Chuck Silverman, drummer, docent, schrijver van befaamde lesmethodes, documentairemaker en vooral onvermoeibaar inspirator, is op 1 mei 2014 gestorven.

door Erk Willemsen

Mijn eerste kennismaking met Chuck Silverman was in 1993. Met Slagwerkkrant organiseerden we de slagwerkdag Slagwerk 93 in Ahoy’, tijdens de beurs Music & Harmony. We hadden nog één ‘slot’ over in een al geweldige line-up met Simon Phillips, Steve Smith, Bill Bruford, Gene Hoglan, Danny Gottlieb, Enzo Todesco, en Munyungo Jackson. ‘Je kan overkomen uit L.A., maar we hebben echt nog maar een half uur speeltijd…’, moest ik hem zeggen. ‘No problem, I’ll do it!’. Vier uur voordat zijn clinic moest beginnen kwam hij aan op Schiphol, twee uur erna vloog hij alweer terug naar L.A.: ‘Maandag moet ik weer lesgeven!’. Die instelling tekende Chuck Silverman.

In 1997 vroegen Cesar Zuiderwijk en ik hem mee te doen aan de eerste DrumDrieDaagse, die toen gehouden werd in een klooster in Hoogstraten. Dennis Chambers deed ook mee. Met z’n allen, docenten en deelnemers, sliepen we er ook. Ik zocht wat in de papieren van die D3D en kwam tegen dat Chuck op kamer 100 sliep, in de ‘Engelengang’. De deelnemers raakten zo geïnspireerd van zijn lessen dat we hem in 1998 vroegen weer mee te doen. ‘No problem’!

Ondertussen was Silverman wereldwijd bekend geworden met zijn boekenreeks Practical Applications. Bij Slagwerkkrant verkochten we toen nog boeken en video’s, en zijn serie was een flinke bestseller. We schreven naar aanleiding van de workshop die hij op ons festival Paradiso van Slag in 1999 kwam doen het volgende op de Slagwerkkrant Postorders pagina: ‘De materie die Chuck Silverman in zijn workshop Cubaans drumsetdrummen naar voren brengt, staat prachtig geïllustreerd op zijn video Drumset Artists from Cuba. Daarnaast heeft hij een groot arsenaal aan lesstof bij ons ondergebracht. Al ouder, maar nog steeds zeer de moeite waard is zijn basisvideo Afro-Caribbean Rhythms to the Drumset. Dezelfde stof wordt in zijn boekenserie Practical Applications behandeld, en wordt voor meespelen geschikt gemaakt in het heel prettige boekje Afro-Caribbean Practical Play-alongs. De funkroots van Silverman vind je terug in het historische boekwerk The Funkmasters - The Great James Brown Rhythm Sections.’ Zijn boek Changuito/Chuck Silverman: A Masters’ Approach to Timbales, legde het baanbrekende timbalespel van Changuito vast. Met Dave Lombardo maakte hij het boek Power Grooves.

Tien jaar later bracht Silverman ook nog de dvd  The Latin Funk Connection uit. Mark Eeftens schreef erover in Slagwerkkrant: ‘Chuck Silverman laat horen en zien hoe je groovy funk kunt vermengen met latin. Hij begint met twee grooves van Melvin Parker en Bernard Purdie. Eerst legt hij de groove uitgebreid uit en vervolgens mengt hij die met een tumbao-patroon. Silverman vertelt op zijn geheel eigen, met droge humor doorspekte manier en neemt de tijd. Geen hoge snelheidsbeelden hier. Aldus ontstaat een aantal lekkere ritmes die je ook op pdf bijgevoegd vindt. Vervolgens voegt hij op dezelfde manier een aantal funkinvloeden toe aan de cascara en de mozambique, en ook hier levert dat behoorlijk wat lekkere groovepret op. Goede ideeën, lekker gespeeld. Laat Silverman maar schuiven!’

Afro-Caribische grooves en funk, dat waren de stijlen waar Chuck Silverman door gegrepen was en waar hij zijn studenten mee inspireerde. In 2007 deed hij voor de derde keer mee aan de DrumDrieDaagse. Deelnemers van dat jaar hebben het er nóg over. Bekijk de video's van zijn clinic op Drummerszone.com.

Hij organiseerde jaarlijks workshopreizen naar Cuba, en maakte er videodocumentaires. Keepers of the Flame was in de maak. In die documentaire wilde hij de beste rumba-spelers van Cuba aan de rest van de wereld voorstellen. De beelden waren gemaakt, de montage moest nog beginnen. Jongstleden 24 april, een week voor zijn dood, deed hij nog onderstaande crowdfunding-oproep om de montage mogelijk te maken. Chuck Silverman, Keeper of the Flame. 

zoeken
zoeken